PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA: Hunter's Riesling

Irac Ernie Hunter je sa suprugom Australkom Jane 1979. godine osnovao vinariju Hunter's Wines i vrlo brzo su na londonskim vinskim festivalima počeli osvajati nagrade za svoja vina, pogotovo za sauvignon bijeli

Emil Perdec

Emil Perdec


Vina Novoga svijeta svake godine uzimaju sve veći dio kolača u globalnom vinskom poslovanju. Vodeće zemlje ovoga dijela svijeta su Argentina, Australija, Čile i Južnoafrička Republika, također i Novi Zeland koji se smjestio u Top 15 globalnih proizvođača vina. Vinska industrija na Novom Zelandu jedna je od najbrže rastućih na svjetskoj vinskoj sceni. Počeci sadnje vinove loze vežu se naravno uz prve kolonizatore koji su nastanjivali ovaj daleki otok, a među njima je bio i velik dio iseljenika iz naših krajeva. Koliko je vinska industrija na Novom Zelandu napredovala u zadnjih 30 godina govore i podaci da je 1990. godine bilo registrirano oko 100 vinarija, a danas skoro sedam puta više, ukupno 680!

Godine 1990. novozelandski izvoz vina iznosio je 18 milijuna NZ dolara, da bi 2020. dosegao dvije milijarde tamošnje valute. U knjigama je zabilježeno da je najraniji vinar bio Škot James Busby koji je bio imenovan prvim rezidentom Velike Britanije na Novom Zelandu. Kasnije su brojni europski doseljenici nastavljali djelatnost iz rodnog zavičaja, a među njima je bilo mnogo Britanaca, Francuza, Nijemaca, Austrijanaca, Hrvata, Talijana... Danas Novi Zeland ima 40 tisuća hektara vinove loze od čega je 82 posto bijelih sorti i 18 posto crvenih. Vodeća bijela sorta grožđa je naravno sauvignon bijeli, dok je od crvenih to pinot crni. Najznačajnija vinorodna regija je Marlborough, smještena na sjevernoj strani južnog otoka, u kojoj se odvija dvije trećine ukupne proizvodnje grožđa Novoga Zelanda.

Vrlo važan trenutak u razvoju novozelandske vinske scene dogodio se sedamdesetih godina prošlog stoljeća ulaskom stranog kapitala, poglavito australskog i američkog. Tako je i Irac Ernie Hunter sa suprugom Australkom Jane 1979. godine osnovao vinariju Hunter’s Wines i vrlo brzo su na londonskim vinskim festivalima počeli osvajati nagrade za svoja vina, pogotovo za sauvignon bijeli. Nažalost 1987. godine Ernie je poginuo u automobilskoj nesreći, ali je njegova udovica nastavila proizvodnju koja je do danas ostala u obiteljskim rukama. Jane Hunter se hrabro uhvatila u koštac s novonastalom situacijom i nastavila podizati vinariju. Za svoj je rad dobila brojne nagrade i danas je nazivaju prvom damom novozelandskog vina. Uz nju, okosnicu vinarije čine nećaci James i Edward Macdonald te šogor Peter Macdonald.

foto

Vinarija Hunter's Wines danas na tržište plasira dvadesetak etiketa vina, od pjenušca do predikata, a ja bih s vama podijelio moje viđenje njihova rieslinga iz berbe 2019. Grožđe za ovo vino raste u dva zasebna vinograda koja se nalaze u području Rapaure sjeverno od grada Blenhaima. Ovo područje poznato je po aluvijalnim tlima jer je nedaleko rijeke Wairau koja se kasnije ulijeva u poznati zaljev Cloudy Bay. Berba je bila strojna početkom ožujka 2019. te je nakon prerade vino odležavalo isključivo u inox bačvama i u njima provelo sljedeća četiri mjeseca, a u boce je punjeno početkom srpnja 2019.

Vino krasi lijepa zelenkasto-žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Na prvo mirisanje dominiraju citrusne note, a prevladava korica grejpa i limete, na drugo mirisanje javlja se nota zelene jabuke koju prati nota meda te bijeloga cvijeća, a na kraju i mala petrolejska nota. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga izvrsna svježina te ugodna mineralnost i srednje tijelo. Vino je uravnoteženo iako ipak malo prevladava desna strana sa svježinama, intenzivnost okusa mu je izražena. Kakvoća okusa mu je fina, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se nota bijele vinogradarske breskve. Vino je u odličnoj formi i u dobrim uvjetima čuvanja može trajati desetak godina. Enogastronomski ovo vino izvrsno paše uz sirove morske plodove, a sljubio sam ga uz bezvremenski klasik - koktel od škampi.

Ime vina: Riesling

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: Hunter's Wines

Lokacija: Marlborough/Novi Zeland

Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Koktel od škampi

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Riesling/Sauvignon blanc - Restaurant Extreme Riedel glass

Cijena (mpc): 17,40 € (www.decantalo.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of