GLAVNI CHEF ROVINJSKE MAISTRE

JEFFREY J VELLA, vrhunski kuhar koji je radio u svjetskim restoranima s Michelinovim zvjezdicama: Pobornik sam zelene i siromašne mediteranske kuhinje. Biram namirnice koje nisu skupe, a od kojih se mogu PRIPREMITI VRHUNSKA JELA

I obalna i unutrašnja Istra imaju obilje namirnica koje se mogu uklopiti u nouvelle cuisine i mediteransku prehranu. Meni su, na primjer, izazov grancipoveri i ribe poput gronga, koje nisu visoko na gastronomskim ljestvicama, a od njih se mogu pripremiti vrhunska jela, ističe Vella

| Autor: Aldo POKRAJAC
Jeffrey J Vella i njegove majstorije

Jeffrey J Vella i njegove majstorije


Već gotovo tri godine glavni chef hotelijerske kuće Maistra je Jeffrey J Vella. Rodom s Malte, ovaj je svjetski poznati kuhar živio i radio diljem svijeta. Teško mu je i nabrojati gdje je sve radio, od Abu Dhabija i Jordana do Italije, Engleske i Belgije. U Hrvatskoj je radio u Dubrovniku i Zagrebu, gdje je vodio kuhinju u hotelu Esplanade, ali i u nekoliko poznatih restorana.

- Moj forte je mediteranska kuhinja bazirana na namirnicama iz lokalnog uzgoja. Menije spremam isključivo od svježih namirnica, koje nabavljam gotovo u potpunosti u Istri. Živim u Maružinima kod Kanfanara pa sam dobro upoznao divnu unutrašnju Istru. Pobornik sam zelene i siromašne kuhinje, što znači da u pripremi jela koristim puno povrća, ribe i kategorije mesa koji nisu skupi, a od njih se mogu pripremiti najbolja jela, kaže.

Vella vodi vrhunski Maistrin restoran Cap Aureo Grand Park Hotela. Maistra ga je imenovala menadžerom za hranu i pića, ali kaže da kuhinju neće zapustiti, već će više raditi s mladim kuharima.

- I obalna i unutrašnja Istra imaju obilje namirnica koje se mogu uklopiti u nouvelle cuisine i mediteransku prehranu. Meni su, na primjer, izazov grancipoveri i ribe poput gronga, koje nisu visoko na gastronomskim ljestvicama, a od njih se mogu pripremiti vrhunska jela. Kad je riječ o središnjoj Istri, priča se ne završava na mesu boškarina. Poznajem mnoge mesare koji nabavljaju meso direktno od poljoprivrednika, koje je ukusom i teksturom daleko bolje od onoga koje se proizvodi na farmama, ističe.

Vella je dobitnik brojnih svjetskih nagrada, a najveća je ona za najboljeg mladog svjetskog kuhara 2003. godine. Radio je u više restorana koji su dobili prestižne Michelinove zvjezdice, a posljednjih se godina ne natječe jer je zauzet poslom i smatra da mora opravdati povjerenje koje mu je dano da vodi vrhunske restorane Maistre.

U središte hrvatske gastronomije Jeffrey je dospio kada je radio u Zagrebu. Svojom je kuhinjom iznenadio probranu zagrebačku gastronomsku scenu jelima u kojima je sljubljivao file bijele ribe s kobasicama. Nije se, naravno, radilo o površnoj ekstravaganciji i egzibicionizmu. Naprotiv, kako je kročio u Hrvatsku, odmah je počeo temeljito proučavati našu gastronomsku tradiciju i prirodne prehrambene blagodati. Brzo se udomaćio na Dolcu, upoznao kumice, ribare, mesare, vinare i potencijale poput vrhunskog maslinovog ulja. Zbližio se s brojnim vinarima i maslinarima, posebno s Duiliom Belićem koji ga je privukao nevjerojatnom raznovrsnošću sortnih maslinovih ulja.

Uskoro je objavljena njegova reprezentativna kuharica kojom je, između ostalog, u nas postavio nove estetske standarde gastronomske publicistike. Kuhao je, širio nove ideje, podučavao svoje suradnike. Scena ugostiteljstva s ekskluzivnim pretenzijama i rastom turizma dobila je u Hrvatskoj nove impulse, elitni restorani nicali su jedan za drugim u Zagrebu, Istri, na Hvaru i osobito u Dubrovniku, koji je bio njegov novi izazov.

Jeffrey često mijenja jelovnik, ne samo prema sezonskoj ponudi namirnica. S proizvođačima hrane dogovara i one proizvode koji nisu u stalnoj ponudi. Kao i drugi moderni vrhunski kuhari teži pojednostavljivanju pripreme jela. Osim što traži najjednostavniji put kojim će sirove okuse privesti podatnim jestivima, on traži

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini