KORISNI SAVJETI

GASTRO KUTAK: Klice su pravo malo čudo u kuhinji

| Autor: Larisa RADIN

Čim svjetlost, zrak i voda dođu u kontakt sa zrnom, aktiviraju se metabolički procesi koji stimuliraju formiranje klice, odnosno klijanje. Klice su pravo malo čudo prirode. Sadrže visoku koncentraciju nutritivnih tvari, neusporedivo veću od samog zrnja ili sjemenki ili pak od kasnije izrasle biljke. Za razliku od biljke tako sićušne i nježne klice sadrže sedmerostruko veću koncentraciju vitamina. Osim toga, klice su najbolji biljni izvor kalcija i magnezija kao i elemenata u tragovima poput kalija, fosfora i cinka te peterostruko više imaju esencijalne zasićene masne kiseline.

Kod osviještenih kuhara i ljubitelja kvalitetne gastronomije klice su već dulje vremena u uporabi premda nije uvijek jednostavno nabavljati ih od kvalitetnih dobavljača ili u specijaliziranim trgovinama. No u posljednje vrijeme postaju globalni trend, jer ih je posve jednostavno uzgojiti u vlastitom domu, ali valja uzeti u obzir da iziskuju tempirani proces od dva do četiri dana. Već su neko vrijeme na tržištu posude za klijanje, odlične staklenke s praktičnim rupičastim poklopcem poput sita kroz koje se cijedi voda. Uglavnom se ta posuda prodaje u dobro opskrbljenim trgovinama kao i sjemenke za klijanje. Uz posudu   isporučuju malu knjižicu s instrukcijama. Posuda se sjemenkama puni najviše do jedne četvrtine volumena, jer se njihov volumen prilikom klijanja umnogostručuje. Kako bi se pospješilo klijanje, valja na dvije do četiri jušne žlice sjemenki dodati obilno vode. Malim sjemenkama poput alfalfa, sezama ili rotkvice treba 4 do 6 sati dok je onim većim poput slanutka, pšenice ili pira potrebno do 12 sati nakon čega treba vodu procijediti kroz poklopac.

Tijekom procesa klijanja, klice valja dva do tri puta na dan isprati čistom vodom i posudu položiti koso kako se kroz zadržanu vodu ne bi stvorila plijesan te ih također svako malo lagano protresti i izbjegavati direktne sunčeve zrake kako se ne bi presušile. Nakon dva do četiri dana, opet ovisno o veličini zrna klice su spremne za berbu dok klice rotkvice možete ostaviti nešto dulje na klijanju. Prije slijedećeg klijanja novih zrnaca posudu valja dobro oprati i pripremiti za novu berbu.

Vrlo su fine klice od cikle u kombinaciji s gustom rustikalnom juhom od krumpira i pasternjaka s laganom aromom muškatnog oraščića; zatim tortilja s manchego sirom, pomidorima i klicama leće ili fini sendviči sa roastbeef hrenom, svježim sirom klicama brokule, a odlično pašu uz sve salate te osvježavaju i oplemenjuju svakodnevne recepture.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama