PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA: Zlatna Vukoje selekcija

Danas se vinarstvo i vinogradarstvo u trebinjskom kraju dobro razvijaju, a lider razvoja je obiteljska vinarija Vukoje koja je pokrenuta 1982. godine. Tada je lokalni ugostitelj Zoran Vukoje počeo s malom proizvodnjom vina za svoj restoran Košuta, posao je nastavio sin Radovan te ga razvio na svjetsku razinu

Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Trebinje je gradić smješten u istočnoj Hercegovini, a većina Istrijana se tog kraja sjeća iz vremena bivše Jugoslavije kad su tamo ili u nedalekoj Bileći oni ili njima netko blizak služili vojni rok. Trebinje se nalazi u Trebinjskom polju podno planine Leotar, a kroz grad protječe rijeka Trebišnjica. Trebinje i njegova okolica su povijesno uvijek bili povezani s Dubrovnikom, pogotovo u zadnjih pedesetak godina kad se razvijao turizam. Nažalost, vječno će ostati zapisana ratna razaranja od strane trebinjskog korpusa JNA prema Dubrovniku i zaleđu u Domovinskom ratu. O tome je već dosta rečeno pa se okrenimo budućnosti.

Carski vinogradi

Danas su se Trebinje i okolica uspješno pozicionirali na turističkoj karti i odlično surađuju s Dubrovnikom i crnogorskim primorjem te koriste blagodati blizine ovih jadranskih turističkih bisera. Vinarstvo i vinogradarstvo u Istočnoj Hercegovini je prisutno od pamtivijeka, ali njegova moderna povijest počinje s K.u.K. monarhijom pred više od 130 godina. Tada su se diljem Bosne i Hercegovine otvarale zemaljske stanice za stočarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo, a među mnogima koje su otvorene je i ona u Lastvi kraj Trebinja pored koje su podignuti i povijesni Carski vinogradi.

foto

Danas se vinarstvo i vinogradarstvo u ovim krajevima dobro razvijaju, a lider razvoja je obiteljska vinarija Vukoje koja je pokrenuta 1982. godine. Tada je lokalni ugostitelj Zoran Vukoje počeo s malom proizvodnjom vina za svoj restoran Košuta, posao je nastavio sin Radovan te ga razvio na svjetsku razinu. Sada Radovan i supruga Jagoda vode respektabilnu vinariju s pratećim ugostiteljskim objektom "Vinska galerija Vukoje", koja je izvrsna enogastro nadogradnja na ponudu vinarije. Chef Vladan Simić kroz autorski menu gostu namjerniku predstavlja najbolje što Hercegovina nudi, a cijeli kompleks kroz godinu dana posjeti više od 50.000 posjetitelja.

U podrumu Vukoje nikad ne miruju i stalno na tržište plasiraju vinske novitete, a odnedavno u ponudi imaju i ekstradjevičansko maslinovo ulje. Dominantne sorte grožđa u podrumu su autohtone žilavka i vranac, ali danas bih s vama podijelio moje viđenje njihove vrlo zanimljive kupaže koju sam nedavno dobio na kušanje. Vino se zove Zlatna Vukoje Selekcija i dolazi iz berbe 2016. Grožđe za ovo vino raste na mikrolokaciji Zasad polje, a tlo je tipično hercegovačko, kraško s dosta kamenja i malo zemlje. Kao što ime vina govori, u vinogradu se u berbi radi ručna selekcija koja je odrađena u drugoj polovici mjeseca rujna. Vino je kupaža 75 posto chardonnaya, 20 posto žilavke i pet posto malvasije dubrovačke.

Poput Burgundaca

Nakon prerade grožđa slijedila je maceracija od 20 sati, potom je vino odležavalo 20 mjeseci u drvenim bačvama od hrasta, zapremine 225 litara, u razdoblju od 20 mjeseci te još šest mjeseci u boci pred puštanje na tržište.

Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i gusto, a vino se u čaši dosta brzo otvara. Miris je fin i ugodan, na prvo mirisanje javlja se nota vanilije koju slijedi nota cimeta i breskve te suhih smokvi i rogača. Na drugo mirisanje javlja se još nota cimeta i mokrog kamena, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane ima sasvim solidnu svježinu te fine, mekane i nježne tanine. Ima izvrsnu mineralnost i krasi ga srednje tijelo. U dobroj je ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je dosta dugačka te mu je kakvoća okusa fina. Harmonično je, lijepo se pije, ima fin i dugačak završetak u ustima, dok se na aftertasteu javlja nota žute breskve. Ovo vino u dobrim uvjetima čuvanja može, poput najboljih Burgundaca, trajati i do petnaestak godina. Enogastronomski ovakva vina izvrsno pašu uz oboritu ribu, a ja bih preporučio jedan pravi ljetni klasik - brancina ili oradu pečenu na gradelama.

____________________________________________________________________________________________________

Ime vina: Zlatna Vukoje Selekcija

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Vinarija Vukoje

Lokacija: Trebinje /BiH

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Brancin s gradela

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Oaked chardonnay-Restaurant Extreme Riedel glass

Cijena (mpc): 170,00 kn (www.atrox-zadar.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter