VIŽINADA

Nekadašnja pjevačica grupe Karma: MAJDA ŠUŠELJ TARA PEČE ODLIČNE BUCOLAJE

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Na "najslađoj fešti u Istri", Slatkoj Istri u Vižinadi, nekadašnja pjevačica grupe Karma Majda Šušelj Tara, koja uspješno kroči vodama samostalne glazbene karijere, pekla je bucolaje. Bucolaj je tradicijski kolač s Bujštine bez kojeg se u tom kraju nikada nije slavilo, a redovito je bio na stolu prigodom obiteljskih slavlja: krštenja, pričesti, krizme, svadbe i drugih svetkovina.

Za bucolaj najprije treba istući jaja i šećer, a u tu se smjesu, uz miješanje, dodaje brašno, mlijeko, kvasac i korica limuna. Kada se sve to izmiješa, pusti se da se tijesto nadigne u toploj prostoriji. Nakon što se tijesto diglo, izreže ga se na trake koje se spoje u krug s rupom u sredini. Oblikovani bucolaj ostavi se da se opet diže 15-ak minuta, a kad se kolači dignu, peku se 15 minuta na 180 stupnjeva. Kada je bucolaj pečen, na štednjaku se do vreline zagrije mlijeko uz dodatak vanilinog šećera. Bucolaj se samo trenutak umoči u tu smjesu i potom se stavi na papir kako bi se upio višak tekućine i na kraju se pospe šećerom.

Ovakve fine kolače Tara je pekla i nudila posjetiteljima Centra za posjetitelje u kući Maraston. Za bucolaj postoji nekoliko recepata, koji se doduše razlikuju u nijansama, a ovaj koji je pekla Tara dolazi ih kuhinje Flavie Vigini Belle iz Momjana, koja živi u Kaštelu. Inače, Tara je kolače učila peći od none Rine, rodom s Labinštine, koje već godinama živi na Bujštini gdje je sakupila brojne recepte i naučila peći kolače iz tog kraja.

S nonom je Tara kolače i kruh počela peći još u djetinjstvu. Nije to radila, kaže, jer ju je netko silo, već zato jer joj je to bio gušt. Zato i danas često i rado peče kolače.

- Kada je žena nervozna, najbolje je raditi kolače, poručuje Tara. Sjeća se da je kao mala djevojčica s prijateljicama mijesila kolače od blata i u lokvama na ulici također od blata kuhala kavu. Bile su to u ono vrijeme uobičajene igre kojima su se zabavljale. Nije bilo računala ni pametnih telefona pa su djeca morala upotrijebiti više mašte kako bi osmislila kakvu zabavu ili igru. Možda to seže i do tih dana, ali ljubav prema pečenju kolača Tara njeguje i danas. Čak je u Novigradu dva puta dobila prvu nagradu na Istrian food festivalu.

- Spremila sam neki kolač od čokolade i ironično ukućanima rekla da idem po nagradu. A kada je već došlo vrijeme da idem kući tada su mi rekli da sam nagradu doista i dobila. Nisam mogla vjerovati, mislila sam da se šale, govori Tara.

Pojašnjava nam da, kada prvi puta peče kolač, to radi po receptu, a onda kada postoji neka sigurna baza, tada voli, dodaje, eksperimentirati. Ipak se više voli držati klasike jer smatra da ljudi to nekako više vole, više vole poznate okuse, nego nešto nepoznato. Egzotične okuse ostavlja za prijatelje koji vole da ih iznenadi.

Na pitanje kako spaja glazbenu karijeru s nekim poslovima u kućanstvu, pa i pečenjem kolača, odgovara "lako".

- Koncerti se održavaju navečer, a budući da nisam tip koji puno spava, kroz jutro nalazim vrijeme za kućanske poslove. Imam curicu od pet godina i to je još jedan razlog zbog kojeg ranije ustajem. S njom često pečem i kolač. Ona mijesi tijesto, već pomalo i miksa, a onda zajedno pečemo. Najviše volimo raditi muffine. Posebno je veseli razbijanje jaja, a tada, kaže Tara, napravimo kažin po kući.

Iako je u Vižinadi bila sva usredotočena na kolače, Tara nam je ipak rekla nešto i o svojoj glazbenoj karijeri.

- Nakon 14 godina u grupi Karma, odlučila sam samostalno nastaviti karijeru, kaže Tara, koja ima prateći bend "Tara" sastavljen od dugogodišnjih prijatelja, s kojim je u Vižinadi promovirala novi singl "Kakva noć" koji se već vrti na radio stanicama i ima jako lijepe kritike. Nažalost u Istri ne nastupa često. Više u Sloveniji. Ondje joj je kaže stara baza, ali vjeruje da će biti prilika i za nastupe u Istri kojima se, kao i ovom u Vižinadi, jako raduje.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum