GASTRO KUTAK

MORSKI IZAZOVI A LA RETOUR - kakva šminka!

| Autor: Larisa RADIN
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Morena Cedronija upoznali smo jedne jeseni u Rovinju. Tada smo imali prilike kušati nekoliko odličnih sljedova, a posebno smo zapamtili desert, fantastičnu kombinaciju ribanog plumcakea u nadjevu od mliječne čokolade sa sladoledom od porta i umakom od vanilije sa bijelim tartufom.

 

Prošla je zima i idućeg proljeća sasvim slučajno na veronskom salonu vina Vinitaly prijatelji su nas pozvali na inauguraciju nove knjige njihovog dragog prijatelja, vidi slučaja, baš Morena Cedronija. Uz predstavljanje knjige Moreno je priredio mnoštvo malih prekrasnih maštovitih jela od plodova mora koje inače nudi u svom poznatom restoranu Madonnina del Pescatore u Senigaliji nedaleko Ancone, ali i u dva svoja gourmet bara Clandestino i Aniko gdje doslovce na plaži s nogama u šljunku ili u moru imate prilike kušati tataki, bresaolu ili pršut od tune, dimljenu sabljarku s umakom od malina i đumbira, ražnjić od riblje salame s krokantnim povrćem, pohani kotlet od romba ili tune a la viennese ili jednostavno uživati u tucetu najsvježijih oštriga sa par kapi limuna uz bocu izvrsnog champagnea...

Međutim, ono što me se doista najviše dojmilo bile su jednostavne škatulete raznovrsnih morskih iznenađenja poput hobotnice s krumpirom i peršinom, tunina potrbušina sa začinima a la porchetta u maslinovom ulju, jetra grdobine u confitu, jaja od sipe s pomidorićima, rakovicom i đumbirom, sipice s bižima, pečena bijela tuna u maslinovom ulju, grdobinine tripice in umido, pedoći ala Portonovo, riblja matriciana, arrabiata od ribe...Proizvodnja je unutar vlastite kuće limitarana naravno kvalitetom namirnica po premisi šta more da, a originalna ideja je da se konzerve mogu nositi na piknik, ali je istovremeno odlična priča i jednostavna fascinacija kada u restoranu dobijete nekoliko konzervi po vlastitom odabiru te ih sami otvarate i uživate u eksploziji raznovrsnih okusa. Morenovi Clandestino i Aniko su nadaleko poznati po ovim delicioznim gourmet škatuletama, a mogu se naručiti i putem interneta kao dostava u kuću. Moreno ima ozbiljniju proizvodnju u međuvremenu proširenu na razne šalše, marmelade i konfiture. Na sličan način i chef Fabricio Vežnaver u Pergoli nedaleko Savudrije proizvodi svoje male konzerve s morskim delicijama i uvijek iznenadi novim maštovitim okusima. Naoko možda komplicirano, u biti je to vrlo jednostavna proizvodnja konzervi koju i sami doma uz malo strpljenja i puno ljubavi možete pripremati za svoj gušt. Ambalaža i stroj za konzerviranje su isti oni koje posjeduju mnogi mesari za paštete iz vlastite proizvodnje, a nabaviti se mogu u specijaliziranim trgovinama za opremanje ugostiteljstva. Po vlastitom guštu i s kvalitetnim namirnicama daju se kreirati fine recepture škatuleta ribljih ali i drugih. Ono što daje poseban štih je to što su s potpisom, a uz malo mašte mogu biti pravi gourmet poklon za prijatelje. Kakva šminka!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama