EDUKACIJA BARMENA

PULJANIN KARLO DAMIJANIĆ, JEDAN OD NAJBOLJIH BARMENA NA SVIJETU: "Kvaliteta ugostiteljstva pada. Učenici upisuju ta zanimanja jer nemaju drugi izbor"

| Autor: Erika FILIPLIĆ
Bar Extreme (Snimio Dejan Štifanić)

Bar Extreme (Snimio Dejan Štifanić)


Osmu godinu za redom na Danu otvorenih vrata Udruga barmena Bar Extreme iz Pule najavila je svoje aktivnosti, rad na kvaliteti i edukaciji mladih barmena i ugostitelja. Početkom studenog organizira tečaj za barmene kojim usmjerava mlade nakon srednjoškolskog obrazovanja da krenu u profesionalne vode. Tečaj započinje 2. studenog, traje pet tjedana, od ponedjeljka do petka od 18 do 20 sati. U teorijskom dijelu uči se nastanak pojedinih brendova, alkoholnih baza, a praktični dio podijeljen je na izradu koktela, vježbe pripreme koktela i flair - praktično rukovanje s barskim inventarom.

Karlo Damijanić glavni predavač, trostruki prvak Hrvatske, vice prvak Europe, te četvrti barmen svijeta, rekao nam je nešto više o školi barmena.

- Zadnjih godina kvaliteta ugostiteljstva pada. Srednjoškolska usmjerenja za zanimanja konobar, kuhar, komercijalist upisuju većinom učenici koji nemaju žara prema tom poslu, nego upisuju smjer jer nemaju drugog izbora. Mali broj učenika koji izađe iz škole želi ostati u svom zanimanju. Mi smo tu kao dodatna smjernica da krenu u profesionalne vode, da se mogu usavršiti u nekom poslu kao na primjer u pripremi koktela. Naša škola je puno više od učenja pripreme koktela, jer krećemo od osnove ugostiteljstva, kako je sve to krenulo, učimo o pojedinim alkoholnim bazama koje se mogu pronaći u restoranima i barovima. Osim edukacije o pripremi koktela i osnove somelijerstva, također pružamo i tečaj latte arta. Posvećujemo se čajevima, kavi, pivu. Imamo izvrsnu suradnju s pivovarom Kampanjola, pa je u sklopu edukacije i obilazak proizvodnje piva. S destilerijom Aura također svoje učenike upoznajemo s proizvodnjom gina i rakije, te s mnogim vinarima. Jako smo povezani s našim domaćim brendovima koji žele prenijeti svoje znanje i umijeće mladim ljudima. Tako da je ova škola jedna smjernica da bi mladi ljudi uplovili u ugostiteljstvo kvalitetno s naglaskom na izradu koktela, rekao je Karlo Damijanić.

Dragana Šurlan, somelijer i training bartender te jedna od predavačica, opisala nam je sam način edukacije kojeg provode.

- Prenosimo naše osobno iskustvo i znanje koje smo stekli tokom godina. Obično jedan destilat prođemo u jednom danu. Uvijek na kraju kušaju kako bi raspoznali razliku između brendova te kako bi imali lakši uvid u ono što su učili taj dan. Povezujemo znanje teorije s praksom. Osobno se najviše posvećujem vinskom satu. Licencu za somelijera nije moguće dobiti u našoj školi, ali ako si već u baru moraš ujedno znati što poslužuješ. S obzirom da smo vinska regija, od svakog barmena se očekuje da barem zna neku osnovu posluživanja, kazala je Dragana Šurlan i dodaje:

- Pokušavamo da oni iz ove škole izađu bogati znanjem. U ovih osam godina, većina naših barmena otišla je izvan granica Hrvatske "trbuhom za kruhom" ali su postali još uspješniji, što nas raduje, kazala je Šurlan te dodala da je biti barmen trend.

- Smatram da svake godine svoje znanje treba nadograđivati. Ja sam primjerice ove godine završila Badel Masterclass putem vrhunskog online programa kojeg su osmislili za vrijeme koronavirusa i dobila nagradu za najbolji koktel od strane Badela, pohvalila se Šurlan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini