LABIN

Samački hotel ili Dom za osobe u nužnom smještaju STANARI IZABRALI SANACIJU STOLARIJE UMJESTO WC-A


Gradonačelnik Labina Valter Glavičić zajedno sa zamjenicom Federikom Mohorović Čekada posjetio je u srpnju prošle godine takozvani labinski Samački hotel u naselju Kature, kojem umjesto riječi hotel, kako u oduvijek tepaju bolje pristaje naziv Dom. Gradonačelnik Glavičić je tada kazao kako će se Grad Labin, u okviru svojih mogućnosti, maksimalno potruditi poboljšati uvjete unutar same zgrade ne bi li korisnici usluga toga zdanja imali što bolje uvijete za život i boravak.

Prilikom posjete najavljena je sanacija sanitarnih čvorova kao i ispitivanje mogućnosti koje Grad ima na raspolaganju. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović s najbližim suradnicima, u sklopu obilaska Istarske županije 20. rujna ove godine, posjetila je Grad Labin gdje se susrela s gradonačelnikom i zamjenicom gradonačelnika. Pohvaljena je inicijativa gradonačelnika za ulaganjima u poboljšanje uvjeta života najugroženijih građana, a pogotovo korisnika nužnog smještaja u tzv. Samačkom hotelu. Inače, pod nužnim smještajem podrazumijeva se jedna ili više prostorija koje ispunjavaju minimalne higijenske uvjete za zadovoljavanje životnih potreba korisnika uz mogućnost korištenja vode i sanitarnog čvora.

Stoga je na prošloj sjednici gradskog vijeća Danijel Mohorović iz SDP-a pitao gradonačelnika što je Grad Labin učinio po pitanju poboljšanja uvjeta života korisnika nužnog smještaja u tzv. Samačkom hotelu u 2017. i 2018. godini. Labinski gradonačelnik je o ulaganjima i stanju u Samačkom hotelu rekao kako stanje toga zdanja ne priliči baš gradu, pa su shodno tome počeli izrađivati troškovnik sanacije.

- Nakon obilaska takozvanog Samačkog hotela prošle godine, vidjeli smo da situacija nije baš onakva kakva priliči gradu Labina pa smo izradili troškovnik sanacije sanitarnih čvorova. Pa smo prije ulaska u investiciju, razgovarali s nekoliko stanara i predstavili im plan za 2018. godinu i trošak investicije, rekao je Glavičić.

- Skrenuli smo i pozornost na poštovanje i čuvanje objekta i inventara, a oni su prihvatili novi kućni red. Stanari su sami tražili da se, umjesto sanitarnih čvorova, uredi vanjska i unutarnja stolarija, što im je trenutačni prioritet, pogotovo na sjevernoj strani. Stanari su na drugoj strani zatražili da im se zamijene unutarnja vrata. U to je uloženo oko 170 tisuća kuna, rekao je Glavičić.

U nastavku svog izlaganja, gradonačelnik je naglasio kako za iduću godinu planiraju nastaviti radove na unutarnjoj i vanjskoj stolariji, ali i na sanitarnim čvorovima.

-Godišnje dodatno ulažemo otprilike dvadeset tisuća kuna, pa su i neki sanitarni čvorovi sanirani bez obzira što su se opredijelili zajedno s njima za unutarnju i vanjsku stolariju. Zaposlili smo i komunalnog redara, pokušavamo biti dobri gospodari, očistili smo i neke prostorije pa ćemo iduće godine nastaviti sa ulaganjem i uređenjem zgrade jer ti ljudi zaslužuju nužni smještaj u skladu sa životom u gradu Labinu koji ipak ima jedan nadstandard u odnosu na ostatak Hrvatske, rekao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić. (B. BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini