DANI HRVATSKOG KULINARSTVA

ŠAMPIONI: Slastičar iz Poreča postao državni prvak, a kuhar iz Pule najbolji u kategoriji kulinarska baština

| Autor: Glas Istre
Dodjela plakete najboljem slastičaru (Foto Hrvatski kuharski savez)

Dodjela plakete najboljem slastičaru (Foto Hrvatski kuharski savez)


Državni prvak u slastičarstvu za 2022. godinu je Ivan Ergović iz Poreča zaposlen u Valamar Rivieri. Rezultat je to 14. Dana hrvatskog kulinarstva, koji su protekla četiri dana održani u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, gdje su se okupili najbolji hrvatski kuhari i slastičari.

Na svom facebook profilu Ergović je između ostalog napisao: "Danas je ostvarena jos jedna želja na mojoj listi, postati državni prvak u slastičarstvu. Bila mi je čast sudjelovati na ovakvom natjecanju i pokazati svoje znanje i ljubav prema slastičarstvu. Veliko hvala Hrvatskom kuharskom savezu na organizaciji ovakvih zbivanja. Hvala svim kolegama koji me podržavaju i potiču za danji rad."

Iz Istre je nagrađen i kuhar Patrik Prnjak iz Pule koji je osvojio prvo mjesto u kategoriji "Kulinarska baština". Pripremio je između ostalog labinske krafe, maneštru od koromača s istarskom skutom, boškarina u roladi, želatirane kuhane smokve u malvaziji, palentu s tartufima, pečenog boškarina u teranu i sa šparugama.

Ilustracija

Patrik Prnjak

Nakon pokazanog znanja u tri kategorije i 14 potkategorija, Marin Sambolek iz varaždinskog restorana Nobel je prvak Hrvatske u kuharstvu, drugo mjesto zauzeo je Antonio Bukvić iz koprivničkog restorana Katarza, dok je treće mjesto osvojio Tomislav Greganić iz The Westin hotela, Zagreb.

Kulinarsko je druženje započelo u ponedjeljak Kamelija kupom, natjecanjem mladih budućih kuhara i slastičara, učenika završnih razreda srednjih kuharskih škola.

Zadnji natjecateljski dan 14. Dana hrvatskog kulinarstva približio je Hrvatsku svjetskoj kulinarskoj eliti. Naime, Tomislav Karamarko iz zadarskog restorana Delimaris, njegov pomoćnik Gabrijel Benić i mentor Josip Vrsaljko postali su predstavnici Hrvatske na Europskom kvalifikacijskom natjecanju za sudjelovanje na najprestižnijem kulinarskom natjecanju, Bocuse d'Or Europe.

Bocuse d'Or je prestižno natjecanje i veliki izazov za najambicioznije kuhare. Na sljedećem koraku, Bocuse d'Or Europe, kuha se pred publikom od nekoliko tisuća gledatelja koju stvaraju užarenu atmosferu dostojnu nogometnih derbija, u stresnim uvjetima za koje se treba dobro pripremiti. Na sudjelovanje u ovogodišnjoj selekciji Hrvatske za europsko natjecanje za Bocuse d'Or pozvani su svi kuhari iz restorana s Michelin zvjezdicom ili Michelin preporukom, kuhari iz restorana hotela s pet zvjezdica te dosadašnji kuharski prvaci Hrvatske, a uz tim Tomislava Karamarka, izazovu je pristupio i Bruno Vokal iz zagrebačkog restorana Noel s pomoćnikom Valbonom Ajrulijem i mentorom Rudolfom Štefanom. Oba mentora, osim što su pratili svaki korak svojih kuhara, morali su preko voditeljice komunicirati i s publikom što im kuhari rade, a bili su i sastavni dio osmeročlanog ocjenjivačkog suda u sljedećem sastavu: Damir Crleni, Ljubica Komlenić, Gianluca Tomasi, Alma Rekič, Branko Žufika i Marinko Jurešić. U odluci između ova dva vrhunska kuhara presudile su nijanse, a obje ekipe su samom prijavom na kvalifikacijsko natjecanje pokazale svoju veličinu, ambicioznost i želju za postizanjem samih kulinarskih vrhova. Suci su kao i svim drugim natjecateljima davali feedback nakon natjecanja kako bi u sljedećoj prilici znali što su radili dobro, a na čemu trebaju poraditi.

Manifestacija “Dani hrvatskog kulinarstva” još je jednom ugostila gotovo 150 kuhara i slastičara te je uspješno održana sa željom popularizacije kuharske i slastičarske struke, i stvaranja novih poznanstava na natjecateljskoj gastro sceni Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater