28. IZDANJE

LUGANIGADA Najbolji majstori u pripremanju istarskih kobasica na tradicionalan način ovog vikenda u Marušićima

| Autor: Luka JELAVIĆ
(Arhiva)

U Marušiće, na finalnu luganigadu dolaze najbolji s lokalnih natjecanja te se očekuje da će ocjenjivačka komisija imati priliku degustirati i ocjenjivati dvadesetak kobasica proizvođača koji to rade u nekomercijalne svrhe, za svoje domaćinstvo, iz gušta

Svake godine do sada u Marušićima su se posljednjeg siječanjskog vikenda susretali najbolji majstori u pripremanju istarskih kobasica na tradicionalan način. Međutim, posljednja dva lanjska mjeseca nisu bila naklonjena proizvodnji, a naročito sušenju kobasica, pa je finalna Luganigada odgođena za prve dane veljače da bi se dobili što bolji proizvodi. Tako će ovogodišnja, 28. Luganigada, kako se ta manifestacija u Marušićima zove, biti održana u subotu i nedjelju.

Lokalna natjecanja

Pomicanje termina omogućilo je održavanje nekoliko lokalnih natjecanja, kako bi se po tri najbolja proizvođača kobasica našla u subotu navečer u Marušićima, u završnici ovogodišnje Luganigade. Protekla dva vikenda održano je nekoliko lokalnih luganigada, od kojih su dvije održane u Bujama. Pobjednik Luganigade u Zajednici Talijana Buje bio je Marco Kozlović, a pored njega nastup u Marušićima izborili su još Mauro Vežnaver i Silvana Bonetti.

Plasman u finale iz druge bujske luganigade (Luganiga d'or) izborili su Saša Marušić, Josip Vorić i Goran Rašić, dok će predstavnici lokalne marušićanske luganigade biti Renato Marušić, Davor Marušić i David Šav. Iz Tribana dolaze Fiorentino Drušković, Marco Kušće te dvojica trećeplasiranih Moreno Pucer i Roberto Makovac. U Marušiće, na finalnu luganigadu dolaze i najbolji s drugih lokalnih natjecanja, te se očekuje da će ocjenjivačka komisija imati priliku degustirati i ocjenjivati dvadesetak kobasica proizvođača koji to rade u nekomercijalne svrhe, za svoje domaćinstvo, iz gušta.

Deseta Kroštulada

Luganigada u Marušićima je izrasla iz lokalnog natjecanja koje je prvi put održano 1993. godine na inicijativu nekoliko mještana koji su počeli s međusobnim ocjenjivanjem kobasica koje su pripremili, više radi druženja u zimske dane. Od prvog natjecanja Marušićani su uz kobasice na ocjenu donosili i svoje vino, što više nije uvjet za finalnu Luganigadu koja je proširena na područje Bujštine, pa i izvan njega. Kako je interes za dolazak u Marušiće bio sve veći, prije nekoliko godina počela su se organizirati lokalna prednatjecanja, a Luganigada u Marušićima postala je tradicionalna gastronomska i turistička manifestacija koja njeguje i promovira pripremanje izvornih istarskih kobasica na tradicionalan način. Ocjenjuje se miris, okus, izgled, struktura te ukupna svojstva specifična za istarski način pripremanja kobasica, a ocjenjivači biraju svojih pet favorita dajući im od jednog do pet bodova.

Uz natjecanje za najbolju domaću kobasicu, i ove će godine biti održana deseta Kroštulada, natjecanje domaćica u pripremanju kroštula, tradicionalnog istarskog kolača, a najbolje će biti nagrađene. Poslije službenog natjecanja slijedi druženje uz fritaju s kobasicama i glazbu.

Program Luganigade se nastavlja i u nedjelju rekreativnom prijepodnevnom biciklijadom i pješačenjem kroz Kornariju, a sve sudionike po povratku čeka velika fritaja s kobasicama.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum