SAVJETI I IDEJE

GASTRO KUTAK: Mini cocottes i rafinirane recepture iz malih lončića

| Autor: Larisa RADIN

Nedavno smo dobili   mozzarelu od bivoljeg mlijeka, najbolju   koju smo ikada prije imali prilike kušati, iz male privatne sirane iz provincije Caserta u srcu Campanie, takozvanu DOP mozzarelu di buffala. Mozzarella takve kvalitete prelivena maslinovim uljem uz domaći kiselkasti kruh “madrelievta” iz Abruzza prijatelja Nika Romita predivan je “snack” obrok koji zove na još…

Međutim, mozzarelle je bilo dosta i valjalo je potrošiti čim prije. Razmišljala sam o izvrsnoj, ali već isprobanoj parmiggiani koju ljeti obožavamo. Možda gratinirati je sa artičokama (već se mogu pronaći u tršćanskim voćarnama) ili puniti njome tortelle a la legendarna Nadia Santini. Nakon podužeg listanja literature, iako sam dvaput preskočila dvije knjige na temu cocottica uvjerena da je spremanje takve vrste delikatnih namirnica u gusu neizvediva činjenica, ipak sam pronašla nešto što nas je sve oduševilo. Iza jednostavnog naziva Mozzarella al pomodoro naišla sam na jelo još jednostavnije priprave, ali neodoljive teksture i okusa. Prva stvar koju sam trebala za pripravu bile su mini cocotte monoporcija, za svakog gosta po jedna, promjera svega desetak centimetara. Na dno svake mini cocottice koje prethodno valja nakapati sa malo maslinovog ulja rasporediti začinjenu šalšu od pomidora u visini od oko dva prsta i na nju položiti i utisnut po kuglu mozzarele tako da rubovi mozarelle budu prekriveni a sredina lagano izbočena ostane bijela. Zatim je valjalo površinu pokapati s malo maslinovog ulja, dodati soli i papra po želji te spremiti u prethodno zgrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. U trenutku kada je sir u fazi laganog topljenja, a šalša na rubovima lagano počne ključati potrebno je izvaditi cocottice i servirati direktno na stol svakom gostu posebno. Uradak je bio deliciozan, efekt direktne konzumacije iz mini cocotte vrlo efektan!

Nakon uspješne premjere druženja s mini cocotte otvorilo se novo poglavlje naših kulinarskih radionica s ostalim recepturama po preporuci proizvođača poput nabujka od tikvica sa svježim timijanom, kruškica u kremi od roqueforta s orahovim uljem, fileta trilja na bobu sa sušenim pomidorima, listova kelja punjenih mesom svježe kobasice i suhim šljivama, mini musake od krumpira i choriza, zapečene riža sa šafranom, bižima i kozicama, a to je uvjerena sam samo početak jer se nismo stigli posvetiti preporučenim desertima poput soufflea od nugata, crumblea od malina, gratina od naranči, brioša i vanilije, a na jesen se radujemo kolaču od kestena, pinjola i naranče…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter