SUTRA GLAVNI PROGRAM

FESTIVAL SIRA U SVETVINČENTU: Šampionske proizvode imaju sirane Vesna Loborika i OPG Peršić

| Autor: Glas Istre
Nagrađeni sirari i organizatori festivala (Sandi Bančić)

Nagrađeni sirari i organizatori festivala (Sandi Bančić)


Danas je u Kaštelu Morosini Grimani održana svečana dodjela plaketa nagrađenim sirarima u sklopu 10. Festivala sira u Svetvinčentu. Ocjenjivanje je provelo stručno povjerenstvo pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu predvođeno prof. Samirom Kalitom.

Na ocjenjivanje je pristiglo ukupno 24 uzorka, od kojih je 20 ocjenjeno zlatnim, srebrnim i brončanim odličjima, a među njima su izabrani šampioni u kategorijama sirevi i ostali mliječni proizvodi.

Šampion u kategoriji „sirevi“ je sirana Vesna Loborika s tvrdim kravljim sirom „Rici“, dok je u kategoriji ostali mliječni proizvodi šampionska titula dodijeljena Stanciji Šantamarina OPG Peršić za kravlju skutu.

U nastavku donosimo popis ostalih nagrađenih sirara:

- OPG Macan, Sirana istarski cvijet: srebrna medalja za proizvod „Tvrdi ovčji sir “ te brončana medalja za „Tvrdi ovčji sir s tartufima“

- Sirana Majcani iz Buzeta: zlatna medalja za proizvod „Krem jogurt jagoda“, zlatna medalja za „Krem jogurt limun bazga“ te srebrna medalja za kravlju skutu

- Sirana Zlata OPG Šahdanović: zlatna medalja za tvrdi kravlji sir „Domaći istarski sir“, zlatna medalja za kravlju skutu te srebrna medalja za polutvrdi sir s tartufima (kravlje mlijeko)

- Sirana Orbanić, vl. Silvano Orbanić: zlatna medalja za domaću skutu, srebrna medalja za sir “Domaći kravlji sir poljanac“ te brončana medalja za „Domaći kravlji sir“

Stanciji Šantamarina, OPG-u Peršić, osim šampionske titule za kravlju skutu, dodijeljene su zlatna medalja za proizvod „Domaći voćni jogurt jagoda“, zlatna medalja za „Polutvrdi kravlji sir“ te srebrna medalja za „Domaći voćni jogurt borovnica“.

Sirana Vesna Loborika, osim šampionata u kategoriji sirevi za „Tvrdi kravlji sir - Rici“, može se pohvaliti i zlatnom medaljom za „Maslac“, srebrnom medalja za „Tekući jogurt (kravlje mlijeko)“ i srebrnom medaljom za „Kozji sir kozlić“.

Nagrade sirarima, uz prof. Samira Kalita ispred Agronomskog fakulteta u Zagrebu, dodijelili su načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković, pročelnik Odjela za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan te direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac.

Današnji program sajma sira je zbog nepovoljnih vremenskih prilika odgođen za nedjelju, kada se će se program sajma održati prema ranije predviđenom planu. Program festivala nastavlja se u nedjelju od 11 sati na Placi u Savičenti. Izbor za naj kozu održat će se u nedjelju s početkom u 17 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater