ENOTEKA

HRVATSKA VINA: Erdoro sauvignon bijeli

U povijesti velike zasluge za razvoj vinarstva i vinogradarstva na Plešivici imala je obitelj Erdody, hrvatsko-ugarska velikaška obitelj, koja je imala posjede u Ugarskoj, Slavoniji i u Hrvatskoj sjeverno od Kupe. Godine 1736. otvorili su i vinariju koja je prošla kroz burnu povijest i kroz vrijeme mijenjala imena, a Podrum Mladina je zadnje koje je na tržištu

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Plešivica je u zadnjih desetak godina najbrže rastuća vinska regija u Hrvatskoj, na scenu je stupila nova generacija mladih vinara koji su vrlo uspješno nastavili ono što su njihove obitelji započele početkom devedesetih godina. Vrlo pametno su se okrenuli pjenušcima, kojih je na našoj vinskoj sceni nedostajalo i svjetski priznatim sortama poput rizlinga, sauvignona bijeloga i pinota crnoga. Također su počeli bolje koristiti svoju izvrsnu poziciju nadomak milijunskom tržištu glavnoga grada Zagreba.

Vinski znalac i šmeker

Danas ovdje imamo desetak uspješnih boutique vinarija, a polako se diže i gastronomija te smještajni kapaciteti. Moderni vinski turisti kojih ima sve više, osim vina traže i udoban smještaj te dobru hranu, stoga bi bilo dobro da se uskoro pojave barem dva manja hotela i još koji solidni restoran. Sličan primjer u našem okruženju imamo u Austriji gdje je blizina Beča vrlo bitna za poslovanje vinarija u rasponu od Wachaua na sjeverozapadu do Neusiedlersea na jugoistoku.

U povijesti velike zasluge za razvoj vinarstva i vinogradarstva na Plešivici imala je obitelj Erdody, hrvatsko-ugarska velikaška obitelj podrijetlom iz ugarske županije Szatmar, koja je imala posjede u Ugarskoj, Slavoniji i u Hrvatskoj sjeverno od Kupe. Ova obitelj je stoljećima imala istaknutu ulogu u političkom i društvenom životu Hrvatske. Godine 1736. otvorili su i vinariju koja je prošla kroz burnu povijest i kroz vrijeme mijenjala imena, a Podrum Mladina je zadnje koje je na tržištu. Ova vinarija kontrolira oko 50 hektara vinograda. Dugo godina bili su u vlasništvu koncerna Agrokor, koji je s njima imao velike planove, ali to se nažalost nikad nije realiziralo. Propašću Agrokora podrum Mladina tavorio je u prosjeku i proizvodio prosječna vina, no nadam se da im sada konačno dolaze bolja vremena.

Novi vlasnici Fotrenova grupa prodali su ga lani tvrtki Pago Croatia čiji je vlasnik Žara Malić.

Ovog uspješnog poslovnog čovjeka upoznao sam prije skoro dvadeset godina u restoranu Zigante. Gospodin Malić je u to vrijeme obnašao dužnost predsjednika Uprave Istravina koji je tada vodio podrum u Brtonigli te je tad krenula sadnja vinograda u Dajli. Malić je vinski znalac i šmeker što dokazuje i selekcija stranih vina koje na hrvatsko tržište plasira njegova tvrtka Pago Croatia te internetska trgovina Moments.

Novi su vlasnici odmah krenuli u revitalizaciju vinograda i proizvodnje. Kao enolog konzultant angažiran je Milan Budinski, dok operativni dio posla vodi Danijel Šarušić. Za ime novoga brenda odabrana je izvedenica "Erdoro" koja je nastala spajanjem prezimena Erdody i oro ili zlato. Iz prve samostalne berbe 2021. na tržište su plasirani: pinot sivi, cuvee "Blend one" te sauvignon bijeli. Potonjeg danas predstavljam.

Nota pokošene mješovite trave

Vino krasi lijepa slamnatožuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu vino se polako otvara te iz čaše izlaze fine i ugodne arome zrele breskve koju prati tipična sauvignonska nota pokošene vrtne mješovite trave u kojoj ima i koprive, kadulje i majčine dušice. Na drugo mirisanje otvara mi se nota glazirane jabuke, ogrozdine te zelene paprike, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo prema toplome, djelomično mekano s dobrim svježinama, ukusno je te ga krasi srednje tijelo. Vino je u dobroj ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa sasvim solidna. Vino ima finu kakvoću okusa, harmonično je, a na aftertasteu javlja mi se nota zrele breskve. Vino je u dobroj formi te u dobrim uvjetima čuvanja može izdržati barem dvije, tri godine. Enogastronomski ovaj tip vina izvrsno paše uz topla predjela, a ja sam ga kušao uz pljukance s divljim šparugama i kozicama.

Foto

Ime vina: Sauvignon bijeli "Erdoro"

Godina berbe: 2021.

Proizvođač: Podrum Mladina

Lokacija: Jastrebarsko / Plešivica

Temperatura serviranja: 8 - 10 C

Gastro preporuka: Pljukanci s divljim šparugama i kozicama

Ocjena: 9,2 / 10

Čaša: Riedel : Riedel Restaurant Extreme Sauvignon blanc Glass

Cijena (mpc): 126 kuna (www.moments.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini