ENOTEKA

Vina središnje Hrvatske: Zvonimir Tomac, vizionar s Plešivice

Vinarija Tomac je među prvima u Hrvatskoj započela odležavati vina na stari, tradicionalni, gruzijski način u amforama. Plešivica, za razliku od Istre, nema turizam, ali je smještena nadomak cjelogodišnjeg milijunskog zagrebačkog tržišta. U početku je postojao problem jer su među potrošačima plešivička vina imala reputaciju vina za gemišt i tu je percepciju trebalo promijeniti

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


U ovih tridesetak godina Hrvatske samostalnosti u vinarstvu i vinogradarstvu napravljen je vrlo značajan iskorak u svim hrvatskim vinskim regijama. Vina su nam sve bolja, obnavljaju se nasadi, a grade se i novi vinski podrumi te polako hvatamo korak s razvijenim susjednim zemljama. Taj je iskorak najvidljiviji u Istri, ponajviše zbog poveznice s turizmom koji generira veliku potrošnju vina tijekom cijele godine.

Na kontinentu je najznačajniji iskorak napravila mala vinska podregija Plešivica koja je dio vinogradarske regije središnja bregovita Hrvatska. Jedan od predvodnika tog plešivičkog novog vala bila je obiteljska vinarija Zvonimira Tomca, s tradicijom vinarstva od preko stotinjak godina. Nažalost, prošlog tjedna prerano nas je napustio ovaj vinski vizionar pa bih njemu posvetio današnji tekst.

Plešivički pjenušci

Zvonimir Tomac još je davne 1987. godine počeo puniti prve boce vina u butelje s vlastitom etiketom i oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla. Imao je drukčiju viziju razvoja od dotad ustaljenih tradicija. Shvatio je da mora biti drukčiji od drugih, da tržištu mora ponuditi nešto novo. Tako je Vinarija Tomac među prvima krenula s plešivičkim pjenušcima po kojima je ova regija danas vodeća u Hrvatskoj. Paralelno su razvijali i vrhunska mirna vina poput rizlinga, chardonnaya, sauvignona bijeloga i pinota crnoga te su ubrzo počele pristizati brojne nagrade za njihova vina s raznih strana.

U kasnijem dijelu razvoja slijedio je još jedan važan iskorak s odležanim vinima. Vinarija Tomac je među prvima u Hrvatskoj započela odležavati vina na stari, tradicionalni, gruzijski način u amforama. Plešivica, za razliku od Istre, nema turizam, ali je smještena nadomak cjelogodišnjeg milijunskog zagrebačkog tržišta. U početku je postojao problem jer su među potrošačima plešivička vina imala reputaciju vina za gemišt i tu je percepciju trebalo promijeniti. Tu su uz Zvonimira Tomca veliku ulogu odigrali sin Tomislav i nevjesta Martina, koji su rano shvatili da trebaju poraditi na marketingu.

Tako su vina Tomac danas nezaobilazni dio ponude vrhunskih zagrebačkih, ali i restorana u cijeloj Hrvatskoj, a manji dio se i izvozi. U toj promjeni percepcije prema plešivičkim vinima, veliku ulogu odigrao je i legendarni hrvatski vinski novinar Željko Suhadolnik koji je godinama bio glavni urednik vinske revije "Svijet u čaši" i promotor plešivičkih vina. Upravo sam čitajući ovu reviju saznao za Tomčeva vina i njihovu kvalitetu te ih prvi put kušao na tada najpoznatijem vinskom sajmu Vinovita na Zagrebačkom velesajmu.

Danas bih s vama iz bogate ponude vinarije Tomac u čast velikom čovjeku Zvonimiru Tomcu opisao jednu od njihovih novijih etiketa, rizling "Rockstar". Vino je dobiveno od grožđa iz biodinamičkih vinograda, a etiketa i naziv vina povezuju kameno tlo i zvjezdano nebo. Vino krasi lijepa zlatnožuta boja s tamnijim rubovima, bistro je i djelomično gusto. Vino se u čaši postupno otvara, a na prvo mirisanje javlja se nota zrele žute kruške, zatim kompota od dunje pa nota suhih badema i suhih marelica.

Nota livadnog meda

Na drugo mirisanje, kad se vino još više otvorilo, javlja se nota livadnog meda, zrele vinogradarske breskve te mala petrolejska nota tipična za ovu sortu, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga tipična sortna svježina, blagi i fini tanini. Ugodno je mineralno i krasi ga srednje tijelo. U dobroj je ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena i dosta dugo traje u ustima. Harmonično je i fine kakvoće, lijepo se pije, a na aftertasteu mi se javlja nota svježe dunje.

Vino je zapravo još uvijek mlado i u usponu te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem desetak godina. U enogastronomskom smislu ovakav tip vina pokriva široku paletu jela, a ja sam ga sljubio s ribljim filetom od grdobine s umakom od bijelog vina.Foto

Ime vina: Rockstar

Godina berbe: 2021.

Proizvođač: Vina Tomac

Lokacija: Jastrebarsko / ZOI Plešivica

Temperatura serviranja: 10 - 12°C

Gastro preporuka: File grdobine u bijelom vinu

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel: Riedel Extreme Restaurant Riesling Glass

Cijena (mpc): 19,07 € (www.miva.com.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater