KARBUN NAVY STRENGTH GIN

BUZETSKI GIN OSVAJA SVIJET Proizveden je od divljeg brinja s obronaka Ćićarije!

Gin takvog stila proizvodnje naziva se još i mornarička snaga zato što ne smije na tržište izaći s manje od 57 posto alkohola, ističe vlasnik Aure Mišel Sirotić

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Mišel i Daša Sirotić/Proizvode 25 vrsta likera i rakija, te tri vrste gina (Foto Arhiva Aura)

Mišel i Daša Sirotić/Proizvode 25 vrsta likera i rakija, te tri vrste gina (Foto Arhiva Aura)


Karbun Navy Strength gin proizveden od divljeg brinja s obronaka Ćićarije, u buzetskoj Destileriji Aura filtriraju kroz aktivni ugljen s kojim ga i poslužuju, a upravo su za ovu svoju najnoviju alkoholnu perjanicu osvojili master medalju na The spirit business - The gin masters 2021. natjecanju.

Novi Aurin gin prvi je hrvatski Navy Strength gin. Oznaka Navy Strength jamstvo je njegove kvalitete koju današnji ljubitelji ove cijenjene kapljice neće morati testirati barutom, kako su to nekada činili mornari!

Mornarička snaga

- Gin takvog stila proizvodnje naziva se još i mornarička snaga zato što ne smije na tržište izaći s manje od 57 posto alkohola. U 18. i 19. stoljeću kada je kvaliteta gina jako varirala, mornari su ga testirali paljenjem mješavine alkohola i baruta. Ako je izgorio bistrim plamenom, to je bio dokaz njegove kvalitete, reći će vlasnik Aure Mišel Sirotić.

foto

(Foto Arhiva Aura)

Recepturu ovog jedinstvenog gina (58,5 posto alkohola), u Auri su uz pomoć tehnologa usavršavali godinu i pol dana. Puno mu je manja iskoristivost, primjerice, kaže Mišel, jednim kuhanjem dobije se 120 boca Navy Strength gina, u usporedbi s čak 350 boca Karbun gina. U alkoholnim pićima što je više alkohola to se manje osjeti aroma pa je specifičnost njegove proizvodnje i u tome da je potrebno staviti puno više začina da bi aroma nadjačala jake alkohole. Za kuhanje Navy Strength gina u Auri koriste 21 vrstu začina, 18 sušenih koji idu direktno u kotao i tri svježa, korice eko- naranče, limuna i limete.

Doslovno brutalan

Aura zadnjih mjeseci niže priznanje za priznanjem. Može se pohvaliti s desetak zlatnih odličja na svjetskim i domaćim natjecanjima. Njen gin Karbun ove je godine na svjetskom natjecanju "World Spirit Awards 2021" osvojio zlatnu medalju, dok se Karbun Navy Strength gin uz master medalju, okitio i zlatnom medaljom na "World Spirits Trophy 2021". Za njima ne posustaje ni Teranino koji je također osvojio zlatnu medalju na "World Spirits Trophy 2021" te još tri prestižne nagrade.

- Očekivao sam priznanje za Karbun Navy Strength gin jer znam da je doslovno brutalan, rijetkost je u svijetu, a kamoli kod nas, no nisam se nadao master medalji. Jer ona je iznad zlatne medalje. Kada svi suci jednoglasno na natjecanju proizvod ocijene bodovima za zlato onda dobije master medalju, ponosan je Mišel Sirotić koji kaže da su mu posebno važne i četiri zlatne medalje s Vinistre. Biska extra je šampion Vinistre, s velikom zlatnom medaljom i najvećim brojem bodova u kategoriji jakih alkoholnih pića. Osvojio je i zlato za Millefrutti barrique, zlato za Bisku classic i zlato za gin Karbun.

foto

(Foto Arhiva Aura)

Rezultati ne dolaze sami od sebe. Mišel je predvodnik obiteljske proizvodnje koju su utemeljili njegova majka Aurelija i otac Radenko. - Otac je imao suvenirnicu u Humu za koju smo počeli proizvoditi bisku iz hobija, i nakon što smo se supruga Daša i ja 2010. godine vratili s fakulteta, intenzivnije smo se posvetili poslu i nastavili obiteljsku proizvodnju. Preduvjet kvalitetne rakije i likera nadasve su kvalitetne sirovine, no možda jednako toliko i dobar kotao. Jer uzalud dobri sastojci, ukoliko kotao nije kako treba, ne može se postići takvu kvalitetu. Kotao je zapravo sofisticiran stroj koji ima aromatore, deflamatore, sve ono što treba da destilat bude čist i kvalitetan, aromatičan i dobar, kaže Mišel Sirotić.

Novi kotao

U Auri su lani nabavili novi destilacijski kotao za kuhanje rakije. Izradio ga je po narudžbi jedan od najboljih proizvođača malih kotlova u svijetu, obiteljska firma Muller iz okolice Stuttgarta. Zapremnina destilerije je 500 litara, na struju je, gotovo nečujna. Destilacija je kružna tako da se cijelo vrijeme čisti destilat. O kvaliteti destilacijskog kotla dovoljno svjedoči podatak da su upravo kod istog proizvođača naručili još jedan takav istog kapaciteta, a isporuka je za godinu i pol dana.

Kada je Aura 2016. godine izašla na tržište sa svojim prvim ginom Karbunom, koji je dobio ime po staroj riječi za ugljen, vrlo se brzo to pokazalo punim pogotkom.

- U zadnje vrijeme svi ginevi se vežu uz nešto, jedan se poslužuje s laticama ruže, drugi s krastavcima, a mi smo naš vezali uz karbun. Prilikom destilacije gin prolazi proces filtracije kroz aktivni ugljen tako da se još dodatno čisti destilat, i poslužuje se s komadićem aktivnog ugljena koji se dobiva uz bocu od terakote prilikom kupnje. Počeli smo sa šest začina, pa smo stavljali devet, a sada stavljamo 21 začin u kotao kada se kuha gin. Borovica se prvotno tri mjeseca macerira u žitnom destilatu od pšenice, opisat će Mišel Sirotić postupak proizvodnje.

Bijeli tartuf

Danas u Auri proizvode 25 vrsta likera i rakija, tri vrste gina: Karbun, Karbun Navy Strength i White truffle, prvi gin na svijetu s maceriranim bijelim tartufom koji je nastao u kooperaciji dviju buzetskih kompanija Destilerije Aura i Karlić tartufa, prve godine u limitiranoj seriji od 222 boce od kojih je svaka numerirana. Specifičan je po tome, kaže Mišel Sirotić, što se destilira bez citrusnih nota da ne dominiraju nad tartufima i po tome što je to prvi gin na svijetu s tartufima i proizvodi se u ograničenim količinama. Prve godine su proizvedene 222 boce, druge 659, a ove godine 999 boca. Bijeli tartuf se macerira devet mjeseci prije nego se gin stavlja na tržište.

foto

(Foto Arhiva Aura)

Također, proizvode sedam vrsta džemova koji su bili začetnici čitave ove obiteljske proizvodnje, potom dvije vrste octa od divljih jabuka i plodova bazge, ali u malim količinama, dvjestotinjak litara samo za distribuciju u svojim trgovinama u Buzetu, Novigradu, Poreču, Motovunu, Humu, Grožnjanu, Vrbniku, Rovinju, Splitu i Rijeci.

Kroz projekt vrijedan 64.000 kuna koji se sufinancira sredstvima EU fondova i provodi od veljače ove godine do veljače 2024. godine, u Auri rade na stjecanju znaka Hrvatska kvaliteta za jaka alkoholna pića, Biska classic, Divlja kruška, Teranino i gin Karbun, koji će svakako doprinijet povećanju prepoznatljivosti na hrvatskom i inozemnom tržištu. Tim znakom žele istaknuti podrijetlo proizvoda, sirovina iz netaknute prirode, netretiranih pesticidima ili ostalim štetnim sastojcima, ubranih daleko od prometnica.

Svoje proizvode, ponajviše gin, bisku i teranino, po paletu, dvije, izvoze u Sloveniju, Njemačku, Austriju, Nizozemsku, Belgiju, Japan… Nisu to velike količine, ali dovoljne da i na tim tržištima budu prisutni i polako, zahvaljujući i međunarodnim priznanjima, postaju prepoznatljivi i u svjetskim razmjerima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter