LJETO U KUHINJI S POPULARNOM GLAZBENICOM

KUHANJE I GLAZBA U SAVRŠENOM SPOJU: Vesna Nežić-Ružić strastvena je kuharica, otkrila nam je i dva fina recepta, a priprema i zanimljiv projekt

Vesna Nežić-Ružić glazbenica je, pravnica i vrsna kuharica. U pripremi je njena kuharica, a sva jela osobno kuha i fotografira… U kuharici će biti zastupljen samo dio jela tipičnih za istarsku kuhinju jer će recepti biti raznovrsni i šaroliki kao odraz onoga što inače kuha u svakodnevnom životu, čime će zapravo dati svoj osobni pečat

| Autor: Maja ČERLJENKO
Vesna Nežić Ružić

Vesna Nežić Ružić


S Vesnom Nežić-Ružić, poznatom istarskom glazbenicom, razgovarali smo o njezinoj velikoj ljubavi - kulinarstvu, a povod tome bila je kuharica koju upravo priprema. Tu će biti zastupljena jela tipična za istarsku kuhinju, kao odraz onoga što inače kuha u svakodnevnom životu, čime će zapravo dati knjizi svoj osobni pečat.

- Koji je prvi recept koji ste odlučili uvrstiti u kuharicu?

- Recept za domaći kruh, bezbroj puta pečen i u mojoj pećnici, a vjerojatno i najčešće jelo u svim mogućim kombinacijama hrane.

- Začin koji preporučate drugima da koriste i u čemu?

- Koristim one bazične, sol, himalajsku, već duže vrijeme, papar, peršin, luk i češnjak gotovo u svim slanim jelima, bosiljak za šalše, origano za pizzu, za jača jela domaću crvenu papriku. Za smoothije đumbir, organski kakao, chia sjemenke i alge spirulina.

- Koja Vam je najdraža vrsta čokolade i biste li je koristili i u tradicionalno slanim jelima?

- Najdraža mi je crna čokolada s višim udjelom kakaa, a najbolje mi ipak paše u slatkim jelima, kao i kakao. Osobno je ne bih koristila u slanim jelima.

- Koliko će istarska tipična jela biti zastupljena u vašoj kuharici?

- U kuharici će biti zastupljen samo dio jela tipičnih za istarsku kuhinju jer će recepti biti raznovrsni i šaroliki kao odraz onoga što inače kuham u svakodnevnom životu, čime ću zapravo dati svoj osobni pečat.

- Ljeto je. Što najčešće pripremate i koja dva ljetna recepta biste podijelili s čitateljima?

- Sada su u điru pretežno lagana jela, razna variva od povrća, salate, meso ili riba u kombinaciji s povrćem i salatama, punjene ili pečene paprike, punjene malancane, a kad nas uhvati želja za slatkim, onda najčešće sladoled, frape, kolači poput sladoled-torte, ledenog vjetra, princes krofni, pite s jabukama, breskvama ili marelicama te domaće štrudle s jabukama.

Mogu predložiti jedan pomalo zaboravljeni, ali jako fini, mirisan i ne pretjerano zahtjevan doručak ili večeru, starinski omlet, kojeg možemo po izboru upotpuniti s pancetom, sirom, kobasicama, šunkom, pomidorima, paprikom... Od slastica predlažem mirisni kolač od nektarina.

Starinski omlet

Sastojci:

  • 4 kriške starog kruha
  • 1,5 dcl mlijeka sobne temperature
  • 4 jaja
  • 2 žlice ribanog sira
  • 2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
  • malo soli i papra

Starinski omlet

Priprema: Natrgati kruh na manje komadiće i preliti ga mlijekom. Istući jaja i dodati ribani sir, sol i papar. Izmiješati s razmekšanim komadićima kruha. U tavi zagrijati maslac ili maslinovo ulje, izliti pola smjese i ispeći kao omlet s obje strane. Isto ponoviti s drugom polovicom smjese.

Mirisni kolač od nektarina

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 40 dag brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 40 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • malo soli
  • 20 dag maslaca
  • 6 nektarina
  • 6 bjelanjaka
  • 3 žlice gustina
  • 2 žlice šećera u prahu

Mirisni kolač od nektarina

Priprema: Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, pomiješati brašno, 10 dag šećera, 1 vanilin šećer i sol. Dodati žumanjke i maslac izrezan na komadiće, zamijesiti tijesto, omotati ga folijom i ostaviti ga pola sata u hladnjaku. Razvaljati tijesto, staviti ga na dno namašćenog pleha i peći u pećnici 10-12 minuta na 200 °C.

Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg, uz stalno miješanje dodavati šećer i vanilin šećer. Na kraju uz miješanje dodati gustin te ručno umiješati nektarine izrezane na komadiće.

Izvaditi tijesto iz pećnice i na njega staviti smjesu od bjelanjaka i nektarina pa staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 40 minuta na 175 °C. Izvaditi kolač i pustiti da se posve ohladi, narezati na kocke i posuti šećerom u prahu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum