ENOTEKA

HRVATSKO-NOVOZELANDSKA VINA: Sauvignon blanc "Black label"

Babich Wines izvoze svoja vina u više od 30 zemalja diljem svijeta pa ih se tako može naći i kod nas. Danas imaju vinarije ne samo u Hendersonu, nego i u Hawkes Bayu i Marlboroughu te ukupno obrađuju 600 hektara vinograda, a na tržištu imaju oko 40 etiketa vina

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Do danas, kada se dešavaju ove strahote u Ukrajini, u novijoj europskoj povijesti imali smo brojne migracije stanovništva koje su bile uzrokovane ili posljedicama ratova ili su bile ekonomske prirode. I u našim krajevima ljudi već godinama emigriraju, prije stotinjak godina išlo se više u prekooceanske zemlje, dok je danas praktičniji odlazak u zemlje EU-a jer u njima više nismo stranci. Velik val iseljavanja s naših prostora zabilježen je početkom 20. stoljeća u prekooceanske zemlje, između ostalog, i na Novi Zeland.

Treća generacija Babicha

Već sam prije u ovoj kolumni pisao o obitelji Fistonich koja je imala veliku ulogu u razvoju vinarstva i vinogradarstava na Novom Zelandu, a danas bih se dotaknuo obitelji Babich. Obitelj Babić korijene vuče iz Imotske krajine, točnije mjesta Runovića, odakle su početkom prošlog stoljeća petorica braće, Jakov, Mate, Ivan, Stipan i Josip otišli na daleki Novi Zeland u potrazi za boljim životom. Kao i većina naših emigranata, na početku su se zaposlili na iskopima gume kauri na samom sjeveru Novog Zelanda. No, Josip nije bio zadovoljan tim poslom pa je 1912. godine zasadio mali vinograd te 1916. imao prvu berbu za svoj "The Kaikino Wineshop" pod etiketom Babich brothers.

Kad su se malo financijski osigurali, 1919. Jakov se vratio u domovinu, a ostala četvorica sele južnije, u plodnu dolinu Henderson u blizini Aucklanda. Tamo također sade vinograde i bave se ostalom poljoprivredom. Ivan, nažalost, ubrzo umire, Mate se počinje baviti prevođenjem za Maore, a Josip i Stipan preuzimaju posjed. Kasnije je Josip Babich zadržao vinariju, dok je Stipan preuzeo voćarstvo i mliječnu proizvodnju.

Nakon Drugog svjetskog rata vinska scena na Novom Zelandu počela se razvijati te su se Josipu u poslu pridružili sinovi Peter i Joseph. Braća polako dižu kvalitetu vina te moderniziraju vinariju, a vrhunac su doživjeli 1980. godine kada su prvi put izvezli vino u Europu, točnije Njemačku. Danas Peter i Joseph polako posao prepuštaju sinovima, trećoj generaciji obitelji u novoj domovini, ali su i dalje prisutni u poslu te su dobitnici brojnih nagrada za doprinos na polju vinarstva i vinogradarstva na Novom Zelandu.

Babich Wines izvoze svoja vina u više od 30 zemalja diljem svijeta pa ih se tako može naći i kod nas. Danas imaju vinarije ne samo u Hendersonu, nego i u Hawkes Bayu i Marlboroughu te ukupno obrađuju 600 hektara vinograda, a na tržištu imaju oko 40 etiketa vina. Prvi put sam se s njihovim vinima susreo prije 20 godina u jednoj vinoteci u Münchenu, a na hrvatskom tržištu distribuira ih zagrebački Vrutak. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje Babich sauvignon blanca iz berbe 2021., vrlo zanimljivog vina s oznakom "black label" koja je prvi put na tržište puštena 2005. godine. Ova etiketa je jedna od sedam etiketa sauvignona bijeloga koje vinarija plasira na tržište.

Kristalno bistro vino

"Black label" je namijenjen prodaji u HoReCa kanalima. Vino krasi lijepa elegantna zelenkasto-žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu vrlo se brzo otvara i pokazuje svoju šarmantnu i zavodljivu notu. Na prvo mirisanje dominira mi nota cvijeta bazge te zelene paprike i korice grejpa te limete. Na drugo mirisanje javljaju mi se egzotične note u obliku marakuje te nota koprive, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima dobru svježinu te je ukusno i krasi ga srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu mada ipak malo prevladava desna tvrda strana sa svježinama.

Intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost okusa je dosta trajna. Vino je ukusno, lijepo se pije te je harmonično, a na aftertasteu javlja se nota marakuje.

Vino je u izvrsnoj formi te ga treba trošiti. Enogastronomski ovakav tip vina sjajno paše uz široku paletu jela s morskim plodovima, a ja sam ga sljubio uz carpaccio od divlje orade.

Foto 

Ime vina: Sauvignon blanc "Black label"

Godina berbe: 2021.

Proizvođač: Babich Wines

Lokacija: Marlborough/Novi Zeland

Temperatura serviranja: 10-12 C

Gastro preporuka: Carpaccio od orade

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant Sauvignon blanc Glass

Cijena (mpc): 90 kuna (Vrutak.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of