Luciano Visintin (M. MIJOŠEK)
Pjenušava vina simbol su veselja, sreće, zajedništva i optimizma te neizostavan dio blagdanskih svečanosti. Zvuk plutenog čepa obilježava gotovo sve posebne prigode, a ispraćaj stare i uzbudljiv doček Nove godine nezamisliv je bez zdravice i mjehurića u uskoj čaši.
Tako je autohtona istarska sorta teran dobila potpuno novu dimenziju i značaj u unikatnom pjenušavom vinu Xtrian Brut ekološke vinarije Veralda, koje će prve trenutke Nove godine ispuniti prirodnom voćnošću i svježinom. Zbog svog postojanog i trajnog okusa, ovaj je pjenušac zamišljen kao idealan početak, ali i nastavak druženja oko stola.
- Naš Xtrian Brut je pjenušac za sve one koji žele svoj obrok učiniti posebnim. Okus hrane u kombinaciji s pjenušcem je totalno drugačiji, a emocije su intenzivnije. Ovo je vino idealan aperitiv, ali i izvrstan odabir za cijeli obrok jer jako dobro slijedi različite okuse, kaže Luciano Visintin, vlasnik vinarije Veralda.
Kaže da je ideja za pjenušac od terana nastala zbog vjere u potencijal autohtonih sorti i želje da proizvede nešto jedinstveno što će Veraldu istaknuti u vinskom svijetu. Nešto čega, do tada, nije bilo.
- Teran je jedina sorta u Istri koja ima optimalne karakteristike za dobivanje vrhunskog pjenušca. Odlučili smo se za klasičnu metodu jer je ona, bez dvojbe, najprestižnija metoda, a pjenušci dobiveni na ovaj način imaju trajan, sitan i elegantan perlage i baršunasti su na jeziku, dodaje Visintin.
Veralda Xtrian Bruta odlikuje privlačna losos-ružičasta boja koja, kroz lančiće mjehurića koji se nezaustavljivo oslobađaju, izražava svu ljepotu jednog pjenušca. Čar sitnog perlagea produžuje se baršunastim osvježenjem u ustima koje se nadopunjava izrazitom voćnošću, a produžena postojnost je, ipak, sortna karakteristika.
Najbolja karakteristika ovog pjenušca je definitivno svestranost – odličan je aperitiv, nepogrešiv u spoju s jelima na bazi raznih školjaka, savršen uz bijelu ribu, sushi ili carpaccio, ali i uz različite deserte.
Veralda je, inače, najveća ekološka vinarija u Istri, a poznata je po inovativnom i promišljenom pristupu autohtonim sortama. To potvrđuje otkriće prvog roséa od terana koji je ubrzo postao
stil u proizvodnji istarskog roséa. Pjenušac je to koji teranu daje dozu elegancije i otkriva nove mogućnosti sljubljivanja u eno gastronomskom smislu. Isto tako, dokaz inovativnosti vinarije Veralda je i proizvodnja prvog hrvatskog pét-nata od terana – pjenušavog vina u kojem je sve prirodno. Suvremenim pristupom autohtonim sortama i ekološkom proizvodnjom Veralda izražava jedinstvenost, plemenitost i tradiciju terroira.
Pjenušac Veralda Xtrian Brut od terana unikatna je vinska priča koja će svaku prigodu u trenutku učiniti posebnom, a predstojeće blagdane moći će ispuniti prekrasnim aromama, brojnim i sitnim mjehurićima i postojanom pjenom.