ENOTEKA

Španjolska vina: Cédula Real Gran Reserva

Grožđe za ovo vino raslo je na najboljim položajima vinarije, na glineno vapnenačkom tlu, a sastoji se od 90 posto tempranilla i 10 posto graciana koji se u ovim kupažama koristi kako bi dodao svježinu. Te je godine berba bila jedna od najranijih u povijesti Rioje jer je tijekom cijelog vegetativnog ciklusa bilo idealno vrijeme

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


U vinskom svijetu, na spomen Španjolske, većina vinoljubaca prvo pomisli na Rioju. S razlogom, jer ovo je jedna od najznačajnijih svjetskih vinskih apelacija koja oznaku izvornosti DOCa (Denominación de origen calificada) nosi od 1925. godine. Danas DOCa Rioja ima 65.000 hektara vinograda, 567 vinarija te 14.800 uzgajivača grožđa i dijeli se u tri velike zone koje su smještene u tri autohtone pokrajine. Najveći dio vinograda nalazi se u pokrajini La Rioja u koju kompletno spadaju zona Rioja Alta, potom veći dio zone Rioja Oriental, a manji dio ove zone smješten je u pokrajini Navarra.

Zona Rioja Alavesa smještena je u pokrajini Baskiji, koju sam nedavno posjetio i smjestio se u prekrasnoj vinariji-hotelu Eguren Ugarte. Oni po kriteriju Rioje spadaju u srednje veliku vinariju, obrađuju 130 hektara vlastitih vinograda. Od osnivanja vodi je obitelj Eguren Ugarte. Omjer u njihovim vinogradima je oko 75 posto crnih i 25 posto bijelih sorti. Od crnog sortimenta dominira tempranillo, slijedi graciano, garnacha i maturana. Od bijelih sorti tu su malvazija de rioja, viura, garnacha blanca, tempranillo blanco, chardonnay i sauvignon bijeli. Na tržištu su prisutni s 23 etikete vina, a godišnja proizvodnja kreće se oko milijun butelja. Od toga izvoze 60 posto, u 39 zemalja diljem svijeta.

Kišovita zima

Imaju i hotel s četiri zvjezdice koji je savršeno uklopljen u vinariju. Kad se liftom vozite od recepcije do sobe, kroz staklenu stijenku pruža vam se pogled na redove barrique bačvica koje su na odležavanju. Imaju i dva restorana, jedan je u hotelu, a drugi smješten uz degustacijsku salu u kojoj primaju i grupe. Vinariju je osnovao osamdesetih godina prošlog stoljeća Vitorino Eguren Ugarte. Cijeli je život radio s vinima kao distributer, a gradnja ove prekrasne vinarije bila je njegovo životno djelo.

Vinarija je ukopana u vapnenačko tlo, gradnja je počela 1986. te je otvorena četiri godine kasnije. Ako se prisjetimo da su upravo te 1986. godine obje zemlje Iberijskog poluotoka, Španjolska i Portugal, postale članice Europske ekonomske zajednice, nesumnjivo je da su tada potpore za gradnju novih podruma bile značajne, kao što su i danas za naše vinare. Vitorino je vitalni gospodin od 89 godina koji je vođenje vinarije prepustio kćerima, a sin je kao arhitekt bio glavni projektant ovog prekrasnog zdanja.

Iz bogate ponude Bodege Eguren Ugarte s vama bih podijelio svoje viđenje njihova crvenog vina Cédula Real (Kraljevski dekret) koje spada u kategoriju Gran Reserva iz berbe 2015. Grožđe za ovo vino raslo je na najboljim položajima vinarije, na glineno vapnenačkom tlu, a sastoji se od 90 posto tempranilla i 10 posto graciana koji se u ovim kupažama koristi kako bi dodao svježinu. Te je godine berba bila jedna od najranijih u povijesti Rioje jer je tijekom cijelog vegetativnog ciklusa bilo idealno vrijeme.

Kišovita zima donijela je dovoljne rezerve vode u glineno vapnenačko tlo, a potom je slijedilo toplo ljeto s nekoliko manjih osvježavajućih kiša koje su dobro došle. Berba je bila ručna od sredine rujna, a nakon prerade odrađena je dvotjedna maceracija. Potom je vino dvije godine odležavalo u novim barrique bačvicama od francuskog hrasta pa je pred puštanje na tržište još tri godine provelo u boci. Vino krasi lijepa rubin crvena boja trešnje s tamnijim rubovima, bistro je i gusto, a na mirisu se vrlo brzo počelo otvarati.

Mekani i fini tanini

Na prvo mirisanje dominiraju note zrelog bobičastog voća s notama zrele kupine i crnog ribizla te vanilije. Na drugo mirisanje slijede note cedrovine, kakaa, aceta balsamica, duhana, crnog papra, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ima dobru svježinu, mekane i fine tanine, ukusno je te ga krasi puno tijelo. U dobrom je balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je dosta dugačka. Vino je harmonično, ukusno i lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se nota zrele kupine.

Vino je u odličnoj formi, čak još uvijek u usponu, ne treba žuriti s trošenjem, a enogastronomski odlično paše uz razna mesna jela. Kušao sam ga uz sporo kuhane juneće obraze s umakom od crnog vina.Foto 

Ime vina: Cédula Real Gran Reserva

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: Bodega Eguren Ugarte

Lokacija: Rioja Alavesa / Španjolska

Temperatura serviranja: 16 - 18°C

Gastro preporuka: Sporo kuhane juneće obrazine

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Cabernet Glass

Cijena (mpc): 30 eura (www.decantalo.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter