LABIN

SREDNJA ŠKOLA "MATE BLAŽINA": U vrijeme pandemije srednjoškolci se okrenuli zavičajnoj nastavi

Naša je srednja škola kao i dosad aktivno sudjelovala na festivalu te predstavila svoj zavičajni projekt "Pet stoljeća Matije Vlačića". Sudjelovali su brojni učenici i nastavnici naše škole pa se tako na kemiji i izbornoj kemiji pod mentorstvom profesorice Olivere Tadić radilo na 'Pripravi papira i tinte po recepturama iz 16. stoljeća', rekla je prof. Dijana Muškardin iz labinske Srednje škole

| Autor: Branko BIOČIĆ
Detalj s Festivala zavičajnosti

Detalj s Festivala zavičajnosti


Na 4. Festivalu zavičajnosti za srednje škole Istarske županije koji je održan Rovinju sudjelovalo je 23 srednjih, a među njima i labinska "Mate Blažina".

U rovinjskom kazalištu Antonio Gandusio škole su primile zahvalnice i nagrade za svoj uspješno odrađen rad. Posebnost je što je projekt realiziran tijekom dvije školske godine koje je obilježila i pandemija. Zahvalnice su u ime Srednje škole Mate Blažine preuzele učenice 3. razreda gimnazije Gloria Kiršić i Natali Belušić.

Novi priručnik u pripremi

Predsjednica radne skupine za Implementaciju zavičajne nastave u srednjim školama Istarske županije prof. Dijana Muškardin iz labinske Srednje škole također je najavila i novi javni poziv Istarske županije te pozvala sve srednje škole da se kao i do sada aktivno uključe sa svojim kreativnim i bogatim zavičajnim projektima. Također je najavila i novi zavičajni priručnik na kome aktivno radi zajedno s nastavnicima kolegama članovima radne skupine. Dijana Muškardin se na Festivalu obratila učenicima i mentorima.

- Iako nam je pandemija na neki način ukrala svjetove, sve se nekako usporilo i naše je obrazovanje prebačeno na daljinu, ipak nije stalo i to me čini sretnom jer je zapravo vrijeme pandemije pokazalo kako se možemo okrenuti onome što nas okružuje, zavičajnoj baštini. Ovi projekti pokazuju to naše bogatstvo različitosti koje nastavljamo njegovati i razvijati.

Razvijanjem zavičajne pismenosti samo dodatno osnažujemo naš zavičajni identitet. Naša je srednja škola kao i dosad aktivno sudjelovala na festivalu te predstavila svoj zavičajni projekt "Pet stoljeća Matije Vlačića". Sudjelovali su brojni učenici i nastavnici naše škole pa se tako na kemiji i izbornoj kemiji pod mentorstvom profesorice Olivere Tadić radilo na 'Pripravi papira i tinte po recepturama iz 16. stoljeća', rekla je Muškardin.

Matija Vlačić kao tema

Na satima njemačkoga jezika profesorica Elviana Frančula Tenčić i učenici osmislili su digitalni plakat "Matija Vlačić Ilirik nakon 500 godina ponovno na turi po Njemačkoj". Na nastavi povijesti pod mentorstvom profesorice Dijane Muškardin učenici su osmislili portret Matije Vlačića kojega su izradili vlastitim potpisom te zatim ga tiskali na majice.

Foto

Zahvalnice su preuzele učenice Gloria Kiršić i Natali Belušić

Također skupina koja je dio zavičajne nastave radila je na istraživačkoj temi „Kako se kažnjavalo protestante u Istri“. Mladi labinski ekonomisti također su sudjelovali u zavičajnom projektu. Učenici 2.d su se u okviru izbornog predmeta Osnove turizma pod mentorstvom profesorice Orijane Tenčić upoznali se s likom i djelom Matije Vlačića Ilirika. Učenici su samostalno tražili i prikupljali informacije i fotografije te crtali portret Matije Vlačića Ilirika za izradu razglednica. Nakon toga su izrađivali razglednice koje su također tiskane.

Pri realizaciji zavičajnog projekta pomogli su i aktivno se uključili i Narodni muzej Labin koji skrbi o Memorijalna zbirci  Matije Vlačića Ilirika. Zbirka se nalazi u palači Franković-Vlačić. Za  dizajn i tiskanje razglednica i majica zaslužan je Leo Knapić i Vetva graf iz Raše.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter