ENOTEKA

Dalmatinska vina: BADELOV KORLAT SUPREME

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Zadnjih petnaest godina na nekoliko vinogradarskih položaja u Dalmaciji niknuli su novi nasadi vinograda na položajima gdje prije loze uopće nije bilo. Prvi takav nasad zasadio je Badel 1862 na položaju Korlat u neposrednoj blizini Benkovca. Ime lokacije dolazi od imena povijesnog grada hrvatskih kneževa Korlatović koji su na toj lokaciji davno živjeli. Sama priprema terena trajala je godinu dana i bila je vrlo zahtjevna zbog tisućljetnih kamenih ploča koje su bile u tlu. Za preobrazbu terena koristila se snažna mehanizacija te je u proljeće 2005. zasađeno prvih 73 hektara vinograda, a sljedeće godine još 30 hektara. Sortiment koji je zasađen čine: merlot, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc i mourverde, a sastojao se od ukupno 550 loznih cijepova uvezenih iz Francuske.

Taj pothvat u kojem je u kamenom terenu na površini od 100 hektara niknuo vinograd smatra se i dan danas jedan od najboljih pothvata u modernom hrvatskom vinogradarstvu. Prva komercijalna berba bila je 2007. godine te je na tržište puštena 2010. No, sjećam se da sam 2009. godine dobio bocu iz prve bazne berbe 2006. i već se je tada dalo razaznati strašan potencijal tog Gran Crua. Danas kada su vinogradi u punome rodu s Korlata je moguće dobiti 450 tisuća litara vrhunskog vina. Kroz godine su se vina s Korlata prometnula u jedne s najboljim omjerom cijene i kvalitete na hrvatskom tržištu. S berbom 2012. krenuli su i korak dalje te je na tržište je puštena i specijalna edicija vina nazvana „Korlat Supreme“, a sastojala se od tri monosortne etikete merlota, syraha i cabernet sauvignona. Ideja je bila da se ova ograničena serija plasira isključivo u dobre restorane i hotele. Ove godine otišli su i korak dalje te je iz berbe 2013. svjetlo dana je prvi put ugledao cuvee Supreme koji je svečano predstavljen na gala eventu 14. listopada u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Dakle, danas bih Vas upoznao s mojim viđenjem ovog novog vina kojega će se moći kupiti i u boljim enotekama. Grožđe je brano ručno s najboljih položaja na Korlatu, a čine ga merlot, syrah i cabernet sauvignon. Svaka je sorta zastupljena podjednako te je nakon berbe odvojeno vinificirana. Maceracija je bila od 10 do 12 dana, potom je slijedilo odležavanje od 36 mjeseci u barrique bačvicama od američkog i francuskog hrasta. Nakon toga vino je blendirano u inoxu u kojemu je provelo sljedećih 40 mjeseci.

Krajem lipnja ove godine vino je punjeno u butelje u količini od oko 40.000 komada. Krasi ga lijepa rubin crvena boja, bistro je i gusto, a pred kušanje vino sam dekantirao da bi mi se bolje otvorilo i pokazalo u najboljem svjetlu. U dekanteru sam ga ostavio oko sat vremena. Vino krasi lijepa živahna rubin crvena boja, bistro je i gusto. Poslužio sam ga u većoj bordoškoj čaši te se vino na mirisu vrlo brzo počelo otvarati. Na prvo mirisanje javlja se nota divlje kupine praćena notom borovnice i dima te vanilije. Na drugo mirisanje javlja se nota tamne čokolade, crnog papra i nota prašine, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane krasi ga jako dobra svježina, tanini su fini i djelomično mekani. Dužim boravkom u boci i oni će se smekšati, a vino krasi ga dobra mineralnost i puno tijelo. Vino je u dobrome balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, dok je trajnost okusa poprilično dugačka. Na aftertasteu osjeti se nota borovnice, vino je harmonično, ukusno i lijepo se pije. Ne treba žuriti s trošenjem, jer mu treba još malo vremena u boci da se zaokruži. Ovaj Korlat Supreme će u dobrim uvjetima čuvanja trajati još barem desetak godina. Enogastronomski ću istaknuti sljubljivanje Esplanadine chefice Ane Grgić: juneći obrazi s umakom od crnih truba i smrčaka te umakom od timutskog papra.

Badelov Korlat Supreme

Ime vina: Cuvee Korlat Supreme

Godina berbe: 2013.

Proizvođač: Badel 1862

Lokacija: Benkovac / ZOI Dalmatinska zagora

Temperatura serviranja: 14-16 °C

Gastro preporuka: Juneći obrazi s umakom od crnih truba i smrčaka.

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel Vinum Bordeaux glass

Cijena (mpc): 150,00 kn (Cicibela Rovinj)

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum