ENOTEKA

Korak Blanc de Blancs

Grožđe za ovo vino dolazi iz vinograda s položaja Vlaškovec koji je zasađen prije 30-ak, a tlo je laporasto s manjim udjelom ilovače. Vino za ovaj pjenušac je iz berbe 2016., a nakon ručne berbe koja je bila, koliko se sjećam početkom rujna, grožđe je prerađeno i fermentacija baznog vina odrađena je u velikim drvenim bačvama zapremine 3.000 litara

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Prošlih dana opet nas je, po tko zna koji put, ujedinila najvažnija sporedna stvar na svijetu - nogomet, svi smo bili puni nacionalnog naboja i veliki patrioti. Lijepo je bilo vidjeti slike s prepunog Poljuda i navijače koji se unatoč kiši ne razilaze pa ću citirati poznatu pjesmu Doris Dragović, "Malo mi za sriću triba".

Svatko ima svoju viziju sreće, a za mene su velika sreća zdravlje, dragi ljudi koje poznajem i s kojima se mogu družiti uz dobro vino i dobru hranu. Upravo me je taj osjećaj prošli vikend odveo na Plešivicu, meni već dugi niz godina jako dragu vinsku regiju koja se odlično razvija. Prva plešivička vina s kojima sam se u svojoj sommelierskoj karijeri susretao bila su iz vinarija Tomac i Korak. Danas bih se osvrnuo na vinariju Korak.

Novi obiteljski projekt

Velimir i Mirjana su vinariju uzdignuli na vrlo visoku razinu, ali od 2019. godine priča je nadograđena na nov način. Novi projekt zove se "Korak Family Estate" te je vinarija obogaćena i fine dining restoranom i konferencijskom dvoranom. U ovaj projekt uključeni su i mladi nasljednici obitelji Korak. Josip je zadužen za vinski dio priče, Bernard je jedan od najboljih hrvatskih chefova mlađe generacije i kreirao je fantastičnu priču kroz autorski menu, a Verin umjetnički "touch" prisutan je u svim dijelovima novog projekta.

Vinarija Korak danas je na tržištu prisutna s 11 etiketa vina, od čega je šest u kategoriji mirna vina, tri su u kategoriji macerirana vina i tu su još dvije etikete pjenušca klasičnom metodom.

Danas bih se malo osvrnuo upravo na Korakove pjenušce. Zapravo se vinarija Korak, za razliku od ostalih etabliranih vinarija s Plešivice, relativno kasno počela baviti pjenušcima, tek 2013.

Za sada su na tržištu prisutni s Rose Nature pas dos dobivenim u potpunosti od pinota crnoga, a drugi je klasični Blanc de Blancs, brut nature dobiven u potpunosti od najpopularnije bijele sorte na svijetu, chardonnaya. Kušao sam naravno oba pjenušca, a s vama ću podijeliti svoje viđenje bijelog.

Grožđe za ovo vino dolazi iz vinograda s položaja Vlaškovec koji je zasađen prije 30-ak godina, a tlo je laporasto s manjim udjelom ilovače. Vino za ovaj pjenušac je iz berbe 2016., a nakon ručne berbe koja je bila, koliko se sjećam početkom rujna, grožđe je prerađeno i fermentacija baznog vina odrađena je u velikim drvenim bačvama zapremine 3.000 litara. Sekundarna fermentacija odrađena je u boci, gdje je vino odležavalo na kvascima oko četiri godine. Nakon degožiranja ne dodaje mu se ekspedicijski liker, nego se nadopunjava istim pjenušcem bez drugih dodataka pa stoga nosi oznaku brut natur ili zero dosage.

U dobrom balansu

Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, a po točenju u čašu iz nje brzo izlazi mnoštvo sitnih i brzih mjehurića. Vino se na mirisu veoma brzo otvara, na prvo mirisanje javlja mi se nota iz djetinjstva u obliku korice tek pečenog kruha iz krušne peći premazana s malo maslaca. Na drugo mirisanje slijedi nota kvasca i suhih badema s livadnim medom, a prate ih note zrelog voća te nota kroasana i suha narančina korica. Dakle, kompleksnost mirisa je veoma bogata.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga iznimna svježina, jako dobra mineralnost i fino srednje tijelo. Ovaj Korakov pjenušac je u dobrom balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost okusa u ustima dugačka, a kakvoća okusa mu je fina. Vino ima sjajnu harmoniju, fino se pije, a na aftertasteu javlja se nota zrele vinogradarske breskve. Vino je u izvrsnoj formi, može se čuvati, ali nema potrebe jer pjenušce treba piti i uživati u njima.

Enogastronomski ovakav tip pjenušca savršeno paše uz širu paletu hladnih predjela, a ja sam se odlučio za stari klasik - sirove kvarnerske škampe.

Foto

Ime vina: Blanc de Blancs, brut nature

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Vina Korak

Lokacija: Plešivica / ZOI Plešivica

Temperatura serviranja: 8-10?C

Gastro preporuka: sirovi škampi

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel: Riedel Extreme Restaurant Rose Champagne Glass

Cijena (mpc): 125 kn (www.korakwinery.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom