MLADI CHEF IMPRESIVNE BIOGRAFIJE

DENI SRDOČ, najmlađi dobitnik Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj: "ISTRA JE RAJ HRANE"

Cilj mi je male dobavljače potaknuti na suradnju, te od toga stvoriti priču. Istra je istinski raznolika regija, tu se može sve, od ribe i mesa do voća i povrća, kaže Srdoč

| Autor: Ružica KORACA
Deni Srdoč (Snimio Milivoj Mijošek)

Deni Srdoč (Snimio Milivoj Mijošek)


Edukacijsko gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina ugostio je Denija Srdoča, najmlađeg kuhara ovjenčanog Michelinovom zvjezdicom u Hrvatskoj. Srdoč ima 30 godina, rodom je s Krka i chef je restorana Nebo u sklopu novog hotela Hilton u Rijeci.

U kratkom razgovoru za Glas Istre Srdoč ističe da mu je ljubav prema kulinarstvu prenijela baka, a koliko je zapravo vrijedan i dobar pokazuje i njegov životopis. U Splitu je završio kulinarski institut Oliva Allegra, pa potom brojne inozemne edukacije. Prije tri godine proglašen je najboljim mladim kuharom u Hrvatskoj i mladim talentom godine od strane francuskog vodiča za restorane Gault & Millau. S 27 godina Srdoč je dobio svoju prvu Michelinovu zvjezdicu.

Nekad je svoja kulinarska znanja brusio u restoranu Draga di Lovrana, gdje je zvjezdicu i dobio. Zanimalo nas je kako se nakon toga nosi s očekivanjima.

- Iza svakog kuhara stoji odličan tim koji sam uvijek imao sreće imati. Sada imam novo radno okruženje u kojem mi je odlično, lijepo i zabavno. Uživam u svom poslu i to je ključ moje sreće, priča nam Srdoč.

Njegova ideja je kroz kulinarstvo predstaviti cijelu Hrvatsku.

- Cilj mi je male dobavljače potaknuti na suradnju u Hiltonu gdje sada radim, te od toga stvoriti priču. Istra je istinski raznolika regija, tu se može sve, od ribe i mesa do voća i povrća implementirati u još bolju gastronomiju. Istra je raj hrane, kazao nam je Srdoč, koji nam je tijekom razgovora napomenuo da o namirnicama koje koristimo u domaćinstvu treba samo malo bolje promišljati.

- Ako kupujemo lokalno, nešto što nije tretirano, onda možemo iskoristiti svaki dio. Ljuska luka i kožica mrkve nisu za bacanje, tako me naučila nona, a tako radim i sada. Trebate sami raditi temeljce, ali i šugo. Ljudima savjetujem da počnu koristiti blagodati interneta, ali i da pročitaju knjige o kulinarstvu, a tu su i prijatelji ili susjedi koji možda znaju nešto više, kazao nam je Srdoč.

U današnje vrijeme nas privlači izgled hrane jer pod utjecajem društvenih mreža postajemo sve više vizualni tipovi. To mlade najviše privlači u kulinarstvo.

- Okus je također bitan. Hrana mora biti lijepa, ukusna i u trendu. Treba pratiti svjetske trendove, prezentirati ih, i tada će to mladima postati interesantno. Promišljanjem na takav način dopire se do mladih, a samim time i strukovnih zanimanja poput kulinarstva, ispričao je Srdoč.

Njegova kulinarska priča započela je također vizualno. Naime, kao dijete gledao je emisije Jamiea Olivera, te nakon njega i druge poznate svjetske chefove.

Srdoć ima samo riječi hvale i za istarske kuhare i restorane s kojima surađuje i čiju filozofiju rada podržava.

- U Istri bih svakako pohvalio Marinu Gaši i Danijela Đekića, a neizostavan je i restoran Badi. Inače, osoba s kojom najbolje komuniciram i surađujem je zagrebački chef Tvrtko Šakota koji podržava moju filozofiju samoodrživosti lokaliteta, rekao je Deni Srdoč.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of