ENOTEKA

ISTARSKA VINA: Pjenušavi Ferné

Vino je u jako dobroj formi te može trajati još par godina, ali pjenušce ne treba previše čuvati nego ih treba piti. Ovaj fini pjenušac iz Bašanije idealno se sljubljuje s još jednim specijalitetom iz ovog kraja, a to su kapesante koje su karakteristične za obale sjeverozapadne Istre od Novigrada do Savudrije

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Malvazija istarska dugi je niz godina dominantna sorta bijeloga grožđa u istarskom vinogorju, dok je od introduciranih sorti grožđa na drugome mjestu chardonnay. Marijan Bubola s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam potvrdio mi je da se ova plemenita sorta grožđa u našem vinogorju počela saditi u razdoblju poslije filoksere, s ostalim francuskim sortama na istarskom tlu.

Četiri etikete

Početkom 21. stoljeća, kad se istarska vinska scena počela nametati kao vodeća vinska regija u Hrvatskoj, mnogi su istarski vinari sa chardonnayem polučili izvrsne rezultate. Tih su godina pojedine istarske vinarije s tom sortom na vinskoj izložbi Vinovita u Zagrebu osvajali nagradu "Studec" za najbolje bijelo vino u Hrvata. Tada su se isticali chardonnayi na uskom prostoru između Vižinade i Višnjana. Malo sjevernije, na također dobroj mikrolokaciji "Ferné" nedaleko Buja, vinarija Degrassi iz Bašanije već godinama proizvodi izvrstan chardonnay u varijanti svježeg i odležanog vina.

Ova plemenita sorta grožđa kod istarskih vinara sve više dobiva na važnosti i u proizvodnji pjenušaca. Vinarija Degrassi je nedavno na tržište plasirala četiri etikete pjenušaca u kojima je chardonnay najzastupljenija sorta grožđa. Degrassijevi pjenušci nose imena: La Vie En Rosé koji je mješavina 70 posto refoška i 30 posto terana, Lilith je od 85 posto pinota crnoga i 15 posto chardonnaya te Ferné Blanc de Blancs i Ferné Riserva Blanc de Blanc koji su 100 posto chardonnay.

Pjenušci u vinariji Degrassi nisu novost, manje se probne serije od po 1.000 butelja proizvode već godinama, ali sad su prvi put pjenušci komercijalno plasirani na tržište. Moreno Degrassi od početka je bio vinski vizionar i jedan od predvodnika nove istarske vinske scene. Nedavno sam ga posjetio u njegovom vinskom podrumu te smo evocirali mnoga lijepa sjećanja. Prošetao sam tada po Morenovoj vinskoj arhivi i vidio neke boce koje su me podsjetile na divne uspomene iz mladih sommelierskih dana.

Moreno je vinar istraživač i stalno traži neki novi izazov u vinogradu i podrumu, voli proučavati i ispitivati sadnju novih sorti grožđa. Danas vinarija Degrassi na tržište plasira oko četrdeset različitih etiketa vina, a u vinogradu ima najširi sortiment od istarskih vinara. Od Degrassijevih pjenušaca osobno mi se najviše svidio Ferné, Blanc de Blancs, brut natur te bih s vama podijelio moje viđenje ovog vina. Nakon ručne berbe koja je odrađena krajem kolovoza, grožđe je prerađeno i vino je provelo pet mjeseci u inoxu. Potom je odležavalo na kvascima oko dvije godine. Nakon degožiranja ne dodaje mu se ekspedicijski liker, nego se nadopunjava istim pjenušcem bez drugih dodataka pa stoga nosi oznaku brut natur ili zero dosage.

Uz kapesante sa žara

Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Nakon točenja u čašu, vino se brzo otvara te iz nje izlazi puno sitnih i veoma brzih mjehurića. Na nosu se prvo javlja nota tek pečenog toplog kruha iz krušne peći pa nota kvasca, a slijede je nota zrele dunje, zrele marelice, malo livadnog meda i na kraju citrusna nota u obliku narančine pulpe, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga ugodna svježina, veoma je ukusno i srednjega tijela. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost okusa u ustima je dosta duga, a kakvoća okusa je fina.

Vino je harmonično, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se nota zrele marelice. Vino je u jako dobroj formi te može trajati još par godina, ali pjenušce ne treba previše čuvati nego ih treba piti. Ovaj fini pjenušac iz Bašanije idealno se sljubljuje s još jednim specijalitetom iz ovog kraja, a to su kapesante koje su karakteristične za obale sjeverozapadne Istre od Novigrada do Savudrije. Dakle, preporučujem da ovaj fini Ferné brut natur sljubite uz kapesante sa žara uz malo svježeg maslinova ulja iz nove berbe i enogastronomski užitak bit će vam zajamčen.

Foto

Ime vina: Ferné, Blanc de Blancs, brut natur

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Vina Degrassi

Lokacija: Bašanija / ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 6-8 °C

Gastro preporuka: Kapesante sa žara

Ocjena: 9,4 / 10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant Rose Champagne Glass

Cijena (mpc): 150 kn (Cicibela, Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater