KREATIVNA GASTRONOMIJA

MLADI TALENTIRANI KUHAR IZ PULE PATRIK PRNJAK POBIJEDIO NA NATJECANJU HRVATSKOG KUHARSKOG SAVEZA: Osmislio jelo od oslića u kojem kost predstavlja Uljanikovu dizalicu

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ


Kad su vidjeli moja jela, pohvalili su me za originalnost i dobre ideje. To mi je sigurno dodatni vjetar u leđa i poticaj da se i dalje usavršavam. Volio bih se priključiti Kuharskoj akademiji. Želja mi je raditi u nekom vrhunskom restoranu, jer je u Istri teško danas samostalno voditi restoran i držati kvalitetu

Mladi i talentirani kuhar iz Pule Patrik Prnjak pobjednik je petog kola natjecanja #ostanidomaikuhaj kojeg je nakon zatvaranja restorana zbog koronavirusa, na Facebooku organizirao Hrvatski kuharski savez. U sklopu ovog online natjecanja, poznati chefovi diljem Hrvatske, svoje su kulinarske vještine i originalne recepte preselili na društvene mreže, a konkurencija je bila sve, samo ne mala. Pobjeda je u predzadnjem kolu stigla i u ruke svestranog 26- godišnjeg Puležana Patrika Prnjaka koji je prvo mjesto osvojio s tanjurom na kojem je predstavio glavno jelo od oslića.

Pobjedničko jelo na natjecanju Hrvatskog kuharskog saveza. Kost oslića predstavlja Uljanikovu dizalicu

Pogled na njegov tanjur malo kog može ostaviti ravnodušnim. Uz mnogo promišljanja i pomno odabranih namirnica, Patrikov oslić kao da je homage Puli i posrnulom Uljaniku. U svojoj kompoziciji poigrao se s oblicima, pa je tako očišćenu riblju kost na tanjuru, prikazao kao Uljanikovu dizalicu. Priznaje da su mnogi to primijetili, i drago mu je zbog tog.

Sadi papričice

Kad kuha uvijek pokušava iskoristiti maksimalno sve namirnice s kojima radi. Njegov recept za dobru kuhinju je jednostavnost.

- Kod jela s kojim sam pobijedio na natječaju kuharskog saveza, kost od ribe odvojio sam i ubacio u mješavinu octa i crvene paprike. Kožu sam odstranio i nakon toga spržio i napravio čips. Na tanjuru su uz oslića bili i krema od badema, krema od limuna i kopra s glaziranim povrćem", kaže Patrik.

Iako je cijelo vrijeme kuharskog natjecanja bio pri samom vrhu, na koncu se trud isplatio i pobjeda je stigla u Pulu.

Patrik Prnjak -  u vrtu uzgaja papričice (Milivoj MIJOŠEK)

Posjetili smo ga u obiteljskoj kući gdje već neko vrijeme u vrtu sadi na desetke vrsta chili papričica. Nema čega nema, a tu su i najljuće papričice na svijetu Carolina Reaper, Scorpion papper, Bhut jolokia, Habanero….Osim kuharstva, u koje se zaljubio zahvaljujući bivšem treneru i poznatom kuharu Sandru Frančuli, Patrik zajedno s djevojkom Irmom Memić osmišljava nevjerojatne ljute umake koje zasad predstavlja samo na svojoj Facebook stranici Ljutistra.

On i djevojka osmislili su osam umaka - Šinjorina, Habarelica, Trubilo, Vražji agrum, Classic, Smoked class, Porka Majka i Zelena Višnja. Obožava spajati na prvi pogled nespojivo i ne bježi od ludih kombinacija, pa se u njegovim umacima nerijetko sljubljuju marelica, đumbir, višnje, menta, a ima i tartufa. S nekim umacima već se predstavio na natjecanjima i osvojio nagrade.

Veslački reprezentativac

No nakon umaka i papričica, s Patrikom smo razgovarali o kuhanju. Mnogi ga sigurno puno bolje pamte kao vrhunskog sportaša i bivšeg hrvatskog veslačkog reprezentativca. Lani je sudjelovao na ekstremno zahtjevnom natjecanju IRONMAN u Italiji na kojem je za 13 sati preplivao 3,8 kilometara,180 kilometara je vozio bicikl, a 42 kilometara mu je trebalo da istrči maraton.

Između sporta i kuhanja, jezičac na vagi bila je kuhinja. Nije požalio što je izabrao taj put jer upravo u kuharstvu vidi svoju budućnost. Tako se korak, po korak, samozatajno uspinje u kuharskom svijetu u kojem danas "vladaju" celebrity kuhari, a kad nisi obasjan svjetlima kamere, težak je put do uspjeha. Patrik je završio pulsku Školu za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu-smjer kuhar. Sa sportskom karijerom veslača prekinuo je 2017. godine, kada se nakon punih 14 godina pozdravio od veslanja.

Nagrade osvaja i s chili umacima

Samozatajan i skroman, otkriva da je o kuhanju počeo razmišljati još kada je kao klinac trenirao veslanje kod tadašnjeg trenera Sandra Frančule.

- On mi je na neki način otvorio vrata u svijet kuharstva i od njega sam jako puno naučio. Sandro i njegova supruga Sanja vodili su jedno vrijeme jako uspješan restoran Stare Užance u Premanturi gdje sam radio. Tamo sam upijao svaki potez, tehniku, pripremu i obradu namirnica. U Premanturi su se kuhala nevjerojatna jela, s puno ljubavi i strasti. Na meniju su recimo bili teleći obrazi u crnom vinu s krafima. Spremala se sezonska hrana s uvijek svježim i najkvalitetnijim namirnicama, kaže Patrik.

Kuhar Starih užanci i Lesnine

Prisjeća se da je nakon srednje škole, pune četiri godine radio kao kuhar u hotelima Arenaturista.

- Kada sam okončao veslačku karijeru, nakon što se partner ozlijedio, pa se iz tog razloga nismo kvalificirati na Olimpijske igre, povukao sam se iz sporta. Tada se za mene otvorio svijet kuharstva. Sandro Franučala mi je ponudio da probam doći kod njega raditi u Stare Užance i tako je krenulo, priča Patrik koji trenutno radi kao kuhar u Lesnini. Otkriva da mu pobjeda kuharskog saveza puno znači.

- Kad su vidjeli moja jela, pohvalili su me za originalnost i dobre ideje. To mi je sigurno dodatni vjetar u leđa i poticaj da se i dalje usavršavam. Volio bih se priključiti Kuharskoj akademiji. Želja mi je raditi u nekom vrhunskom restoranu u Istri jer teško je danas samostalno voditi restoran i držati kvalitetu. To je velik rizik jer naši ljudi i dalje više preferiraju pizzu i čevape, puno više nego recimo raviole punjene s brancinom ili kozicama, što je jelo skuplje možda 30-tak kuna, kaže Patrik. Plan mu je s vremenom registrirati i OPG kako bi ljubav prema kuhinji i čili papričicama dignuo na još jednu višu razinu.

Sir i pršut bolji su uz Šinjorinu


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini