Vino je spremno i u punome usponu, može ga se trošiti, ali će kroz par mjeseci stajanja u boci biti još bolje. Zlobnici će zasigurno primijetiti da ima sauvignonski štih. Slično se dešava i kod mladih malvazija kad su tek punjene, ali po meni to ne smeta
Enoteka Emila Perdeca
Vinsku kulturu nije moguće stvoriti preko noći, ona se stvara postupno, kroz godine, upornim radom šire zajednice u koju spadaju: vinari, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, vinski pisci, blogeri, turističke zajednice i organizatori vinskih manifestacija. I ova moja kolumna koju čitate već dvanaest godina također je dio vinske kulture, ona i mnoge slične kolumne ili vinske objave upoznat će vas s nekim novim vinom koje još niste kušali.
Ipak, najbolja prilika za upoznavanje sa širom paletom raznih vina jesu vinski sajmovi. Dolazi nam proljeće i mlada vina su spremna za plasman na tržište. Diljem Europe će se uskoro održati niz vinskih manifestacija i sajmova, od Poreča preko Düsseldorfa i Verone pa do Lisabona. Prethodnica vinskim manifestacijama u našoj zemlji je tradicionalno Vinart Grand Tasting, jedna od najkvalitetnijih vinskih manifestacija u Hrvatskoj. Održana je prošlog vikenda u zagrebačkoj Laubi, kući za ljude i umjetnost koja je izvrsno mjesto za razna okupljanja.
Ovogodišnji Vinart Grand Tasting započeo je nizom sjajnih radionica koje su održane tjedan prije u hotelu Dubrovnik, gdje je održano i promenadno kušanje Vinart Petit Tasting. Saša Špiranec i njegov vrijedni tim suradnika svake godine ovu manifestaciju organiziraju perfektno i veliko je zadovoljstvo ponovno se vratiti.
Kao što sam i rekao, kušao sam puno dobrih vina i teško je sve zapamtiti. Među ostalim, probao sam nekoliko zanimljivih mladih pošipa. Ova sorta grožđa nosi mnoge sinonime kao što su pošip, pošip bijeli, pošipak i pošipica. Autohtona je sorta na otoku Korčuli s dva Grand crua, najbolja položaja za vinograde, a to su Smokvičko i Čarsko polje. Može se pronaći još i na Lastovu i Mljetu, ali se uzgoj ove plemenite sorte grožđa u zadnjih dvadesetak godina proširio u cijeloj Dalmaciji. Ono što ovu sortu grožđa čini posebnom je činjenica da je upravo pošip prvo bijelo vino u Jugoslaviji, a danas Hrvatskoj, koje je dobilo zaštićeno geografsko porijeklo još davne 1967. godine.
Korčula je jedan od najljepših mediteranskih otoka i ljeti je posjeti mnogo turista, a male obiteljske boutique vinarije daju poseban šarm vinskoj priči. Jedna od takvih je i vinarija Toreta koja je na obiteljskoj tradiciji vinogradarstva osnovana 1997. godine. Vlasnik vinarije je Frano Baničević a u poslu mu pomaže i sestra Martina Marelić. Vinarija je ime dobila po kamenoj kućici koja je uz vinograde i polja služila kao sklonište za ljude i alat, u Istri je poznata kao kažun.
Vinarija Toreta je smještena u Smokvici. Na pet hektara vinograda uzgaja se najviše pošip, zatim rukatac i plavac mali. Godišnja proizvodnja kreće se oko 50.000 butelja, a na tržištu je ova vinarija prisutna s pet etiketa vina. Upravo je njihov mladi pošip iz berbe 2022. bio jedan od onih koji su mi se svidjeli pa bih s vama podijelio svoje impresije.
Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Mlado je i razigrano pa na prvo mirisanje iz čaše pršte fine voćne note, u obliku svježe marelice, breskve, marakuje te korice naranče. Na drugo mirisanje javlja se nota bazge, mente i koprive, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata do bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga solidna svježina te je ukusno i krasi ga srednje tijelo. U dobroj je ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa trajna i kakvoća okusa je fina.
Vino je harmonično, a na aftertasteu javlja mi se nota svježe marelice i malo gorčine badema. Vino je spremno i u punome usponu, može ga se trošiti, ali će kroz par mjeseci stajanja u boci biti još bolje. Zlobnici će zasigurno primijetiti da ima sauvignonski štih. Slično se dešava i kod mladih malvazija kad su tek punjene, ali po meni to ne smeta. Ovakav tip mladog vina izvrsno paše uz fina hladna predjela, a ja sam ga kušao uz carpaccio od brancina.
Ime vina: Pošip Toreta
Godina berbe: 2022.
Proizvođač: vinarija Toreta
Lokacija: Smokvica / ZOI Srednja i južna Dalmacija
Temperatura serviranja: 8 - 10°C
Gastro preporuka: Carpaccio od brancina
Ocjena: 9,3/10
Čaša: Riedel Malvazija istarska Glass
Cijena (mpc): 10,50 € (www.vintesa.hr)