ENOTEKA

ISTARSKA VINA: Cento Albina

Doriano Šegota osnovao je ovu boutique vinariju 2013. godine te danas obrađuje tri hektara vlastitih vinograda. Ispričao mi je kako upravo sprema teren za sadnju još dva hektara. Manji je vinograd na ulazu u Krnicu iz pravca Prodola, a veći točno na pola puta između Raklja i Krnice. Moderan i funkcionalan podrum uskoro će nadograditi modernom kušaonicom

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Mnoge vinarije diljem svijeta pojedine etikete svojih vina označavaju fantazijskim imenima. Najčešće su to oznake koje nose imena toponima, a ponekad i članova obitelji. Istarski vinari također su u ovome pogledu dosta maštoviti pa na tržištu imamo pregršt zanimljivih imena. Danas bih vas htio upoznati s jednim veoma rijetkim primjerom ove prakse koja dolazi iz male rakljanske boutique vinarije Šegota.

Južnoistarska crljenica

Doriano Šegota osnovao je ovu boutique vinariju 2013. godine te danas obrađuje tri hektara vlastitih vinograda. Ispričao mi je kako upravo sprema teren za sadnju još dva hektara i time bi dobio optimalnu količinu vinograda za svoj rad. Manji vinograd nalazi se na ulazu u Krnicu kad se dolazi od strane Prodola, a veći vinograd smješten je točno na pola puta između Raklja i Krnice. Od sortimenta uzgaja malvaziju istarsku, muškat žuti, refošk i merlot, s time da na malvaziju otpada više od polovice. Na tržištu su prisutni s pet etiketa vina te veći dio proizvodnje plasiraju kroz butelje, a manji dio u rinfuzi. Moderan i funkcionalan podrum, koji će se uskoro nadograditi modernom kušaonicom, nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Raklja, imena Papini.

Danas je sve teže naći dobre radnike za rad u vinogradu, ali Šegota ima sreću da mu je do lani radom u vinogradu, a danas ipak samo savjetima pomagala nona Albina. Ništa u tome ne bi bilo neobično jer mnogim istarskim vinarima pomažu bake i djedovi, ali Albina je lani u kolovozu napunila 100 godina! Stoga je ponosni unuk u čast none Albine odlučio na tržište pustiti posebnu seriju vina pod nazivom "Cento Albina". Serija se sastoji od tri etikete odležanih vina: malvazija istarska, refošk i merlot.

Gospođa Albina je cijeli svoj život provela u Krnici i živjela u nekim drugim vremenima. Vremenima kad se ekološki uzgoj vinograd smatrao normalnim, a ne nečim posebnim kao danas. Na YouTubeu možete pronaći njezin intervju koji je dala Kristini Macuka za poljoprivrednu emisiju "Boje zemlje" i vidjeti nonu Albinu u akciji u vinogradu. Osobno mi se najviše svidio dio kad je objašnjavala kako su se vinogradi nekad tretirali samo sa sumporom i Bordoškom juhom ili, po domaći, liquidom.

Iz ove posebne serije vina posvećene gospođi Albini s vama bih podijelio viđenje merlota iz berbe 2019. koji je i Albina pomagala obrađivati i na kraju pobrati. Grožđe za ovo vino raste na spomenutoj mikrolokaciji između Raklja i Krnice te je zasađeno na pola hektara plitke, južnoistarske crvene zemlje s velikim udjelom kamena. Ručna berba odrađena je dosta kasno, krajem rujna, a nakon prerade odrađena je maceracija u trajanju od 17 dana. Potom je vino odležavalo 18 mjeseci u novim barrique bačvicama od slavonskog hrasta, punjeno je u boce lani u travnju. Danas je deset mjeseci u boci i uskoro izlazi na tržište.

Još koji mjesec u boci

Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto. Pred kušanje ostavio sam ga desetak minuta u većoj bordoškoj čaši da se polako otvori. Krasi ga lijep miris u kojem dominira nota bobičastog voća s istaknutom notom borovnice koju prati nota divlje kupine uz malo dima i sladića. Na drugo mirisanje javlja se nota cimeta uz malo duhana i čokolade te suhe šljive, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane djelomično je svježe, tanini su fini, sitne granulacije, vino je ukusno i krasi ga srednje tijelo.

Ovaj merlot Albina je u dobroj ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena i u ustima dosta dugo traje te ima finu kakvoću okusa. Vino je harmonično i još uvijek je u usponu forme te mu treba još par mjeseci u boci, a na aftertasteu javlja se nota divlje kupine. Vino u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati pet-šest godina, a enogastronomski sljubio sam ga uz tagliatu od odležanog ramsteka.

Foto

Ime vina: Merlot Cento Albina

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: vinarija Šegota

Lokacija: Rakalj / ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14-16°C

Gastro preporuka: Tagliata od odležanog ramsteka

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant Bordeaux Glass

Cijena (mpc): 75 kuna (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum