OVJENČAN S DVA ZLATA I BRONCOM

GIN SETTE MONTI OBITELJI DAMIJANIĆ: Sadrži 7 sastojaka kao što je i 7 pulskih brda. U njemu je bergamot sa Sicilije, perzijska ruža, borovica s Ćićarije…

Karlo Damijanić trostruki je državni pobjednik te je predstavljao Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Singapuru 2010., gdje se plasirao na zavidno četvrto mjesto. U svojoj školi za barmene obučio je mnoge koji danas rade po cijelome svijetu. U bliskoj budućnosti najavljuje otvaranje malog shopa posvećenog prvom pulskom ginu te još nekoliko novih proizvoda iz svoje destilerije

| Autor: Ružica KORACA
Karlo Damijanić (Snimio Milivoj Mijošek)

Karlo Damijanić (Snimio Milivoj Mijošek)


Mladi pulski gin Sette Monti, prvi proizvod obitelji Damijanić koji je promoviran u svibnju prošle godine, već je dobitnik triju važnih nagrada. Dvjema već osvojenim zlatnim medaljama, Gin of the year 2021. u Londonu i Cro Agro 2021. u Zagrebu, nedavno se pridružila bronca s World gin Awardsa.

- Mislim da je naš gin posebniji po okusu jer koristimo specifične sastojke. Napravili smo posebnu priču oko koje smo se potrudili. Iskreno, pretpostavio sam da će se ljudima svidjeti, kako okusom tako i vizualno. Puno truda je uloženo u dizajn, izgled boce, kvalitetu, detalje na boci, čep, pakiranje i ostalo. Na dizajnu smo radili dizajner Domagoj Jakić, moja supruga i ja. Istraživanjem povijesti Pule došli smo do ilustracije koju smo aplicirali na bocu i ostale proizvode poput kutije koja prati našu Sette Monti priču, kaže nam Karlo Damijanić, vlasnik tvrtke Bar Logistic.

Danas već pune nekoliko tisuća boca, a svoj gin zasad plasiraju u pulskim i okolnim lokalima. Ideja im je bila da se posao prvo razvije lokalno pa se širiti dalje. Pula da je odlično prihvatila.

- Ljudi su zadovoljni, ove godine smo radili odlično. U adventskoj kućici ispred Uliksa prodale su se velike količine kuhanog gina u toj varijanti. Sada se priča širi, u ožujku ćemo sudjelovati na Promo hotelu u Poreču, razgovaramo s distributerima diljem Hrvatske tako da ćemo puniti sve više boca. Trenutno imamo samo malo ograničenje bergamutom. U brojkama to izgleda ovako: target za prošlu godinu bila je prodaja tri tisuće boca, a pripremio sam se za šest tisuća i taj cilj sam i ostvario! Ove godine je cilj sedam tisuća boca, a već ih imamo 12 tisuća, kazao nam je Damijanić.

Uvijek je bolje da ostane, nego da nedostaje. Ove godine očekuje konkretniji posao jer je tržište upoznato s proizvodom.

- Osim što su nam nagrade iznimno važne, jer su znak da smo na pravome putu, želimo da svi naši ginoljupci i oni koji će to tek postati zaista uživaju u mirisu, okusu i cjelokupnom doživljaju ispijanja našeg obiteljskog gina, da ih okus bergamota podsjeća na veselje, druženja i bliskost, a mi iz Damijanić brendsa vjerujemo da je Sette Monti tek početak jedne lijepe priče, kaže Damijanić. U bliskoj budućnosti najavljuje otvaranje malog shopa posvećenog prvom pulskom ginu te još nekoliko novih proizvoda iz svoje destilerije.Gin Sette Monti

Karijeru gradi već sedamnaest godina i vlasnik je brojnih nagrada i titula u području bartendinga i flair bartendinga, što mu je omogućilo da upozna gotovo cijeli svijet i razne kulture. Tri puta osvojio je Državno prvenstvo te predstavljao Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu gdje je osvojio zavidno četvrto mjesto, u Singapuru 2010. godine. Znanje i iskustvo koje je stjecao kroz godine odlučio je prenijeti mlađim generacijama u svojoj školi za barmene, kroz koju su do danas mnogi prošli i sada rade po cijelome svijetu.

- Moja priča o ginu počela je godinama unatrag, kada je sve što sada držim u ruci bila samo misao, ideja i nada. Danas je moja dugogodišnja želja poprimila stvaran i opipljiv oblik ljubavi i strasti pretvoren u dobru kapljicu. Ideja o stvaranju vlastitog proizvoda proizišla je iz dugogodišnjeg iskustva u radu i strasti prema kreiranju, ali i velikoj ljubavi prema gradu Puli kojemu je ovaj gin i posvećen. Ipak priča ne bi bila potpuna da u njoj nema moje obitelji koja je velika potpora. Supruga Kristina sa mnom je u cijeloj priči, a tu su i moji i njezini roditelji koji pomažu i rade sve što treba, kaže nam Karlo.

Oduvijek je imao želju pokrenuti dugoročan obiteljski posao kojim će se baviti generacije poslije njega.

- Plan je širenje destilerije i da jednoga dana bude moja ostavština. Ipak, bez podrške mojih najbližih, to ne bi opstalo. Boris i Anita, moji roditelji, sestra sa suprugom, roditelji moje supruge, prijatelji, svi zajedno gulimo bergamot. Naime, od te biljke za gin se koristi samo kora, onda to vakumiramo i zaledimo i za svako kuhanje odleđuje se određena količina potrebna za jednu smjesu, objašnjava Karlo Damjanić.

Gin Sette Monti, London dry gin, imenom se referira na mitskih sedam brežuljaka na kojima je izrastao grad Pula, a i sastavom je vezan uz brojku sedam.

- Specifičnost našeg gina je sedam sastojaka. Čine ga sedam pomno biranih sastojaka od kojih se okusom i mirisom ističe bergamot, jednogodišnji citrus s dalekog juga Sicilije, koji raste u sutropskoj klimi od rujna do veljače, tako da se nasadi moraju uvijek unaprijed rezervirati. Slatko-kiselog je okusa. Inače, kora bergamota jedan je od najpoželjnijih sastojaka u parfemskoj industriji. Mi joj dodajemo borovice s obronaka Ćićarije te perzijsku ružu koja se dobavlja iz Irana, a mogu reći da je jedna od najaromatičnijih ruža na svijetu. Jaka je mirisom a daje poseban štih u okusu. Tu je zatim korijander, pa nježna kamilica koja unosi umirujuće note, sladić čija je glavna zadaća izbalansirati gorčinu kore bergamota te korijen angelice i liquirizia sa zemljastim tonovima, sve to čini naš gin, kaže Damijanić.

- U budućnosti nas očekuje puno toga, ali namjera je ostati u ovom alkoholnom segmentu. Razrada ideje je tu ali treba ići polako, zaključuje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater