manifestacija "ISTRIJANSKE PINCI POD ČEREPNJON NA UGNJIŠĆE"

U Žminju predstavljena najveća pinca ikad - teška rekordnih 43 kilograma!

| Autor: Anđelo DAGOSTIN


Nažalost, kiša je rastjerala baš u udarnom dijelu manifestacije dobar dio posjetitelja manifestacije "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće", ali to nije smelo organizatore da uspiju u svom naumu. Devet se sati pekla, "u režiji" Zdenke Jakus, i ispekla, rekordna pinca teška 43 kilograma, koja je prezentirana "Zad kaštela" u Žminju uz odobravanje posjetitelja koji su je odmah mogli kušati na licu mjesta.

- 22 i pol kilograma brašna odnosno muoki, kako reču Žminjci, kila i pol feci odnosno kvasca, 45 cijelih jaja i 45 žutanjaka, 9 litri mlieka, četiri i pol litre kiselog mlijeka, četiri i pol kile cukera, 23 vrećice vanilin šećera, 750 grama soli, 1,8 kile rastopljenog maslaca, naribana kora 30 limuna i 30 naranči, litra i pol rumai na kraju 2,25 kila grožđica, pročitao je recept za ovu fantastičnu slasticu jedan od članova službenog žirija Davor Šišović.

Stručni žiri je odabrao

Stručni žiri odabrao je i najbolje pince koje su donijele domaćice iz čitave Istre. Ovakav je poredak - najštabelejo pinco je spravila Patricija Vidulin Ferlin, drugo je mjesto zauzela Rozana Maretić, a treće Livija Milutinović. Najštabeleji vazmeni kolač je donijela Darinka Tomišić, a najlepče piturano jaje Nada Galant.

Stručni žiri kusao je koja je najbolja pinca (Snimio Anđelo Dagostin)Stručni žiri kusao je koja je najbolja pinca (Snimio Anđelo Dagostin)

Manifestacija posvećena pinci, tradicijskom istarskom uskrsnom kolaču, okupila je veliki broj sudionika i izlagača koji su svaki na svoj način doprinijeli održavanju tradicije vazmenih užanci. Bilo je tu i prodavača sada vrlo traženih ranih šparuga.

- Beremo od Sutivanca prema Raši, otkrila nam je Keti Šimanić koja je imala veliku količinu ovog samoniklog bilja. Kaže da ima različitih maceva, neke prodaje po 5 eura, ali neke veće i po 8 eura. Osim toga prodavala je škalonju, mladi luk i domaća jaja. Po koliko su jaja? Pet eura deset komada. To bi bilo po jaju 3,75 naših kuna. Mislim da ćemo još malo ostajati šokirani na takve cijene. Ali uskrsno je vrijeme, pa je normalno da su sada jaja skuplja, ali baš toliko. Bilo je tu u prodaji još voća, kobasica, pršuta…

Boh van daj zdravja svien

Na otvorenju manifestacije govorili su žminjski općinski načelnik Željko Plavčić, direktorica TZ Žminj Slavenka Blašković-Janko, ali i županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan.

"Čeripnja je jedan simbol, moglo je bit i bilo ča drugo, ali vajk na takovim feštama se skupe ljudi, znači da to cijene i vole da se štimamo, da pazimo na našu tradiciju", kazao je Pinzan naglasivši da Istra ima puno malih fešti koje treba održati.

Mladi Žminjci zaplesali balun (Snimio Anđelo Dagostin)Mladi Žminjci zaplesali balun (Snimio Anđelo Dagostin)

- Dobar dan, i boh van daj zdravja svien ki ste danas na Uličnico prišli semo i opet nas porivat napred. Deset liet je pasalo, jako brzo od prvi put u Vidulinah, kazao je organizator manifestacije Mirando Mužina koji se zahvalio suradnicama na svom trudu.

Inače, u programu su sudjelovala djeca iz Dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja, učenici Osnovne škole "Vladimir Gortan" i Žminjske mažoretkinje. Održao se i turnir u pičenju jaja, a lokalni OPG-ovi nudili su svoje proizvode. Udruga Agrorovinj prezentirala je jednu od najtipičnijih simbola istarske tradicije i gastronomije, tradicionalnu istarsku supu te kreativnu žminjsku supu. Prijatelji s Grobnika predstavili su kukujanski presnac - tradicijsko jelo s Grobinštine. Za najmlađe se pobrinuo tim iskusnih animatora koji su s djecom izrađivali prigodne ukrase i oslikavali lica.

Kako se nekad mijesila pinca

Svi posjetitelji koji su u nedjelju odlučili doći u Žminj mogli su vidjeti, ali i kušati što se to nekada jelo za uskrsni doručak. Vrijedne domaćice izložile su pince, uskrsne kolače pripremljene po vlastitim receptima i piturana jaja.

(Snimio Anđelo Dagostin)(Snimio Anđelo Dagostin)

Domaćice su kraj ugnjišća pokazale kako se nekad mijesila i pekla pinca. Neki su žminjski restorani, te pizzerije i fast foodovi ponudili gostima vazmeni jelovnik po prigodnim cijenama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter