PIŠE LARISA RADIN

GASTRO KUTAK: Sklad funkcije, kvalitete i dizajna

| Autor: Larisa RADIN

Možda se ideja o loncu ili tavi kao dizajniranom predmetu čini banalnom, vjerojatno za nekoga i pretjeranom. Mnogi bi rekli lonac je samo lonac, viši, niži, dublji... Zanimljivo je međutim da kvalitetna realizacija svakodnevnog upotrebnog i osnovnog kuhinjskog alata ipak izaziva studioznost i kompleksan kreativni napor gdje su forma, funkcija i kvaliteta izvedbe nezaobilazne karike uspjelog konačnog proizvoda.

Predmet koji u konačnici služi kao savršeni medij za pripremu delicioznih objeda a istovremeno i užitak za oko, estetski je i funkcionalno nemoguće realizirati bez sinergije talentiranog dizajnera i preciznog proizvođača.

Primjer uspješne suradnje ostvaren je između Britanca Johna Pawsona jednog od najvećih arhitekata današnjice, prepoznatljivog po osebujnoj autorskoj sukcesivnoj ekspresiji jednostavnosti istočnjačkog purizma i zapadnjačkoj asketskoj arhitekturi cistercitskih samostana i Mauricea Demeyera, vlasnika prve tvornice induktivnih lonaca u Europi iz belgijskog Herentalsa. Pawsonova je ideja za realizacijom kolekcije lonaca i tava krenula od osnovnog postulata njegove osobne percepcije obiteljske kuće. Sve započinje u kuhinji.

Polazna točka kod projektiranja i osmišljavanja svake kuće je u funkciji kuhinje kao centra obiteljskog društvenog života. Tako je Pawsonov cilj kod kreiranja kolekcije lonaca bio stvoriti nešto pravo što i na štednjaku i stolu izgleda jednako dobro, bezvremenski i moderno ali ne pomodno što zbog nepotpunosti izražaja vrlo brzo gubi na izazovu.

U Demeyeru su također ovom zanimljivom projektu prišli studiozno s tehničkog aspekta te su sve lonce i kaserole prilagodili kako najmodernijim tako i tradicionalnim procesima kuhanja. Zahvaljujući sedmoslojnoj metalnoj leguri proizveli su posuđe koje se sastoji od bakrene jezgre i najkvalitenijeg nehrđajučeg čelika te aluminijske jezgre po čitavoj površini s istim slojem inoxa za sauteuse i tave. Čitava površina svake posude prenosi 33 posto veću toplinu od bilo koje prosječne posude za kuhanje. Zbog vrhunske kakvoće materijala lako se peru i jednostavno održavaju.

Osim obaveznih kupaca kolekcije kuhinjskog posuđa Johna Pawsona u koje spadaju arhitekti i dizajneri kao i obožavatelji dobrog dizajna, svakako se tu u prvom redu ubrajaju nezaobilazni strastveni gurmani za koje je kuhinja također najvažnija prostorija u vlastitom domu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom