ENOTEKA

Talijanska vina: Promis Ca' Marcanda

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Iz talijanske vinorodne pokrajine Toskane dolaze neka od najznačajnijih svjetskih vina, kao što su chianti, brunello di Montalcino i vino nobile di Montepulciano, a dobivaju se od grožđa sangiovese. Toskana je prvenstveno regija crnih vina, ali treba spomenuti i bijelo, to su vernaccia di San Gimignano te slatki vin santo.

Prije pedesetak godina na tržištu su se pojavila neka nova toskanska vina, iz vinogorja Bolgheri. Vrlo brzo su stekla kultni status među vinoljupcima diljem svijeta, a nazvana su "supertoskanci". Ta vina nisu zadovoljavala stroga talijanska pravila DOCG i DOC-a, stoga su nosila oznake stolnih vina.

Dvije obitelji markiza

Vinogorje Bolgheri nalazi se u zapadnom dijelu Toskane, u pokrajini Livorno. Vinarstvo je i ovdje, kao i u cijeloj Toskani bilo dio tradicije, ali vina nisu bila ni blizu onima iz Chiantija i Montalcina. Vinska povijest ovoga kraja počinje se mijenjati kad se markiz Mario Incisa della Rocchetta, Pijemontežanin s jedne strane i Rimljanin, podrijetlom Chigi s druge, preselio u Toskanu i 1930. godine oženio groficom Clarice della Gherardesca. Njezina sestra se iste godine udala za markiza Niccolòa Antinorija iz poznate vinarske loze. Ove su dvije obitelji podijelile najveći posjed u Bolgheriju, gdje je Mario Incisa želio pokušati stvoriti novu vrstu vina, inspiriran kvalitativnim modelom francuskih vina koje je navikao piti i cijeniti.

Markiz je dugi niz godina radio vino isključivo za potrebe obitelji te je tek krajem šezdesetih godina sazrela ideja o izlasku na tržište. I tako je 1972. godine nastala prva službena Sassicaia, iz berbe 1968. Samo dvije godine kasnije Gino Veronelli, poznati talijanski enogastro pisac, oduševio se ovim vinom i počeo ga promovirati. Nadjenuo mu je ime supertoskanac, a sve ostalo je povijest. Kasnije su i neki drugi talijanski vinari u Bolgheriju osnovali vinarije. Tako je sad već davne 1996. poznata obitelj Gaja pokrenula vinariju Ca' Marcanda.

Obitelj Gaja ima jednu od najznačajnijih vinarija u Piemontu i njihova vina imaju kultni status. Angelo Gaja je početkom devedesetih prepoznao potencijal Bolgherija i krenuo u realizaciju projekta Ca'Marcanda. Gajina želja bila je da se u ovom novom vinogorju okuša s klasičnim bordoškim sortama grožđa. Prva berba koja je izašla na tržište bila je milenijska, iz 2000. godine, a danas su na tržištu prisutni s tri etikete crnih vina i jednom bijelom te obrađuju 300 hektara vinograda.

Danas bih s vama podijelio svoje viđenje njihove kupaže Promis iz berbe 2017., koje se sastoji od 55 posto merlota, 35 posto syraha te deset posto sangiovesea. Grožđe za ovo vino dolazi iz vinogradarskih područja Bolgheri i Bibbona, a vinogradi su posađeni na bijeloj zemlji u kojoj prevladava vapno i glina. Berba 2017. bila je po količini grožđa manja od uobičajenih berbi. Berba merlota bila je prva, sredinom kolovoza, uslijedio je syrah početkom rujna i na kraju sangiovese sredinom rujna. Nakon prerade sve su sorte vinificirane odvojeno te su macerirane 15 dana i nakon toga odvojeno odležavale u hrastovim bačvama različite zapremine. Nakon punjenja u bocu, odležavale su još najmanje šest mjeseci pred puštanje na tržište.

Okus koji dugo traje

Nakon otvaranja vino nisam dekantirao, nego sam ga ostavio u čaši da se postupno počne otvarati. Vino krasi elegantna rubincrvena boja, bistro je i gusto. Na prvo mirisanje javlja se fina nota šumskog voća predvođena borovnicom koju slijedi nota dima i vanilije, malo aromatičnog bilja te duhana. Na drugo mirisanje slijedi nota papra, čokolade, suhe šljive te prašine, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane krasi ga ugodna svježina, fini tanini te je ukusno, s punim tijelom. U dobrom je balansu, intenzivnost okusa je izražena, a okus u ustima traje jako dugo.

Kakvoća okusa je fina, na aftertasteu javlja mi se nota borovnice s malo maslaca. Vino je harmonično u odličnoj formi te u dobrim uvjetima čuvanje može trajati još desetak godina. Enogastronomski ovakav tip vina odlično ide uz crvena mesa, a ja sam ga sljubio uz izvrstan, pedeset dana odležani T-bone steak iz konobe Klarići Borisa Orlića.Foto

Ime vina: Promis

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Tenuta Ca' Marcanda

Lokacija: Bolgheri / Toskana / Italija

Temperatura serviranja: 14 - 16°C

Gastro preporuka: T-Bone steak

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel Extreme Restaurant Bordeaux Glass

Cijena (mpc): 50 € (Cicibela, Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter