ŠKOLA SOLJENJA SARDELA U FAŽANI

FOTOGALERIJA / Žižović: U butigi su skupe staklenke slanih sardela iz Španjolske i Italije, a lijepo se to da napraviti doma

| Autor: Marcello ROSANDA


Tradicija soljenja sardela u Fažani se nastavlja i prenosi na nove generacije, i to u režiji gastronomskog znalca Budimira Žižovića i tamošnje Turističke zajednice. Na prekrasnoj fažanskoj rivi danas je održana punoljetna, 18. Škola soljenja sardela. Počelo je 2004. kao nastavak tradicije soljenja sardela u Fažani, gdje je od početka prošlog stoljeća pa do 1952. radila jedna od najvećih tvornica za soljenje sardela na sjeveru Jadrana.

Pored tvornice, soljenje je i obiteljska tradicija starih Fažanaca. U vrijeme soljenja, po povratku s mora, skupili bi se na rivi i zajedno solili sardele u drvenim bačvama od 20-30 kila, tako da nije bilo konobe u staroj jezgri bez slanih sardela. Da se običaj ne zatare, brine se upravo Žižo, inicijator Škole soljenja srdela te, naravno, jedan od jučerašnjih mentora.

- Puno ljudi me znalo pitati kako najbolje soliti sardele, pa mi je dojadilo stalno ponavljati istu priču, te sam odlučio otvoriti školu za tu namjenu. Koga zanima, neka nauči. Fažana je nekada imala veliku tvornicu za soljenje ribe, ali i pravu ribarsku flotu. Drago mi je da su u TZ-u podržali ideju. Prve godine smo imali osam polaznika, a sada ih je već 40, ali grupa! Dođu nam obitelji s malom djecom, pa čak i tri generacije. Dosad ih se kroz 18 godina skupilo preko tisuću, a drago mi je da se većinom radi o djeci. Zašto? Jer kada netko ništa ne zna, možeš ga bolje naučiti, a odrasli često misle da znaju više od učitelja, kaže nam Žižo.

Na pitanje je li soljenje male plave ribe težak zadatak, nastavlja: "Nije problem naučiti neke osnove, bitno je kako se složi sardela, pa količina soli, a potom je najvažnije da se sve to pravilno čuva i zaštiti. Nakon sedam dana se mijenja salamura, pa nakon mjesec dana ponovno. Onda, važ sa sardelama treba držati u prostoru koji nije previše topao, neki podrum, a za konzumaciju je idealno da prođe tri i pol mjeseca."

Ističe da ćemo u butigama naći staklenke slanih sardela iz Španjolske ili Italije koje su skupe, a lijepo se to može doma napraviti. "Još uvijek imamo ribarice i puno sardela, naravno kada nije lovostaj, pa se uz malo truda može napraviti dobra zimnica. Evo vidite, ovaj važ ima pet kila i idealan je za jednu obitelj. Pet kila sardela, kilo soli i malo discipline da se sve napravi kako spada. Nekada smo duž naše obale imali preko 150 malih pogona za soljenje sardela, to je naša tradicija", prisjeća se Žižo.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD NEDJELJE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum