NAJNOVIJEENOTEKA

CRNA SORTA IZ BURGUNDIJE NAJBOLJE USPJEVA NA KONTINENTU: Pinot crni Galić iz centra Kutjeva

| Autor: Emil PERDEC

Prva sadnja crnog pinota započeta je u Istri jer su se na Poljoprivrednoj stanici u Poreču, od 1888. do 1903. godine provodila ispitivanja na ovoj sorti grožđa. No u našoj zemlji ipak najbolje rezultate već niz godina pinot crni postiže u Kutjevačkom vinogorju

Ovih dana vinogradari i vinari diljem lijepe naše privode polako kraju berbu grožđa većine bijelih sorti i dijela crvenih sorti, dok će dio crvenog sortimenta još malo ostati na trsu. Planove im ipak djelom kvari relativno nestabilno vrijeme, ali ovi vrijedni ljudi već su naučili živjeti s meteorološkim nepogodama koje su sastavni dio njihova života pa često gledaju u nebo ili pak ekran računala ili pametnog telefona da vide kakva je vremenska prognoza i što nebo može donijeti.

Za razliku od piva ili destilata, proizvodnja vina je složen proces koji do trenutka berbe grožđa i odvoza u podrum i preradu, jako ovisi o meteorološkim utjecajima. No nije kiša, ili još gore tuča, jedina opasnost za grožđe u razvoju. Ima tu još neprijatelja. Još su mi u sjećanju slike iz Burgundije koje smo mogli gledati sredinom travnja. Tada su u vinogorju Chassagne-Montrachet, da bi se obranili od mraza, palili vatre i postavljali ih po vinogradima.

Domovina mu je Burgundija

Upravo u tom vinogorju raste jedan od najboljih pinota crnog u cijelome svijetu, a vino koje se proizvodi od te sorte u legendarnoj vinariji „Domaine de la Romanée-Conti“ spada među najskuplja vina na svijetu. Tako ćete primjerice za butelju tog vina iz berbe 2014., koja je kod njih označena kao izvrsna, morati izdvojiti više od 100.000 kuna. Ova plemenita sorta vinove loze se iz svoje povijesne domovine Burgundije proširila diljem svijeta, a jako dobre rezultate postiže od Novoga Zelanda do Oregona te je vrlo bitan čimbenik u svakom dobrom šampanjcu. U Hrvatskoj se jako dobro snašla, a najbolje rezultate postiže u hladnijim krajevima poput Plešivice, Zagorja i Međimurja te Slavonije i Podunavlja.

No, zanimljiv je podatak da je prva sadnja ove sorte grožđa započeta u Istri jer su se na Poljoprivrednoj stanici u Poreču, od 1888. do 1903. godine provodila ispitivanja na ovoj sorti grožđa. No u našoj zemlji ipak najbolje rezultate već niz godina pinot crni postiže u Kutjevačkom vinogorju.

Već sam nekoliko puta pisao o vinima vinarije Galić koja je pred godinu dana u centru Kutjeva otvorila jedan od najmodernijih vinskih podruma u Hrvatskoj te spada u sam vrh hrvatskog vinarstva i vinogradarstva. Vlasnik vinarije Josip Galić je oko sebe okupio dobar tim stručnjaka koje predvode glavni enolog Slaven Jeličić te direktor vinarije Andrej Markulin. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje pinota crnog iz podruma Galić iz berbe 2015. Veći dio grožđa za ovo vino dolazi iz vinograda u Radovancima, manji iz vinograda u Brodskom Stupniku, a na obije pozicije loza raste na dubokom glineno laporastom tlu. Berba je bila ručna sredinom rujna.

Vino školovano 12 mjeseci

Nakon prerade odrađena je maceracija od 15 dana te je potom vino školovano 12 mjeseci u 500 litarskim bačvama od hrasta. Vino krasi lijepa prozirna rubin crvena boja koja je tipična upravo za pinot crni, kristalno je bistro i djelomično gusto. Pred kušanje vino nisam dekantirao već samo ostavio u većoj burgundskoj čaši da se polako otvara, a na prvi nos javlja se nota višnje maraske te onda nota divlje trešnje. Potom slijedi nota lista duhana koju prati mala nota tamne čokolade. U drugome mirisanju, dolazi mi nota tostiranog kruha s malo muškatnog oraščića i cedrovine, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane ima ugodnu svježinu te fine tanine i jako dobru mineralnost i srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost u ustima vrlo dugačka te se na aftertasteu javlja nota zrele trešnje. Vino se jako lijepo pije, harmonično je i vrlo ukusno, u dobroj je kondiciji i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati minimalno do 2025. godine. Enogastronomski ovakva vina pašu uz široku paletu raznih delicija, a ja sam ga kušao uz pačja prsa s povrćem a la julienne te umakom od naranče i meda.

Ime vina: Pinot crni

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: vina Galić

Lokacija: Kutjevo/Slavonija

Temperatura serviranja: 14-16 °C

Gastro preporuka: Pačja prsa s umakom od naranče i meda.

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Extreme Pinot Noir glass

Cijena (mpc): 114 kn (Cicibela Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam