PETEANI

JEDINI HOTEL U LABINU, S VRHUNSKIM A LA CART RESTORANOM: Svježa riba i morske delicije pripremljene na poseban način

  Od hladnih predjela izdvojimo poširane kozice na kremi od ljubičastog luka i borovnica, tartar od tune s avokadom i kiselim vrhnjem, carpacio od brancina, istarski biftek Peteani. Od toplih predjela nudi se mlačna salata od lignje i koromača, a od glavnih jela gratinirani filet plemenite ribe na aromatiziranoj soli i ratatouile od povrća, medaljoni od tune, salata od jabuke, rotkvice i celera, kvarnerski škampi, bikovi obrazi u umaku od terana s njokima ili knedlom od pršuta…

| Autor: Branko Biočić
Peteani

Peteani


Hotel Peteani, jedini hotel u gradu Labinu koji se nalazi na usponu za stari grad, obitelj Peteani potpuno je preuredila i nekadašnju raskošnu vilu u kojoj se nalazio i katastar, nakon godina zapuštenosti 2016. godine pretvorili su u moderan i elegantan butik hotel s četiri zvjezdice. Supružnici Armanda i Sergio Peteani cijeli život posvetili su se turizmu i ugostiteljstvu. Sergio je imao restoran Rivu u Plomin Luci, a danas je u njegovom vlasništvu, uz ovaj hotel, i restoran Flanona, poznat i kao vidikovac u Plominu.

Cjelokupno poslovanje Sergio je odlučio posljednjih godina prepustiti sinu Denisu, koji je i direktor obiteljske tvrtke Koral, a u vođenju hotela s 14 soba Denisu, uz oca, pomaže i supruga Brigita, simpatična Dalmatinka koju je upoznao u Rapcu, a koja u hotelu poslužuje goste.

- Dosta je bilo, imam 34 godine radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu i vrijeme je da posao preuzmu mladi. Ja sam cijeli život radio i stvarao. Ovo je jedini hotel u Labinu, pun je i odlično radi, a naš je restoran otvoren svima. Kuhinja je koncipirana za vrhunsku kvalitetu, a ne masovnost pa u restoranu namijenjenom za strane i domaće goste te poslovne ljude imamo 35-40 mjesta. Napravili smo i vlastito parkiralište s 40 parkirnih mjesta, govori Sergio.

Peteani

"Ratovao" je s konzervatorima da bi otvorio ovaj hotel nakon što je zatvorio luksuzan i rado posjećivan restoran u Plomin Luci jer, kako kaže, teško je voditi tri objekta. Kormilo je danas prepustio sinu Denisu koji se dobro snašao.

- Učio sam i radio uz oca dvadeset godina pa nije bilo problema, za mene ovaj posao nije ništa novo, a otac je još tu za pomoć i savjet. Posao dobro ide, zima je bila vrlo dobra, a i sezona ide odlično. Od svibnja smo puni. Stvorili smo neki krug stalnih gostiju koji se vraćaju, ali dolaze i novi. U hotelu borave uglavnom turisti i poslovni ljudi kojih je velik postotak, a u restoranu uz njih, osim naših stalnih gostiju, puno je ljudi s obje strane Učke, stranaca koji ovdje ljetuju ili na Labinštini imaju kuće za odmor i apartmane. Dolaze na ručak ili večeru i poslovni ljudi, a primjećujemo i sve više gostiju iz Pule, Zagreba, Slovenije, govori Denis.

U ponudi restorana a la carte nude više ribu i morske specijalitete, nego meso. "Posebnu pažnju posvećujemo svježim domaćim i sezonskim namirnicama, njihovoj kvaliteti i pripremi jela, ali i izgledu na tanjuru. Imamo od svega pomalo, specijalitet kuće, dana ili tjedna nemamo jer mislimo da je to pase. Baziramo se na dostupnim namirnicama, a to je svježa riba iz Jadrana, škampi, školjke. Od ribe radimo carpacio, filete u nekim kombinacijama", nabraja Denis, a mi iz jelovnika izdvajamo neka atraktivna i ukusna jela pripremljena na poseban način.

Tu su razne juhe, a od hladnih predjela izdvajamo salatu od hobotnice s krumpirom i pestom od crnih maslina, poširane kozice na kremi od ljubičastog luka i borovnica, tartar od tune s avokadom i kiselim vrhnjem, carpacio od brancina, istarski biftek Peteani itd. Od toplih predjela nudi se mlačna salata od lignje i koromača, a od glavnih jela gratinirani filet plemenite ribe na aromatiziranoj soli i ratatouile od povrća, medaljoni od tune, salata od jabuke, rotkvice i celera, lignje na žaru ili pržene, svježa jadranska riba, kvarnerski škampi, bikovi obrazi u umaku od terana s njokima ili knedlom od pršuta, zapečeni kosani juneći file s vrganjima, beefsteak na žaru ili u zelenom papru, black angus striploin, pačja prsa, umak od porta i suhih smokava s gratiniranim krumpirom i povrćem julienne, gratinirani pureći medaljoni s mozzarelom, rajčicom i bosiljkom.

Tu je i rižot sa škampima te domaće tjestenine, tortelini punjeni brancinom, njoki od krumpira i špinata u umaku od škampi, domaći rezanci sa sipom na kremi od špinata i pljukanci s tunom i pikantnim pestom od sušenih rajčica. Za kraj posjetitelji od deserta mogu birati već legendarne labinske krafe, ali i čokoladni sufle, gratinirane maline s domaćim sladoledom od vanilije, semifredo, okruglice od skute punjenje kremom od lješnjaka i umakom od malina, štrudlu od jabuke i svakako hladnu juhu od jagoda s domaćim sladoledom.

Za ove vrhunske delicije brinu se šefica kuhinje Šemsa Vidalić i mladi kuhar Boris Žgaljardić. "Odlično mi je ovdje, jako sam zadovoljan. Najviše pripremam ribu, razne vrste, škampe i školjke, bifteke, pačja prsa i angus steak, a sami pravimo slastice i sladoled. Trudim se biti inovativan", kaže Boris.

Peteani

Restoran Peteani ponosi se i svojom vinskom kartom na kojoj je stotinjak raznih domaćih i stranih vrhunskih vina, ali i raznih poznatih domaćih i stranih destilata. O pićima brine sommelier Deni Sinković. U radu nije ih omela ni korona, dapače.

- Korona nam je možda malo i pomogla što se tiče domaćih ljudi koji su u nemogućnosti odlaska izvan države i na skijanje otkrili Labin i naš hotel s restoranom. Puno ljudi je znalo samo za Poreč, Rovinj, Motovun, a onda su odjednom otkrili novu destinaciju, Labin i njegov lijep stari grad. Labin je postao otkriće za ostatak Hrvatske, posebice vikendima. Sada su nam to stalni gosti, a na njihovu preporuku dolaze i novi, kaže Sergio.

Ne kuka ni zbog povećanja cijena energenata i namirnica.

Peteani

- Naravno da to utječe, kao i kod svih, pa smo cijene morali prilagoditi toj skupoći, ali samo u restoranu i minimalno za nekih deset posto, dok cijene smještaja nismo mijenjali. To kompenziramo većim prometom jer nam je broj noćenja veći i za 30 posto od najboljih godina. Time ćemo se pokriti ove godine, a za dalje ćemo vidjeti. Što će biti dalje, ne zna nitko, ali će nam uvođenje eura olakšati poslovanje jer puno radimo sa stranim gostima i stranim tvrtkama, zaključuje Sergio, a Denis dodaje da za budućnost nemaju velikih planova, ne namjeravaju se širiti, ali žele dodatno ulagati u kvalitetu koja je već sada na visokoj razini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini