KLIMA JE OPTIMALNA ZA ČUVANJE VINA

CASA ROSSA: Motovun dobio banku vina

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Tomislav Furlan, David Matković i Denis Ivošević u banci vina (M. RIMANIĆ)

Tomislav Furlan je u podzemnoj prostoriji svog objekta uredio kušaonicu vina, do koje vodi stubište sv. Martina, a u nju je postavio 32 sefa za smještaj vina * Banka vina funkcionira kao i banka novca * Svaki sef ima svoj broj, a njegov vlasnik ključ

U motovunskom hotelu "Casa Rossa" ili objektu za smještaj, kako se komu više sviđa, otvorena je banka vina. Na ovu zanimljivu ideju došao je Tomislav Furlan, vlasnik "Casa Rosse" kako bi udovoljio vinoljubcima.

Tako od sada ljubitelji vina ne moraju graditi niti kupovati skupe kuće s vinotekama u Istri, već u svojem omiljenom piću s dragim društvom mogu uživati u "Casa Rossi". Banka vina funkcionira kao i banka novca. Furlan je u podzemnoj prostoriji svog objekta uredio kušaonicu vina, do koje vodi stubište sv. Martina, a u nju je postavio 32 sefa za smještaj vina. Svaki sef ima svoj broj, a njegov vlasnik ključ, pod kojim su pohranjena njegova vina. Najam sefa, kaže Furlan, dnevno stoji kao jedna kava.

Vinoljupci mogu i prenoćiti

U banci, odnosno kušaonici, budući da se nalazi pod zemljom klima je konstantna i optimalan za čuvanje vina. Dakle svaki vinoljubac, bez obzira odakle dolazi u Istri, točnije u Motovunu, može imati svoju vinoteku u kojoj može uživati u vinima odabranim po svom ukusu. U slučaju da se vinoljupci malo zanesu u "Casa Rossi" mogu prenoćiti. Ova odlična ideja Tomislava Furlana zacijelo će potaći ljubitelje vina potaći da Motovunu pohrane svoja omiljena vina i da u njima uživaju u kušanici ili terasi "Casa Rosse" s koje se pruža jedinstven pogled na Motovun i vinograde pod njim.

Otvaranju vinske banke u Motovunu prisustvovali su brojni uzvanici ljubitelji i proizvođači vina, a nakon otvaranja Furlan je ključeve vinskih sefova darovao je Denisu Ivoševiću, direktoru Turističke zajednice Istarske županije i Davidu Matkoviću, voditelju Turističke zajednice Općine Motovun.      

- Ovo je inovativna i kreativna ponuda, prva ovakve vrste u Hrvatskoj. Ovdje se radi o kulturi vina, jer banka je namijenjena vrhunskim poznavateljima vina, kolekcionarima koji u njoj žele čuvati svoja vina na profesionalan način. Ovdje njihova vina mogu biti pohranjena dok ne dostignu svoje optimalne kvalitete, a kad se to dogodi mogu ih doći kušati. Uz to ovdje mogu kušati i istarske delicije, rekao je Ivošević, dodajući kako je lokacija za banku vina idealna. Radi se o lokaciji na kojoj se križaju vinske ceste Bujštine, Motovunštine i Pazinštine. Ovo će zaista postati središte susreta vinski znalaca.

Za goste bolje platežne moći

Inicijativa, zapravo projekt Tomislava Furlana veseli i Davida Matkovića. Veseli ga što je prva banka vina otvorena upravo u Motovunu koji se diči svojom enogastronomskom ponudom, ali i svojim vinarima. Zbog svega toga prošle je godine Motovun osvojio drugo mjesto u izboru Europske mreže kulturnog turizma i partnera za najbolju europsku destinaciju održivog kulturnog turizma, u kategoriji vinskog turizma, pozicioniravši se između dvije renomirane francuske vinske destinacije, iza prvoplasirane doline Loire i ispred trećeplasirane Pays d’ Armagnac. Motovun je zato zaslužio da dobije banku vina.

- Ovo je korak naprijed, kojim idemo ususret zahtjevnijim gostima, onima bolje platežne moći, koje želimo privući u Motovun. Osim što im nudimo mogućnost da odsjedaju u Motovunu od sada u Motovunu mogu imati svoj sef u kojem mogu čuvati svoja vino za   sljedeće dolaske, rekao je Matković. Na otvaranju banke vina u Motovunu svoja su vina prezentirala ovdašnje vinarije: Bertoša, Tomaz, Roxanich, Valenta i Novak.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini