ENOTEKA

Dalmatinska vina: Pošip Toreta

Vino je spremno i u punome usponu, može ga se trošiti, ali će kroz par mjeseci stajanja u boci biti još bolje. Zlobnici će zasigurno primijetiti da ima sauvignonski štih. Slično se dešava i kod mladih malvazija kad su tek punjene, ali po meni to ne smeta

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Vinsku kulturu nije moguće stvoriti preko noći, ona se stvara postupno, kroz godine, upornim radom šire zajednice u koju spadaju: vinari, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, vinski pisci, blogeri, turističke zajednice i organizatori vinskih manifestacija. I ova moja kolumna koju čitate već dvanaest godina također je dio vinske kulture, ona i mnoge slične kolumne ili vinske objave upoznat će vas s nekim novim vinom koje još niste kušali.

Ipak, najbolja prilika za upoznavanje sa širom paletom raznih vina jesu vinski sajmovi. Dolazi nam proljeće i mlada vina su spremna za plasman na tržište. Diljem Europe će se uskoro održati niz vinskih manifestacija i sajmova, od Poreča preko Düsseldorfa i Verone pa do Lisabona. Prethodnica vinskim manifestacijama u našoj zemlji je tradicionalno Vinart Grand Tasting, jedna od najkvalitetnijih vinskih manifestacija u Hrvatskoj. Održana je prošlog vikenda u zagrebačkoj Laubi, kući za ljude i umjetnost koja je izvrsno mjesto za razna okupljanja.

Vinart Grand Tasting

Ovogodišnji Vinart Grand Tasting započeo je nizom sjajnih radionica koje su održane tjedan prije u hotelu Dubrovnik, gdje je održano i promenadno kušanje Vinart Petit Tasting. Saša Špiranec i njegov vrijedni tim suradnika svake godine ovu manifestaciju organiziraju perfektno i veliko je zadovoljstvo ponovno se vratiti.

Kao što sam i rekao, kušao sam puno dobrih vina i teško je sve zapamtiti. Među ostalim, probao sam nekoliko zanimljivih mladih pošipa. Ova sorta grožđa nosi mnoge sinonime kao što su pošip, pošip bijeli, pošipak i pošipica. Autohtona je sorta na otoku Korčuli s dva Grand crua, najbolja položaja za vinograde, a to su Smokvičko i Čarsko polje. Može se pronaći još i na Lastovu i Mljetu, ali se uzgoj ove plemenite sorte grožđa u zadnjih dvadesetak godina proširio u cijeloj Dalmaciji. Ono što ovu sortu grožđa čini posebnom je činjenica da je upravo pošip prvo bijelo vino u Jugoslaviji, a danas Hrvatskoj, koje je dobilo zaštićeno geografsko porijeklo još davne 1967. godine.

Korčula je jedan od najljepših mediteranskih otoka i ljeti je posjeti mnogo turista, a male obiteljske boutique vinarije daju poseban šarm vinskoj priči. Jedna od takvih je i vinarija Toreta koja je na obiteljskoj tradiciji vinogradarstva osnovana 1997. godine. Vlasnik vinarije je Frano Baničević a u poslu mu pomaže i sestra Martina Marelić. Vinarija je ime dobila po kamenoj kućici koja je uz vinograde i polja služila kao sklonište za ljude i alat, u Istri je poznata kao kažun.

Vinarija Toreta je smještena u Smokvici. Na pet hektara vinograda uzgaja se najviše pošip, zatim rukatac i plavac mali. Godišnja proizvodnja kreće se oko 50.000 butelja, a na tržištu je ova vinarija prisutna s pet etiketa vina. Upravo je njihov mladi pošip iz berbe 2022. bio jedan od onih koji su mi se svidjeli pa bih s vama podijelio svoje impresije.

Vino je u punom usponu

Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Mlado je i razigrano pa na prvo mirisanje iz čaše pršte fine voćne note, u obliku svježe marelice, breskve, marakuje te korice naranče. Na drugo mirisanje javlja se nota bazge, mente i koprive, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata do bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga solidna svježina te je ukusno i krasi ga srednje tijelo. U dobroj je ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa trajna i kakvoća okusa je fina.

Vino je harmonično, a na aftertasteu javlja mi se nota svježe marelice i malo gorčine badema. Vino je spremno i u punome usponu, može ga se trošiti, ali će kroz par mjeseci stajanja u boci biti još bolje. Zlobnici će zasigurno primijetiti da ima sauvignonski štih. Slično se dešava i kod mladih malvazija kad su tek punjene, ali po meni to ne smeta. Ovakav tip mladog vina izvrsno paše uz fina hladna predjela, a ja sam ga kušao uz carpaccio od brancina.Foto

Ime vina: Pošip Toreta

Godina berbe: 2022.

Proizvođač: vinarija Toreta

Lokacija: Smokvica / ZOI Srednja i južna Dalmacija

Temperatura serviranja: 8 - 10°C

Gastro preporuka: Carpaccio od brancina

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Malvazija istarska Glass

Cijena (mpc): 10,50 € (www.vintesa.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter