PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA: Zweigelt - crveno vino iz vinarije Alexs u Burgenlandu


Vrlo uspješno se nastavlja naša eno-gastro-rukometna turneja po Austriji. U prošlom broju s Vama sam podijelio moje viđenje jednog štajerskog vina, a sada smo se preselili nešto sjevernije, u Beč. To je jedini europski glavni grad koji ima i svoje vinogorje, no danas se ne bih osvrtao na bečka vina jer sam o njima već pisao u nekoliko navrata. Naši dragi enogastro domaćini, Andrea i Oswald Ruschka odlučili su nas odvesti u Burgenland.

Ova velika vinska regija smještena je u istočnom dijelu Austrije. Proteže se od granice sa Slovačkom na sjeveru, zatim uz granicu s Mađarskom do Štajerske na jugu, a na svom zapadnom dijelu seže do najistočnijeg podnožja Alpa.

Crvene sorte

Austrija je poznata kao zemlja izvrsnih bijelih vina, no u Burgenlandu su na prvome mjestu ipak crvene sorte grožđa, iako ima i jako dobrih bijelih te fantastičnih slatkih vina. U vinskome smislu, Burgenland je podijeljen na četiri apelacije (od sjevera prema jugu): Neusiedlersee, Leithaberg, Mittelburgenland i Eisenberg. Cilj našega puta bila je apelacija Neusiedlersee koja je već dugi niz godina centar vinogradarstva u ovoj regiji. Posjetili smo mjesto Gols koje je smješteno na sjevernoistočnoj obali jezera, na nadmorskoj visini od 133 metra, a iza Golsa se nalazi velika padina blago usmjerena prema jugu koja se naziva Pardorfer i na kojoj su brojni vinogradi. Velik dio stanovništva u Golsu bavi se vinarstvom i vinogradarstvom, a čak polovica od 4.200 hektara površine koja spada pod grad, zasađena je vinogradima. Vinski turizam je u Golsu jako razvijen te ga kroz godinu posjećuje mnogo turista, a pogoduje mu i sama blizina Beča iz kojeg na dnevnoj bazi dolazi jako puno posjetitelja.

Cilj našeg posjeta bila je mala obiteljska vinarija Alexs koju vodi Alex Schreiner s djevojkom Karen Morandin. Alex je četvrta generacija u ovoj obiteljskoj vinariji koju osobno vodi od 2004. godine. Posebno je zanimljiva priča o njegovoj privatnoj i poslovnoj partnerici Karen. Po ocu je Talijanka iz Portoguara, a po majci Brazilka, poslom je došla u Njemačku te je preko vina upoznala Alexa. Posljednje dvije godine zajedno vode vinariju koja danas obrađuje devet hektara vinograda, što na godišnjoj razini donosi oko 40.000 butelja vina. U vinogradima prevladavaju crvene sorte sa 60 posto, a na bijele otpada 40 posto sortimenta. Od crvenih dominiraju zweigelt, modra frankovka, merlot i pinot crni, a od bijelih sauvignon bijeli, chardonnay, pinot bijeli i graševina.

Karakteristike

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihova vina zweigelt „Salzbergacker“ iz izvrsne berbe 2013. godine. Vinogradi su posađeni 2002. godine na položaju Salzberg na ilovastom tlu na kojem se nalazi crna zemlja sa šljunčanim dijelovima. Berba je bila ručna sredinom rujna, a nakon prerade odrađena je maceracija od tri tjedna te je potom slijedilo odležavanje od 32 mjeseca u kombinaciji 500 litarskih bačvi te manjih barrique bačvica. Vino sam pred kušanje ipak dekantirao da se polako otvori te sam ga u dekanteru ostavio oko 30 minuta da bih ga potom poslužio u većoj bordoškoj čaši. Vino krasi lijepa rubin crvena boja s tragovima granatnog na rubovima, bistro je i gusto. Na prvo mirisanje javlja mi se voćna nota višnje maraške, koju slijedi nota zrele trešnje, potom se javlja nota dima, malo vanilije i crnoga papra. Na drugo mirisanje vino se još više otvorilo pa se javlja nota suhog lista duhana te cimeta i klinčića, dakle mogu zaključiti da je kompleksnost mirisa bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane ima ugodnu svježinu, tanini su fini i sitne granulacije, vino je ukusno, lijepo se pije i krasi ga srednje tijelo. Zweigelt Salzbergacker ima izraženu intenzivnost okusa, trajnost okusa je poprilično dugačka, a na aftertasteu ponovno mi se javlja nota zrele višnje. Vino je harmonično, u odličnoj kondiciji te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem pet, šest godina. Enogastronomski preporučio bih ga uz pačja prsa sa žara.

Ime vina: Zweigelt Salzbergacker

Godina berbe: 2013.

Proizvođač: Weingut Alexs

Lokacija: Gols / Burgenland

Temperatura serviranja: 16-18 °C

Gastro preporuka: Pačja prsa sa žara

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Bordeaux Vinum Riedel glass

Cijena (mpc): 18 € (www.alexswine.at)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum