ENOTEKA

ISTARSKA VINA: Meneghetti Classic brut

Vinarija Meneghetti na tržištu je prisutna s 14 etiketa vina, a već nekoliko godina uz Damira Boseka, kao vanjski konzultant surađuje i talijanski stručnjak Walter Filiputti. Jako mi se sviđaju pjenušci kojih imaju četiri etikete, a danas predstavljam izvrsni Meneghetti Classic brut iz berbe 2018. Kupaža je chardonnaya i pinota bijeloga, a grožđe dolazi iz kooperantskih vinograda u okolici Poreča i Motovuna

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


U svečanom i elegantnom stilu, uz prekrasno vrijeme, klasičnu glazbu, sjajne delicije i izvrsna vina u petak, 25. ožujka, otvoren je novi vinski podrum Vinarije Meneghetti. Zabava je bila opuštena i dojmljiva sa stotinjak gostiju koje su pozvali vlasnici Vinarije Romana Kajfež i Miroslav Plišo.

Ovom investicijom Meneghetti Wine Hotel & Winery, kako sada glasi puno ime ovog jedinstvenog resorta, fizički je odvojio vinski od smještajno-ugostiteljskog dijela i sad se nalazi s druge strane ceste, prema Betigi. Ovaj posjed definitivno podsjeća na toskanske posjede sličnog tipa koji su, kao i Meneghetti, članovi prestižnog lanca luksuznih hotela Relais & Châteaux.

Između Bala, Betige i mora

Sve je počelo krajem prošlog stoljeća kad je Miro Plišo poželio negdje u unutrašnjosti Istre sagraditi svoju mirnu oazu u kojoj će uživati i odmaknuti se od stresnog odvjetničkog posla. Godine 2000. uspio je pronaći i otkupiti stari posjed usred ničega negdje između Bala, Betige i mora, nedaleko fortifikacijskih utvrda koje je podigla mornarica K.u.K. Monarhije. I tako je nastala Stancija Meneghetti koja je ime dobila po obitelji koja je nekad upravljala posjedom i proizvodila vino, maslinovo ulje i ostale namirnice koje je prodavala vojnicima s obližnjih utvrda.

Kako su prije više od stotinu godina u proizvodima uživali časnici i vojnici iz multikulturalne austrougarske vojske, tako danas kao gosti u Meneghetti Wine Hotel & Winery uživaju njihovi zemljaci, a možda čak i neki potomci, također u vinu, maslinovom ulju i drugim delicijama. U početku je razvoj Stancije Meneghetti krenuo s nekolicinom radnika na imanju i smještajnom dijelu. Inicijalna ideja bila je proizvodnja maslinova ulja, a vinska priča se pojavila malo kasnije. Cijelo vrijeme uz Plišu je Damir Bosek koji je u početku bio voditelj imanja, da bi upornim radom i školovanjem danas bio u ulozi glavnog enologa.

I enogastronomski počeci Stancije Meneghetti su bili skromni. Prvi chef bio je francuski romantičar Jean Yves koji je spremao delicije u kuhinjici za desetak gostiju, koliki su bili početni kapaciteti Stancije. Danas su vinska i gastronomska priča na Meneghettiju dobro posložene uz sjajan kadar koji predvode sommelier Filip Božić i chef Damir Pejčinović. Prva vina koja su iz Vinarije izašla na tržište bila su sad već legendarna Meneghetti Red iz berbe 2003. i Meneghetti White iz berbe 2006., rađena po ideji tadašnjeg vinskog konzultanta Aleša Kristančića Movie, a imala su uporište u njegovim glasovitim vinima Veliko Rdeče i Veliko Belo.

Danas je Vinarija Meneghetti na tržištu prisutna s 14 etiketa vina, a već nekoliko godina uz Damira Boseka kao vanjski konzultant surađuje i talijanski stručnjak Walter Filiputti. Osobno mi se od njihovih vina jako sviđaju pjenušci kojih imaju četiri etikete, a danas bih s vama podijelio svoje viđenje njihovog izvrsnog Meneghetti Classic bruta iz berbe 2018. Vino je kupaža chardonnaya i pinota bijeloga, a grožđe dolazi iz kooperantskih vinograda iz okolice Poreča i Motovuna.

Desna tvrda strana

Pjenušac je pred degožiranje 18 mjeseci odležavao na kvascima. Vino krasi lijepa, elegantna slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, a iz čaše izvire mnoštvo sitnih i brzih mjehurića. Miris je fin i ugodan, na prvo mirisanje dominira nota vinogradarske breskve koju prati nota korice limete te se potom nadovezuje nota kvasca i kroasana, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima izvrsnu svježinu te je ukusno i krasi ga srednje tijelo.

Vino je djelomično uravnoteženo te kao i kod većine pjenušaca prevladava desna tvrda strana, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost okusa je djelomično trajna. Ovaj Meneghettijev pjenušac ima dobru kakvoću okusa, ukusan je, lijepo se pije i harmoničan je, dok se na aftertasteu javlja nota breskve. Vino je u dobroj formi, a enogastronomski sam ga sljubio s oštrigama iz Limskog kanala.

Foto

Ime vina: Meneghetti Classic, brut

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Vina Meneghetti

Lokacija: Bale/ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 6-8°C

Gastro preporuka: sSirove oštrige iz Limskog kanala

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel:Riedel Extreme Restaurant Rose Champagne Glass

Cijena (mpc): 180 kuna (Cicibela, Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of