PONOS OBITELJI RUŽIĆ

KULTNI ROVINJSKI RESTORAN LA PERLA: Tradicijska kužina je konstanta koja se ne mijenja

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ


Ispričati priču o restoranu La perla ne može se, a ne staviti ga u kontekst razvoja rovinjskog turizma. Jedno bez drugog ne ide. Ugostiteljstvo na način barba Marija Ružića raslo je, mijenjalo se i napredovalo baš kao što su se gradili, oplemenjivali i poboljšavali smještajni kapaciteti hotela, njihovih usluga, sadržaja i ponude.

- Ugostiteljstvo smo izabrali i nije nam bilo nametnuto. Supruga Vesna, koja je bila trgovkinja, a ja profesionalni trgovac i poljoprivrednik, još početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća startali smo kao Pansion Mario u kojem smo samo za naše goste nudili doručak, odnosno večere. Supruga je bila lavica u kuhinji. Domaću hranu koju smo mi imali na dnevnom meniju pojačala je dodatnim porcijama. Stari je špaher preseljen iz hiže, a u pripremanju obroka pridružile su joj se kunjada i svekrva. Spravljala se samo domaća hrana od maneštre, preko fuža, njoki, istarskih kobasica, kaže nam Mario Ružić, osnivač obiteljskog biznisa, te dodao da su upravo ti mirisi i okusi koji su izlazili iz lonaca Vesnine kuhinjepotaknuli goste da zatraže još i još, a njih kao obitelj da se svim svojim srcem, snagom i energijom bace u ugostiteljstvo.

Garden pansion Mario

Iz pansiona koji mu je pokojni Ivo Volčić, novinar Glasa Istre, nadjenuo ime Garden pansion Mario, jer sve što se jelo dolazilo je iz njihovih polja i vrtova, prešli su na konobu, a potom i na restoran La Mario.

- Nakon Volčićeve opaske kako Maria i restorana ima još, promijenio sam naziv u La Perla - restoran koji postaje poznat i brendiran po morskim specijalitetima, prepričava nam razne zgode vezene za nastanak kultnog restorana koji danas vodi Milenko Ružić, mlađi sin legendarnog Marija.

I on je naravno unio neke preinake.

- Nakon što se tata umirovio, najprije je brat Kristijan s obitelji vodio restoran, da bi nakon završetka fakulteta odlučio krenuti svojim putem koji je također vezan za ugostiteljske vode, ali na drugom mjestu. Dakle, 2010. godine preuzeo sam restoran i sve izvrnuo naglavačke. Prateći trendove i potrebe u turizmu, uz stručnu pomoć dizajnera Borisa Ružića čitav prostor i objekt kompletno sam promijenio i prilagodio ambijentalnoj kategorizaciji restorana od pet zvjezdica. Umjesto pedeset, dobio sam dvostruko više - 120 sjedećih mjesta s podijem za živu muziku i ples. No, ono što nisam promijenio i od čega nisam odustao je naša tradicijska kužina, zbog koje smo ostali prepoznatljivi i zbog koje smo se svih ovih godina ne samo održali, već ostali u samom vrhu ugostiteljstva, kaže nam Milenko Ružić.

Podsjeća da je La perla, odnosno otac Mario u mnogo čemu bio pionir ugostiteljstva u Rovinju počevši od promocije vinara, maslinara i kuhara u svom restoranu preko organizacija tjednih sezonskih delicija i prezentacija svjetskih kuhinja, primjerice kineske zbog koje su gosti znali potegnuti u Rovinj i iz ostalih krajeva i gradova Hrvatske.

Samuel L. Jackson kao gost

- Teško se prisjetiti svega kroz uistinu bogatu prošlost objekta, koji se mijenjao i nadograđivao kroz više desetaka godina. La Perlu su, kroz sve njene edicije posjećivali mnogi poslovni ljudi, sudionici raznoraznih kongresa, sportaši, glumci, novinari, kaže Milenko, navodeći da je jedan od posljednjih celebrity gostiju bio glumac Samuel L. Jackson. On je od sedam dana snimanja u Rovinju u Perli večerao tri ili četiri puta.

Ipak, pojašnjava Milenko Ružić, osobno su mu najveće veselje gosti koji se vraćaju, jer znaju gdje idu i što mogu očekivati.

- Nevjerojatno je to da nam se gosti koji su nekad bili djeca vraćaju kao odrasli ljudi sa svojim obiteljima i sa svojom djecom. To je osjećaj koji se ne može opisati i koji je nenadoknadiv, slažu se i potvrđuju blagim podizanjem i spuštanjem ramenima dvije generacije ugostitelja - Mario i Milenko Ružić, koji ne kriju radost što će njihovim putem krenuti i treća generacija Ružića. I tako će biti očuvano ognjište i obiteljska baština - ljubav prema ugostiteljstvu koju u njihovom slučaju nadmašuje jedino poštovanje i ljubaznost prema gostu.

A što se tiče hrane, na meniju je sve domaće, autohtono, sezonsko i svježe iz mora i s polja. Dovoljno je reći. "Idemo u La Perlu na pršut ili na famozni Istarski pjat". Sve ostalo je pitanje trenutnog odabira i raspoloženja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater