BUZET

LIJEPA VIJEST: Za Istarsku pivovaru tri vrijedne nagrade iz Berlina

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Pivska kuhinja- varionica jer pivo se ne kuha, već vari (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U Istarskoj pivovari ne kriju zadovoljstvo što je njihovo Istarsko Gold ovjenčano zlatom u Berlinu, a Istarsko Muškat srebrom * Dobili su i nagradu za najbolju pivovaru iz Hrvatske

Na jednom od najjačih svjetskih ocjenjivanja piva Berlin International Beer Competition 2020. godine, održanom početkom ožujka, Istarska pivovara iz Buzeta osvojila je tri prestižne nagrade: Zlatnu medalju za Istarsko Gold pivo, srebrnu medalju za Istarsko Muškat, a pored toga proglašena je i najboljom pivovarom iz Hrvatske. Na četvrtom ovogodišnjem međunarodnom izdanju u Berlinu bilo je više od 300 uzoraka piva iz dvanaest zemalja cijeloga svijeta, a specifičnost natjecanja je što komisiju sudaca, osim pivskih stručnjaka, čine i vodeći distributeri, uvoznici, F&B manageri i ostali ključni kupci.

Fuzija Nobel hmeljeva

U Istarskoj pivovari ne kriju zadovoljstvo što je upravo njihovo Istarsko Gold, premium lager pivo, ovjenčano zlatom u Berlinu.

- Ono što me posebno veseli da je baš taj Gold dobio zlato što znači da je to stvarno zlatna kapljica i zlatno pivo, napravljeno od četiri vrste specijalnih sladova i pet različitih sorti hmelja. Pri njegovoj izradi posegnula sam za fuzijom određenih vrsta hmelja, volim reći hmeljeva "starog svijeta" i "novog svijeta", znači najboljih Nobel hmeljeva Europe i najpopularnije sorte američkog hmelja poznatog po jedinstvenim aromama grejpa, cvijeća i začina. Upravo ta kombinacija dala je pivu jednu izrazitu pitkost, lakoću i aromatičnu gorčinu, a uz to pivo ima nešto više alkohola i prekrasnu zlatnu boju koja je prvenstveno odlika korištenog prženog kristala slada, izjavila je direktorica proizvodnje Istarske pivovare Nensi Vojsković Mijatović.

Srebro za Istarsko Muškat u kategoriji eksperimentalnog piva također je veliko priznanje stoga što nitko još nije napravio takav proizvod pa je ta kategorija bila najprihvatljivija za pozicioniranje pivskog pjenušca u Berlinu. Istarsko Muškat dobiveno je sljubljivanjem istarskog piva i arome muškata na jednoj malo slađoj varijanti i time je proizveden prvi istarski i hrvatski pivski pjenušac, specifičnog mirisa, okusa i perla zlatnih boja.

Ocijenila struka

- Za nastup u Berlinu odabrali smo slijedeće kategorije: Internacionalni stil lagera kao kategoriju natjecanja za naš premium lager i s druge strane eksperimentalno pivo za naš prvi pivski pjenušac Muškat. Priznanja nam puno znače i stoga što je pivo ocjenjivala struka, ali i distributeri, uvoznici i ostali ključni kupci, a prilikom ocjenjivanja gledale su se sve kategorije od cjenovnog razreda do kvalitete piva. Nagrade su potvrda da radimo kvalitetne proizvode i da naši kupci mogu očekivati iskorak i kvalitativna iznenađenja. Nadam se da nas ni epidemija koronavirusa neće zaustaviti u svim tim našim kreativnim naumima. Internacionalni standard kojeg imamo predstavlja tu sigurnost i taj temelj da su sva naša piva vrlo kvalitetna i zdravstveno ispravna, što je i u ovoj situaciji must-have, kaže Vojsković Mijatović.

Pivovara je trenutno u punom pogonu. Ovog tjedna upravo završava glavno vrenje. Radi i punionica staklene, plastične ambalaže te se otprema pivo u vanjsku punionicu limenki kako bi se napravile određene zalihe za Uskrs. - Nakon ovog tjedna idemo u idući kada ćemo se još strože pridržavati preporuka stožera i smanjiti proizvodnju na održavanje hladnog pogona. Neće biti punjenja, neće biti rada, osim eventualno u otpremi i to u smanjenom obimu, najavila je Vojsković Mijatović. U moru loših vijesti zbog pandemije koronavirusa jedna lijepa vijest, komentiramo, a direktorica proizvodnje uzvraća kako im je to dalo pozitivnu energiju i elan.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater