IZVORNE RECEPTURE

FOTO / LUGANIGADA I KROŠTULADA U MARUŠIĆIMA: Renato Marušić pripremio daleko najbolje kobasice, a Kristina Marušić Vežnaver kroštule

| Autor: Luka JELAVIĆ


U društveni dom u Marušićama stigli su samo nekomercijalni proizvođači kobasica koji su bili najbolji na sedam lokalnih luganigada (Buje, Kaštel, Marušići, Triban, Čepići…) * Bodovali su se glavni elementi, od izgleda, strukture, mirisa i okusa do općeg dojma, a žiri je bio sastavljen od čak 24 člana komisije

Tradicionalna, 28. Luganigada Bujštine u Marušićima, natjecanje u pripremanju najboljih istarskih kobasica po izvornim receptima okupila je u finalnom dijelu 17 proizvođača koji kobasice rade za svoje potrebe, u nekomercijalne svrhe. Oni su u Marušiće stigli kao najbolji na sedam lokalnih luganigada (Buje, Kaštel, Marušići, Triban, Čepić…), tako da su se u Marušićima našle najbolje kobasice među stotinjak uzoraka, koje su ocjenjivala čak 24 člana komisije, sastavljene od posjetitelja te manifestacije održane u društvenom domu u Marušićima.

Bodovali su se glavni elementi, od izgleda, strukture, mirisa i okusa do općeg dojma, a zbrajanjem bodova došlo se do pobjednika ovogodišnje filane 28. Luganigade. Daleko od svih ostalih bodovno je pobjegla kobasica koju je ove zime pripremio Renato Marušić iz obližnjeg naselja Kave, stalni sudionik ovih natjecanja. Renato je ove godine pobijedio i u lokalnom prednatjecanju, što znači da se radi o dobroj kobasici koju su prepoznali mnogi ocjenjivači na dva natjecanja. To je Renatu drugi naslov apsolutnog pobjednika finalnog natjecanja, za što je uz ostala priznanja dobio i prijelazni pehar. Preuzeo ga je od lanjskog pobjednika Davida Šava koji je ove godine bio na drugom mjestu, inače čestog pobjednika tog natjecanja. Na trećem mjestu po broju bodova bila je kobasica Ivana Štokovca iz Čepića.

Pogodile redoslijed prvih pet

Organizatori su ove godine odlučili da nagrade degustatora, ocjenjivača koji pogodi redoslijed prvih pet natjecatelja. Zanimljivo, cijeli redoslijed su pogodile, odnosno posložile svoje kandidate, dvije članice komisije – Regina Gardoš iz Krasice i Morena Šerbečić iz Novigrada. Nagradu su podijelile, pa je svaka dobila po pola metra kobasica. Inače, komisiji nije bilo lako, kobasice su bile po ukusu i drugim elementima dosta izjednačene, kvalitetno napravljene, pa se može reći da je i ovo natjecanje doprinijelo podizanju kvalitete i vraćanju izvornim receptima za pripremanje istarskih kobasica.

Većina proizvođača kobasica kaže da se ova sezona, što se uvjeta tiče, popravila zadnjih četrdesetak dana. Došla je bura pa su se kobasice mogle lijepo osušiti. Svaki od njih ima svoje dodatke standardnim receptima, svoje male tajne kojima nastoje poboljšati okus, strukturu ili izgled svoje kobasice, luganige.

Iduće godine Luganigada sjeverne Istre

I ove je godine, deseti put, u sklopu Luganigade održano natjecanje domaćica u pripremanju kroštula, tradicijske istarske slastice, jednostavnog kolača koji ipak traži dosta umijeća. To je natjecanje, popularno nazvano Kroštulada, uvedeno s ciljem da se nešto organizira i za domaćice, ne samo da se druže proizvođači kobasica. Ove je godine svoje kroštule donijelo 16 domaćica iz raznih okolnih mjesta, degustiralo ih je i ocjenjivalo deset članova komisije.

Najviše bodova dobile su kroštule koje je pripremila Kristina Marušić Vežnaver iz Šegara kod Oprtlja. Kristina je prvi put sudjelovala u tom natjecanju i odmah pobijedila, što ju je jako razveselilo. Njoj su organizatori dodijelili prvu nagradu (stroj za izradu tijesta, brašno, prigodna platnena torba i pregača s logom Kroštulade). Drugu nagradu za kroštule dobila je Federica Furlan iz Buja, dok je treća bila Greta Vižintin iz Svetog Ivana (kod Oprtlja). Sva priznanja, za kobasice i za kroštule, najuspješnijim natjecateljima uručio je bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin, a moderator cjelovečernjeg programa bio je David Šav. U programu je sudjelovao i mješoviti zbor Zajednice Talijana Buje.

Druženje uz fritaju s kobasicama

Luganigada Bujštine u Marušićima izrasla je iz lokalnog natjecanja koje je prvi put održano 1993. godine na inicijativu nekoliko mještana koji su se nadmetali čija je kobasica bolja, više radi druženja u zimske dane. Od prvog natjecanja Marušićani su uz kobasice na ocjenu donosili i svoje vino, što više nije uvjet za finalnu Luganigadu koja je kroz godine proširena na područje Bujštine, a od iduće godine nosit će naziv Luganigada sjeverne Istre, jer postoji zanimanje proizvođača kobasica i iz drugih krajeva.

Luganigada u Marušićima postala je tradicionalna gastronomska i turistička manifestacija koja njeguje i promovira pripremanje izvornih istarskih kobasica na tradicionalan način. Inače, kao i ranije, poslije službenog natjecanja slijedilo je druženje uz fritaju s kobasicama i glazbu, a program je nastavljen i u nedjelju rekreativnom prijepodnevnom biciklijadom i pješačenjem kroz Kornariju, te druženjem svih sudionika uz fritaju s kobasicama. Organizator te manifestacije su Grad i Turistička zajednica Buje, u suradnji s Mjesnim odborom Marušići i uz pomoć nekoliko stalnih volontera.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater