SLATKI SUVENIRI IZ ĐENINE RADIONICE

BUZETSKI BIŠKOT S PORUKOM, IMENOM GRADA ILI OSOBE Keksi s lavandom, cvjetnim prahom ili brašnom industrijske konoplje

| Autor: G. ČALIĆ ŠVERKO
(G. Č. Š.)

(G. Č. Š.)


Širom Istre i Kvarnera sve više su popularne jestive suvenirnice, male trgovine s maslinovim uljima, proizvodima od tartufa i drugim domaćim tradicionalnim proizvodima. Tu se dosta traže moji medenjaci, cukerančići, keksi s lavandom, s ružmarinom, neke neobične, a zanimljive kombinacije, povjerila nam je Đeni Šavko, vlasnica obrta za slastičarstvo Damiani iz Svetog Martina

 

Na buzetski biškot po želji kupca ispisat će ime grada ili osobe, a ponekad i originalnu poruku. U kekse dodati cvijet lavande, ružmarin, cvjetni prah ili brašno industrijske konoplje. Pravi su to jestivi suveniri iz radionice buzetske slastičarke. Đeni Šavko, vlasnica obrta za slastičarstvo "Damiani" iz Svetog Martina, reći će da spada u red mikro obrta, mi bi dodali slatkog obrta. Djevojačkog prezimena Damiani po kojem je i nazvala obrt, mali pogon tradicionalnih istarskih slastica već gotovo dva desetljeća zastupa boje slatke Istre.

Po struci slastičarka, praksu je odradila u privatnoj pekari i stjecajem okolnosti 2000. godine otvorila vlastiti obrt u obiteljskoj kući. Jedina je zaposlenica u njemu, no u pomoć joj kada prigusti, s pakiranjem proizvoda uskaču i članovi obitelji.

- Velika je prednost što si sama organiziram radno vrijeme. Danas je zapravo najvažnije raditi ono što voliš, reći će Đeni i dodati da je slastičarstvo njena velika ljubav, a u svemu se vodi tradicijom, i domaćim prokušanim receptima.

Sve domaće

- Potražnja za domaćim kolačima od samih je početaka konstanta jer sve što je nekakav trend traje određeno vrijeme, a onda prođe. Bila sam čak u situaciji preći na trend okuse i oblike, ali onda smo u obitelji zaključili da je najbolje držati se tradicije. U biti danas je veliki plus samo ako ne koristiš aditive i umjetne arome, to je već kategorija domaćeg, a kod mene je sve domaće. Kolače radim ručno poput svake domaćice koja kolače radi za osobne potrebe, s domaćim brašnom, jedino što jaja zbog HACCP sustava moraju biti od registriranih proizvođača, kaže Đeni.

Najviše se traže sitni kolači za vjenčanja, pričesti, krizme. Bez cukerančića, hroštula i breskvica nema svatova, ali se slatka svatovska paleta nadopunjuje i ostalim slasticama. Đeni torte radi isključivo s kuhanim kremama bez koncentrata. Osnovni sastojci su jaja, brašno, šećer, orasi, nema nikakvih zamjenskih sastojaka.

- U ljetnoj sezoni svakim su danom širom Istre i Kvarnera sve više popularne jestive suvenirnice, kako ja nazivam male trgovine s maslinovim uljima, proizvodima od tartufa i drugim domaćim tradicionalnim proizvodima. Tu se dosta traže moji medenjaci, cukerančići, keksi s lavandom, s ružmarinom, neke neobične, a zanimljive kombinacije, nabrojat će Đeni.

Dobar glas daleko se čuje, a u Đeninom slučaju preporuke idu usmenom predajom.

- Nemam marketing, nasmijat će se Đeni i dodati kako se reklamira na sajmovima, na Učkarskom sajmu, buzetskoj Subotini po starinski, Kestenijadi u Oprtlju, Danima meda u Pazinu, Festivalu istarske konoplje u Humu, Vikend festivalu tartufa u Buzetu….

- Imala sam slučaj da sam nekoliko vjenčanja odradila jednoj gospođi iz Kraljevice, a nikada se vidjele nismo. Isključivo me angažirala po usmenoj preporuci. Njena kolegica zapazila me na Učkarskom sajmu, tako da su mi sajmovi najveći marketing, a ujedno i prilika da malo izađem u grad, nasmijat će se Đeni i dodati kako njene kolače traže oni koji cijene domaći proizvod, a s obzirom da je obrt smješten nedaleko od državne granice imaju dosta vjernih kupaca iz susjedne Slovenije.

Miješano brašno

Posjetitelje njenog štanda na sajmovima najviše zanimaju recepti, uz tradicijske prokušane i oni inovativniji. Poput tjestenine i keksa s industrijskom konopljom koje je predstavila na nedavnom petom izdanju Festivala industrijske konoplje u Humu. Brašno od konoplje, kaže, poželjno je miješati s domaćim bijelim brašnom ili nekim drugim koje ima gluten jer onda to puno olakšava proizvodnju.

Za prezentaciju svoga obrta na humskom sajmu, istarske hroštule spojila je s konopljom, pravi je to spoj tradicije i nove sirovine, jer iako je konoplja nekada rasla na istarskim poljima nije se koristila u prehrambene svrhe. Konoplju je uklopila u tjesteninu, slane štapiće za čiju je izradu koristila brašno i sjemenke. U hroštulama je koristila samo brašno, a u keksićima brašno i sjemenke.

- Često koristim specifične sastojke kao što su med, cvjetni prah, lavanda, brašno i sjemenke od konoplje, ružmarin što većinom nabavljam od domaćih proizvođača. Na specijaliziranim sajmovima nastojimo pratiti zadanu temu, tako kada su Dani meda koristimo cvjetni prah, radimo medenjake, pa medenjake s đumbirom. Za Dane čokolade u Brtonigli svojevremeno smo tagliatelle spojili s okusom čokolade i tako dobili slatki desert. Prilagodimo se sajmu, to je prednost malih obrta da se vrlo brzo mogu prilagoditi zahtjevima tržišta, kaže Đeni.

Veganski kolač

U svom obrtu, pravoj maloj manufakturi, Đeni radi sve isključivo po narudžbi kako bi proizvodi bili što svježiji i samim time kvalitetniji. Uz standarde narudžbe ponekad stigne i neka neuobičajena, ali samim time i izazovna. - Imala sam slučaj da su mi naručili kolač bez jaja, bez brašna i bez mlijeka. Više mi je trebalo sve to istražiti kako što kombinirati nego napraviti, no kupac je bio zadovoljan, kaže Đeni, a na pitanje što joj je najteže, bez razmišljanja kaže kako joj je najteže sjesti za kompjuter i rješavati papirologiju, sve drugo u proizvodnji obavlja s lakoćom.

U čemu je tajna dobrog kolača pitamo Đeni, a ona uzvraća - u kvalitetnim sastojcima i malim finesama do kojih je najbolje doći u praksi.

- Ne treba se držati strogo recepta. Iz prakse se vidi što treba smanjiti, a što povećati. Da bi usavršila slatki jestivi suvenir trebalo je malo eksperimentirati s omjerom sastojaka. Treba voditi računa o količini. Nije nužno uvijek više ujedno i bolje. Kada sam radila prve kolačiće s lavandom, bili su toliko aromatični da mi je kolegica rekla da si ih stavim u ormar, nasmijala se Đeni.

U njezinoj paleti slatke suvenirnice svoje mjesto uz hroštule, cukerančiće, breskvice, uz cantuccine trajni suhi keks s lješnjacima, našli su se i keksići od trajnog prhkog tijesta s industrijskom konopljom ili pak cvijetom lavande, đumbir medenjaci, istarske hroštule s industrijskom konopljom u čijem je sastavu, brašno tip 550, jaja, šećer, ulje, sol rakija lozovača i brašno od industrijske konoplje. Ponekad za sajam pripremi i "modernije" varijante svojih deserta kao što su tortice u čaši ili čarobni štapići.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter