KONOBA S DUŠOM

Aquarius u Bujama posljednjih godina dobiva priznanja za pizze, ALI I NJIHOVA MESNA JELA SU HIT

Aquarius je mjesto ugodne i obiteljske atmosfere, u kojem se jedu tipična istarska jela djetinjstva. Tome nije za čuditi se, budući da su Karmen i Josip odrasli uz nonu i noneta te su ljubav prema poljoprivredi, domaćim namirnicama i jelima stekli upravo od njih

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Konobu Aquarius vode supružnici Karmen i Josip Bepo Vorić.

Konobu Aquarius vode supružnici Karmen i Josip Bepo Vorić.


Sigurno su vam poznate one konobe s dušom koje su od pamtivijeka prisutne u Istri te su kao takve postale nezaobilazno mjesto za uživanje u onim jelima koja nas uvijek iznova oduševljavaju. To su oni ugostiteljski objekti o kojima se glas da nude izvrsnu hranu i ugodnu atmosferu prenio među ljudima. To je mjesto zbog kojeg ti nije problem potegnuti iz različitih dijelova Hrvatske kako bi kušao njihova jela. Svi znamo da su upravo takva čuvena mjesta najvrjednija. Jedno takvo nalazi se u Bujama, i to od 1988. godine.

Riječ je o Konobi Aquarius koju vode supružnici Karmen i Josip Bepo Vorić. U posljednje vrijeme poznati su po pizzama koje osvajaju međunarodna priznanja, ali to je oduvijek bilo i mjesto za uživati u dobrom mesu. Mjesto ugodne i obiteljske atmosfere, u kojem se jedu tipična istarska jela djetinjstva. Tome nije za čuditi se, budući da su Karmen i Josip odrasli uz nonu i noneta te su ljubav prema poljoprivredi, domaćim namirnicama i jelima stekli upravo od njih. U pripremu tih istarskih specijaliteta, koje spravljaju od pomno biranih namirnica, Karmen i Josip utkali su dozu modernog pristupa.

Čarolija pripreme

Naime, Josip je veliki ljubitelj mesa, te je kao takav u ponudu konobe prije četiri godine uvrstio i izniman izbor kvalitetnih te odležanih odrezaka. Nabavio je "dry eyed" hladnjak u kojem se meso čuva i u kojem dozrijeva, te se danas u njegovoj konobi pripremaju takvi komadi mesa kao rijetko gdje u Istri. Tajna je, kako nam je Josip objasnio, u porijeklu mesa i vremenu dozrijevanja, koje je karakteristično za svaki pojedinačni komad mesa. "Kako je vrijeme prolazilo, moje stečeno iskustvo govorilo mi je kako je najbolje i najkvalitetnije meso upravo ono koje dolazi od stoke koje je rasla u našem okruženju", rekao nam je Josip. Dakle, komadi mesa koji će vam biti posluženi u Konobi Aquarius domaćeg su i znanog porijekla, iznimno je te kvalitetno. Vrijeme dozrijevanja mesa u "dry eyed" hladnjaku ovisi, dakle, o samom komadu mesa, no uvijek je ono između 70 i 110 dana. Sve navedeno označava pola prijeđenog puta do vrhunskog mesnog jela koje će vam biti posluženo na tanjuru Konobe Aquarius. Ona druga polovica odvija se u kuhinji. Briga o porijeklu, strpljivost prilikom dozrijevanja mesa i ta čarolija pripreme nisu mogli učiniti ništa drugo doli nenadmašnog mesnog jela.

Juneća dijafragma

Prvo jelo koje se nameće kao iznimno jest ono od juneće dijafragme. Poseban je to komad mesa, koji svojom sočnosti ostavlja bez daha. Zaista je fino i mekano. Sljedeći na repertoaru je "ribeye steak" odležan 100 dana, kojeg Josip servira na vreloj ploči koja odražava toplinu kako bi okus ovog iznimnog komada mesa još više došao do izražaja. Ono jelo koje je izrazito traženo i potpuno drugačije je panceta mliječnog odojka u tijestu od integralnog pira. Kušanje ovog jela čisti je doživljaj i rapsodija neponovljivih okusa!

Taj čaroban okus prethodno spomenutog jela dodatno naglašava tijesto od integralnog brašna. To tijesto napravljeno je od zrna koje raste u Istri, na jednoj od najboljih vinogradskih pozicija, Santa Lucia. Naime, Karmen i Josip Vorić njeguju filozofiju prema kojoj u svojoj konobi nude jela koja su spravljena isključivo od namirnica koje su sami proizveli, ili čije im je porijeklo znano.

A na pitanje čime se bavi, Josip će vam odgovoriti kako je on poljoprivredni proizvođač koji poslužuje hranu. Stoga ne čudi kako su se Karmen i Josip prije 8 godina odlučili na uzgoj pšenice i pira, čija zrna melju na mlinu u Vižinadi te od kojeg spravljaju svoja glasovita i dobro poznata tijesta za pizze te domaću tjesteninu.   Nadodajmo još kako na vinogradskoj poziciji na kojoj uzgajaju pšenicu i pir, Karmen i Josip njeguju i grožđe od kojeg rade izvrsna vina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater