Vrijeme je da se zasladimo, a mnogi će se složiti da nema boljeg deserta od palačinki. Klasične ili pohane, sa šunkom, sirom, pekmezom ili čokoladnim namazom... u palačinkama možemo uživati na bezbroj načina. A zašto ne biste isprobali američku verziju? Donosimo vam recept za božanstvene čokoladne palačinke s finim preljevom. A za dodatni užitak, možete dodati i sljezove kolačiće, kuglicu sladoleda ili svježe voće..
Sastojci
Za palačinke:
1 šalica brašna
¼ šalice kakao praha
1/3 šalice šećera
1 žličica praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
¼ žličice soli
prstohvat cimeta
1 jaje
1 ¼ šalice mlijeka
2 žlice otopljenog maslaca
Za preljev:
¾ šalice čokoladnih kapljica ili nasjeckane čokolade
½ šalice slatkog vrhnja
Priprema:
1. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i cimet.
2. U zasebnoj zdjeli pjenjačom izmutite jaje, mlijeko i otopljeni maslac. Mokre sastojke dodajte suhima i nježno pjenjačom mutite dok se sastojci ne povežu. Pripazite da ne mutite predugo, za američke palačinke nije važno ukoliko vam ostanu grudice. Prekrijte i ostavite 30 minuta.
3. Tavu premažite maslacem. Zagrabite veću količinu smjese i ravnomjerno rasporedite na tavi. Pecite dok rubovi ne počnu tamniti, a u sredini se ne pojave mjehurići (otprilike 2-3 minute). Okrenite i pecite minutu do dvije.
4. Palačinke prebacite u toplu pećnicu. Čokoladu i vrhnje otopite u mikrovalnoj ili na pari. Prelijte preko toplih palačinki. U slast!