ENOTEKA

ISTARSKA VINA: Crno zloto

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Od sortimenta, vinarija Juričić ima malvaziju istarsku, teran, merlot i cabernet sauvignon te nešto malo chardonnaya i muškata žutoga. Godišnje proizvode oko 20.000 butelja, a manji dio na tržište plasiraju i kao rinfuzu. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje njihove veoma zanimljive crne kupaže "Crno zloto" iz berbe 2018., koja je i na Decanteru visoko ocijenjena te je nositelj brončanog odličja

Vinska scena Labinštine se u zadnjih desetak godina postepeno razvija u pravome smjeru i svake godine pojavi se neki novi vinar s dobrim vinima. Većina vinara s tog područja koncentrirana je sjeveroistočno od Labina, između Nedešćine i Martinskog, dok se nekoliko manjih vinarija smjestilo i s južne strane Labina. Među njima je i vinarija Juričić u selu Bartići. Valdi Juričić je prva generacija koja se u obitelji odlučila baviti ozbiljnim vinogradarstvom, a potanko sam njegova vina upoznao na ovogodišnjoj Vinistri gdje je imao jako lijep štand.

Rudarska Labinština

Valdi je nakon školovanja u Poreču, 2008. godine počeo je sadnju vinograda na zemlji koju je naslijedio i danas obrađuje tri hektara vlastita vinograda. Osim toga, u najmu ima i manji dio vinograda u blizini te nešto grožđa dokupljuje od provjerenih kooperanata. Većina vinograda se nalazi na škrtoj zemlji u kojoj prevladava kamen s malo crvene zemlje, na nadmorskoj visini od 400 metara, a uz vinograde, obrađuje i hektar maslinika. U sljedećem razdoblju cilj mu je proširiti se do pet hektara vinograda te modernizirati podrum i prostor za degustaciju jer su mu današnji kapaciteti počeli postajati premali.

Od sortimenta, vinarija Juričić ima malvaziju istarsku, teran, merlot i cabernet sauvignon te nešto malo chardonnaya i muškata žutoga. Godišnje proizvode oko 20.000 butelja, a manji dio na tržište plasiraju i kao rinfuzu. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje njihove veoma zanimljive crne kupaže "Crno zloto" iz berbe 2018., koja je i na Decanteru visoko ocijenjena te je nositelj brončanog odličja.

Ovo vino je uz odležanu malvaziju "Sveta Barbara" u ograničenoj seriji kojom se ova mala obiteljska vinarija pridružila vrlo značajnoj obljetnici, obilježavanju 100. godišnjice Labinske republike (1921.-2021.), legendarne rudarske republike. Lari Juričić mi je objasnio da su kod davanja imena ovim vinima željeli odati počast nekad najznačajnijoj industrijskoj grani Labinštine, rudarstvu. Labinski ugljenokopi su godinama bili industrijski pokretač na jugoistočnoj strani Istre te je ugljen među stanovništvom nazivan "crno zlato" ili na labinskoj cakavici "crno zloto".

Oba vina su napunjena u standardne butelje veće zapremine: magnum 1,5 litara i jeroboam 3 litra. Uz butelju je kreirana i elegantna crna kartonska poklon-kutija na kojoj je istaknut rudarski pozdrav "Sretno" s poznatim rudarskim simbolom, dva ukrštena čekića.

Vino u izvrsnoj formi

"Crno Zloto" je dobiven od 50 posto terana, 30 posto merlota i 20 posto cabernet sauvignona, a grožđe je ručno brano. Berba je trajala od zadnjih dana rujna do sredine listopada, nakon prerade slijedila je maceracija od 15 dana te je nakon toga vino odležavalo 12 mjeseci u novim barrique bačvicama od francuskog hrasta. Nakon punjenja u bocu, još je 18 mjeseci provelo na školovanju u boci te je tek onda pušteno na tržište. Vino krasi lijepa, živahna rubin crvena boja, bistro je i gusto.

Pred kušanje ga nisam dekantirao nego samo ostavio pola sata u velikoj bordoškoj čaši da se postupno otvori. Miris je veoma fin i ugodan, na prvo mirisanje dolazi mi nota bobičastog voća gdje dominira višnja koju slijede malina i kupina, a kasnije dolazi nota vanilije i dima. Na drugo mirisanje javlja se nota čokolade, sladića i cimeta, dakle kompleksnost vina je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane krasi ga ugodna svježina. Tanini su fini i sitne granulacije te je vino ukusno, srednjega tijela. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost okusa je veoma dobra. Fine je kakvoće, harmonično, a na aftertasteu javlja se nota višnje.

"Crno zloto" je u izvrsnoj formi, ne treba žuriti s trošenjem jer će mu još koja godina provedena u boci dobro doći i u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još desetak godina. Enogastronomski pokriva široku paletu glavnih jela, no s obzirom na to da je ljetno doba, odlučio sam ga sljubiti uz odrezak od tune.

Foto

Ime vina: Cuvee "Crno zloto"

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: vinarija Juričić

Lokacija: Labin / ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14-16 C

Gastro preporuka: Odrezak od tune

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel: Riedel Extreme Restaurant Cabernet Glass

Cijena (mpc): 150 kn (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini