VINARIJA SIBER U ERDUTSKOM VINOGORJU:

CABERNET IZ ERDUTA: Tamo gdje Dunav ljubi nebo

| Autor: Emil PERDEC

Osnivač vinarije Siber poznati je osječki stomatolog Mladen sa suprugom Dušicom. Oni su 2003. godine zasadili svoj prvi vinograd u Erdutu na prekrasnoj mikrolokaciji, na mjestu, kako glasi poznata pjesma Josipe Lisac "Gdje Dunav ljubi nebo"

I ove godine u zagrebačkoj Laubi održan je Vinart Grand Tasting, festival koji se polako promiče u jedan od nezaobilaznih vinskih praznika u regiji. Nažalost, i on se održava pod teretom straha od koronavirusa, koji je zasigurno neke vinoljupce odagnao od namjere da se odazovu na vinsko druženje u Laubi. Uvodna događanja započela su vikend prije samoga festivala, s izvrsnim radionicama u Kongresnom centru Forum u Green Gold centru.

Na ovim zanimljivim radionicama predstavljena su razna vrhunska vina kao vina Korlat, pa Degrassijeva i Matoševićeva vina i još mnoga druga.

Nakon par dana stanke, nastavile su se zanimljive radionice poput predstavljanja motovunskih terana, vina vinarije Boškinac zatim španjolska vina iz vinarije Bodega Iniesta te kušanje Ruinartovih šampanjaca. Vinski mag Saša Špiranec i njegov vrijedni tim svake godine ovaj event dižu na svjetsku razinu i podižu ljestvicu kvalitete. Nakon prvog dana festivala, u petak 6. ožujka, u večernjim satima održana je i dodjela "Vinartovih godišnjih postignuća", a najznačajniju nagradu za osobu godine u vinskom svijetu dobio je Boris Šuljić, vlasnik vinarije Boškinac. Na ovakvim festivalima istarske vinare obično samo pozdravim, a koncentriram se na kušanje vina iz ostatka Lijepe naše koje nemam prigodu probavati tako često.

Obitelj Siber

Na jednom od štandova primijetio sam elegantnu brošuru nazvanu Vinski atlas Osječko-baranjske županije s tridesetak vinarija koje se nalaze u četiri vinogorja: feričanskom, đakovačkom, baranjskom i erdutskom. Najviše vinara dolazi iz baranjskog vinogorja, a odmah do njega je erdutsko s devet vinarija. Odlučio sam se malo bolje upoznati s obiteljskom vinarijom Siber. Kao što u Istri imamo dosta vinara talijanskog ili slovenskog porijekla, tako i u ovom kraju imamo vinara koji vuku mađarsko ili njemačko porijeklo pa je prezime Siber. Osnivač vinarije Siber su poznati osječki stomatolog Mladen sa suprugom Dušicom. Oni su 2003. godine zasadili svoj prvi vinograd u Erdutu na prekrasnoj mikrolokaciji, na mjestu, kako glasi poznata pjesma Josipe Lisac "Gdje Dunav ljubi nebo". Siberi danas obrađuju deset hektara vinograda, a od sortimenta imaju sauvignon bijeli, muškat žuti i cabernet sauvignon i na tržište plasiraju šest etiketa vina, a ukupno godišnje proizvedu oko 20.000 butelja. Zanimljivo je da od sortimenta nemaju upravo ono što imaju svi, a to je graševina. Posebno su im lijepe i zanimljive etikete jer su supružnici veliki ljubitelji likovne umjetnosti.

Karakteristike

Podijelio bih danas s vama moje viđenje njihova cabernet sauvignona iz 2016. godine za kojega je grožđe brano sredinom listopada. Nakon prerade odrađena je maceracija od deset dana te je vino potom odležavalo 18 mjeseci u novim barrique bačvicama. Vino krasi lijepa rubin crvena boja, bistro je i gusto, vino nije potrebno dekantirati već samo ostaviti da se polako otvara u većoj bordoškoj čaši. Na prvo mirisanje dominira nota bobičastog voća u obliku crnog ribizla na kojega se naslanja nota crne kupine. Potom slijedi nota čokolade i crnog papra, a kasnije dolazi nota dima i malo vanilije, cimeta te klinčića, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično je toplo i mekano, a s druge strane krasi ga solidna svježina. Tančino je, a tanini su fini i mekani, ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Siberov cabernet sauvignon je uravnotežen, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost u ustima je trajna te se na aftertasteu javlja nota tamne kupine. Vino je fine kakvoće, lijepo se pije i krasi ga dobra harmonija okusa. U dobrim uvjetima čuvanja vino može izdržati još barem tri, četiri godine. Enogastronomski ovakav tip vina izvrsno paše uz janjetinu pa bih se ja odlučio za janjeći rack s crnim tartufima.

 

Atf

 

Grožđe brano sredinom listopada. Nakon prerade odrađena

je maceracija od deset dana te je vino potom odležavalo 18 mjeseci u novim barrique bačvicama

Ime vina: Cabernet Sauvignon

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: vina Siber

Lokacija: Erdut / hrvatsko Podunavlje

Temperatura serviranja: 16-18 ?C

Gastro preporuka: Janjeći rack s crnim tartufima

Ocjena: 9,2 / 10

Čaša: Vinum Bordeaux Riedel glass

Cijena (mpc): 99 kn ( www. vinoteka-vinita.hr )

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum