NOVI, A PREPOZNATLJIVI

Dobra vibra i ukusna hrana: Maštovitoj kuhinji obitelji Bučić u Umagu GOSTI SE RADO VRAĆAJU

Dali smo priliku onima koji su u stalnom pokretu, osobito u turističkim mjestima, da s nogu osjete okuse izvornih namirnica iz naše bogate kuhinje, poručuju vlasnici food bara "Fuego" - Marij, Svitlana, Lukas i Erik Bučić

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Fuego je obiteljski biznis, a pridruženi član obitelji Bučić je jedan od najpoznatijih umaških konobara Sale

Fuego je obiteljski biznis, a pridruženi član obitelji Bučić je jedan od najpoznatijih umaških konobara Sale


U moru renomiranih umaških restorana, nadomak mora otvorena je nova urbana gastronomska kuhinja. Food bar "Fuego", samim imenom govori da je riječ o ugostiteljskom objektu u kojem vatreni entuzijasti, kuhari zaneseno pripremaju kreativne i originalne gurmanske specijalitete više kvalitete, svježine i okusa. "Fuego" je u vlasništvu obitelji Bučić, otvoren je 19. svibnja ove godine i njihova maštovita kuhinja sama sebi je već postala najbolji marketinški proizvod zbog kojih im se gosti stalno vraćaju.

Pogled na umaški akvatorij

Sjedimo na prozračnoj terasi lokala, smještenog u strogoj povijesnoj jezgri grada, s pogledom na umaški akvatorij što se nudi gratis kao najslađi vizualni desert. U srcu staroga grada, ovaj novouređeni lokal i izbor jela s lokalnim namirnicama znak je poštivanja lokalne kulture, pa je umaški povijesni centar time dobio renesansnu kuhinju u kojoj se s tradicionalnim namirnicama priprema hrana na moderan način. Na dnevnom redu je razgovor s ljubaznim vlasnicima, supružnicima Svitlanom i Marijem, alfom i omegom "Fuega", koji su se upustili u ovu ugostiteljsku avanturu i svim žarom nastoje gostima stvoriti ugodnu atmosferu u lokalu kao u vlastitoj kući. A to najčešće iziskuje njihov, kao i boravak njihovih sinova stalno u baru, pa tako nekoga od Bučića možete uvijek zateći u "Fuegu".

- Dvadeset pet godina živimo u Umagu i odlučili smo svojim sugrađanima ponuditi nešto trendy, za one koji si ne mogu priuštiti restoran s preporukom ili "zvjezdicom", ili ih jednostavno ne privlače klišeizirani lokali a žele pojesti visoko kvalitetnu hranu, po ugodnim cijenama. Zato smo ciljali na populaciju koja rado izlazi po (street) food barovima, a radi se o mlađima, između 16 do 40 godina, u prosjeku. U vidu smo imali prvenstveno sve naše Umažane, pri čemu želim istaknuti da mladi danas jako dobro razlikuju zdravu od nezdrave hrane, i stoga smo im odlučili ponuditi malo gastronomsko bogatstvo po prihvatljivim cijenama, veli Marij, ugostitelj po struci, a Svitlana nam nastavlja pojašnjavati kako bar funkcionira.

- Ovo je obiteljski biznis u kojem radimo suprug i ja, te oba sina, Lukas i Erik, na kojeg se službeno vodi bar. Pridruženi član nam je jedan od najpoznatijih umaških konobara Sale i tako smo dobro usuglašeni tim. Ja provodim najviše vremena u kuhinji, i moje dugogodišnje iskustvo pripreme hrane i eksperimentiranje hranom urodili su uspjehom kao know-how plod učenja i ljubavi prema ovom poslu. Međutim, u lokalu se sve radi u sinergiji, dogovorno se nadopunjavamo, što utječe na dobar ugođaj, a ljubaznost je onaj bitni faktor radi kojega se uz kvalitetnu ponudu gosti iznova vraćaju u lokal, kaže Svitlana, u što ne sumnjamo jer smo već ranije sjedili kao gosti i kušali njihovu ukusnu i lako probavljivu hranu u opuštenoj atmosferi. Osjećala se dobra vibra, poput toplog povjetarca strujala je iz osoblja u baru "Fuego" (Vatra).

Fitness salata i Fuego burger

- Sve smo stvarali sami. Od ideje do uređenja interijera gdje sam provodio sate i sate, kazuje Marij, podsjetivši nas dok priča detalje da je ovaj bar poput skladnog braka nastalog iz rasplamsale ljubavi između obitelji Bučić i trendovski pripremanih jela.

U ponudi su burgeri: Fuego burger (juneće meso, domaći pikantni umak, ljubičasti luk, pržena panceta, sir cheddar, rukola), Tartufo burger (juneće meso, tartufata, rukola, sir s tartufima, ribani tartufi), Chiken burger (pileća prsa, zelena salata, rajčica, salsarosa, svježi krastavac), hamburger i cheesburger. Nadalje, mesni meni sadrži: Pileće trakice panirane sa prilogom, Pileća krilca Fuego sa prilogom, Tatarski biftek, Tagliata biftek, a hit tanjur u ponudi je Fitness salata (pileće trakice, rukola, matovilac, radić, cherry rajčica, avokado, grčki feta sir, kockice kruha). Ove posljednje mijesi, peče i sjecka Svitlana, opisuje nam glavna jela s menija Marij, te ubacuje da je od brze hrane tu još i neizostavni, hrskavi toast. Za "klasičare" nude i tanjur hladnog nareska- veliki i mali hladni mix.

Sve namirnice nabavljaju kod lokalnih proizvođača, a svježe meso priprema se u mesnici dnevno, po narudžbi, tako da nema ničega jučerašnjega u hladnjaku. Naravno, u liniji kreativnih i originalno pripremanih urbanih gastro specijaliteta proslavile su se i Svitlanine slastice, na zadnjoj liniji ukusnih jela, onako za pamtljiv rastanak od "Fuega" (do novog susreta). Zasladiti se možete cheesecakeom od kave i čokolade, naranče ili sa pannacottom "Fuego", energetskim bombicama koje razotkrivaju desertnu bajku u nekoliko zalogaja.

Suradnja s lokalnim proizvođačima

- Ovo su za sada samo neki od najpoznatijih i najcjenjenijih primjera naše bazne gourmet kuhinje kojoj smo tek otvorili vrata, ali spremamo se za pripremu novih, inovativnih jela, samo ne žurimo, polako si stvaramo mrežu kontakata sa lokalnim proizvođačima jer želimo uspostaviti snažnu vezu s teritorijom i stanovništvom, pojašnjava svoju poslovnu politiku vatreni Marij, a Svitlana ga nadopunjuje spominjući da je i vino u ponudi od proslavljenog vinara Prelca iz Momjana, a rakije, likeri te ostale žestice od Umažanina Dobrilovića. I izbor piva je samo istarski i to craft piva IPA i Istarski Gold. Rekla bi Svitlana, ovo posljednje u sastavu s muškatom je zakon za žene!

Da je "Fuego" mali svestrani urbani food bar, sa širokom paletom jela i pića u ponudi potvrđuje i lista koktela na koje nailazimo. Slavni Sex on the beach, Mojito, Pina colada, Hugo i Zombie mogu se naručiti u kasnim večernjim satima, ukoliko se želi provesti jedna čarobna noć uz obalu Jadrana. "Fuego" tada postaje pravi vatreni izvor užitaka uz miris mora podno treperavog zvjezdanog plašta. Romantiku, tu pomalo zaboravljenu riječ, pokreću ovi kokteli u srcu, što ih čini drugačijima od ostalih koje su posjetitelji konzumiranih do sada, prepričava Svitlana komentare gostiju, pa otkriva da se tajna tih rafiniranih okusa koktela krije u pjenušavom vinu kojega koriste pri "mućkanju". Očito da vlasnici žele u svemu zadovoljiti kvalitetom svoje goste.

Uskoro i dostava uz popust

- Ni jedan početak nije jednostavan, ali imali smo neočekivano dobru turističku sezonu i ono što je najbitnije, u ovom je poslu važna podrška obitelji i jasna vizija. Kada se to posloži, uz žar koji nam plamti svima u srcima da zadovoljimo našim radom i ponudom, food bar "Fuego" će u predstojećim jesenjim i zimskim mjesecima zagrijati mnoge Umažane u najhladnijim večerima, zaključuju supružnici Bučić svoju vatrenu priču.

- Osobito nas veseli što smo omogućili mladima da sa svojim džeparcem uživaju u dobro pripremljenoj i kvalitetnoj gastronomskoj hrani iz našeg malog kuhinjskog laboratorija. Isto tako dali smo priliku onima koji su u stalnom pokretu, osobito u turističkim mjestima, da stojeći (s nogu) osjete okuse izvornih namirnica iz naše bogate kuhinje, a onima koji nemaju veliki kućni budžet za posjet fine dining restoranima, ovo je prilika da pojedu gurmansku hranu te se uvjere kako se ona više ne nudi nužno samo u restoranima, ističu Bučići poručivši da će uskoro uvesti i dostavu hrane na kućni prag. Uvest će i cjenovnu povlasticu za goste iz Umaga. Naime, svi oni će ostvariti pravo na popust od deset posto na naručena jela. Jednostavno, bar "Fuego" vatrena imena želi Umažane vratiti svojoj   zaboravljenoj povijesnoj jezgri, zagrijati ih za ovaj mali ambijent velikih mogućnosti u izboru originalnih jela, koja pripremana sa baznim lokalnim namirnicama povezuju   tradicionalnu kuhinju i trendove u suvremenoj gastronomiji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter