ENOTEKA

Mlada hrvatska enologinja u potrazi za boljim životom: EVIN NOVOZELANDSKI SAUVIGNON BLANC

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


U zadnjih sedam godina, otkako je Hrvatska članica EU-a, mnogo je mladih i sposobnih ljudi otišlo iz Lijepe naše u potrazi za boljim životom. Birali su razna tradicionalna europska odredišta poput Austrije i Njemačke ili pak Irske koja se pokazala kao novi izbor, kao što je nekad za hrvatske iseljenike bila popularna Švedska. No, ako pogledamo povijest naših krajeva, zapravo se ništa novo nije dogodilo. Ljudi su iz Hrvatske u zadnjih 150 godina emigrirali diljem kugle zemaljske - najčešće se radilo o ekonomskoj, a ponešto i političkoj emigraciji. Osim Europe, naši su se ljudi naseljavali i na udaljenim prekomorskim destinacijama - od Čilea, Južnoafričke Republike do Australije i Novog Zelanda. U vinskom svijetu upravo su doseljenici iz Dalmacije bili jedni od prvih vinogradara na Novom Zelandu i s ostalim europskim doseljenicima postavili temelje današnjeg vrlo uspješnog vinogradarstva u toj zemlji.

Najistaknutiji među hrvatskim doseljenicima u vinogradarstvu Novoga Zelanda je Georg Fistonich, kojemu je 2009. godine dodijeljena viteška titula sir za zasluge u vinskoj industriji, a vlasnik je vinarije Villa Maria Estate. Zatim treba spomenuti i Michaela Brajkovicha iz vinarije Kumeu River, koji je 1989. prvi na Novom Zelandu dobio prestižnu titulu Master of Wine. Naveo bih još i vinariju Babich Wines koja je također vrlo značajna u vinskom svijetu Novoga Zelanda.

U današnje je vrijeme društvenih mreža puno lakše doći do informacija, na Instagramu sam primijetio vino s Novog Zelanda koje je privuklo moju pozornost. Bio sam znatiželjan te sam uspio kontaktirati mladu enologinju Evu Pemper koja se skrasila na Novom Zelandu 2012. Eva je rodom iz mjesta Klokočevac u blizini Bjelovara i njezina se obitelj još devedesetih godina prošlog stoljeća bavila proizvodnjom kupinova vina. Tu je Eva zavoljela vinogradarstvo te se školovala na zagrebačkom Agronomskom fakultetu. Nažalost, nakon završetka fakulteta nikako nije uspjela pronaći stalni angažman u nekoj od vinarija te je naposljetku odlučila potražiti sreću izvan Hrvatske. Uspjela je dobiti posao na dalekom Novom Zelandu i hrabro prigrlila ovaj izazov. Danas je Eva vrlo cijenjena i aktivna te nekoliko dana radi kao enolog u vinariji Jackson Estate i paralelno gradi svoj brand EP Wines Limited. Eva još nema svoj vinograd pa grožđe kupuje kod partnerske vinarije koju odabere te kod njih odrađuje i preradu. Zasad se radi o malim količinama.

Evina je vina teško pronaći u Europi, ali ne sumnjam da će se to vrlo brzo promijeniti. Meni je uspjela poslati jednu bocu za degustaciju. Radi se o Sauvignon blancu iz berbe 2019. Ovo je njezino prvo vino, a iz ovogodišnje berbe za tržište sprema rose i chardonnay. Grožđe za ovo vino brano je sredinom ožujka, berba je bila strojna, a nakon prerade vino je odležavalo u inox bačvama te je nakon šest mjeseci punjeno u boce.

Vino krasi lijepa zelenkasto-žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Vino se u čaši dosta brzo otvara, a miris je fin i ugodan, razigran i šarmantan. Na prvo mirisanje javlja se nota bazge, ananasa, marakuje, korice grejpa i limunske trave, a potom dolazi i nota marelice. Dakle, kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane ugodne je svježine, ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Djelomično je uravnoteženo jer na okusu prevladava desna tvrda strana sa svježinom. Intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost okusa trajna. Vino je harmonično, ukusno, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se bijela vinogradarska breskva. Ovaj novozelandski Sauvignon blanc treba trošiti, iako u dobrim uvjetima može trajati par godina. Enogastronomski ovo vino izvrsno paše uz riblja jela, a ja sam ga kušao uz švoju sa žara i tradicionalni prilog - blitva s krumpirom.

Evin novozelandski Sauvignon Blanc

Ime vina: Sauvignon blanc

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: EP Wines Limited

Lokacija: Marlborough/Novi Zeland

Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: List sa žara

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Malvazija istarska Riedel glass

Cijena (mpc): 110,00 kn (www.blackmarket.co.nz)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter