ISTARSKO GOVEDO

Boškarin je s današnjim danom postao zaštićen proizvod na razini Europske unije

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Boškarini na smotri u Kanfanaru (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Boškarini na smotri u Kanfanaru (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Na današnji dan Europska komisija je upisala meso istarskog goveda - boškarina, u registar zaštićenih oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla na razini cijele Europske unije. S time se dobiva prepoznatljivost mesa istarskog goveda na tržištu, doprinosi se suzbijanju crnog tržišta, brendira se autohtona pasmina i postiže se bolji plasman na čitavom velikom tržištu Europske unije te stabilizira cijena.

"Mislim da ovom oznakom izvornosti dobivamo još jednu dodatnu zaštitu našeg boškarina", rekao je prilikom objave ove informacije medijima župan Boris Miletić.

Budući da je kroz povijest istarskom govedu prijetilo izumiranje, pojavom mehanizacije osmišljen je program od strane Udruge - Saveza uzgajivača istarskog goveda i Agencije za ruralni razvoj Istre - AZRRI d.o.o., kako bi se sačuvala tradicija te se danas istarsko govedo ne koristi za teške radove već u gastronomiji, s obzirom na njegovu iznimnu kakvoću mesa.

Poznato je kako je, nakon ljepote prirode, sunca i mora, gastronomija na drugom mjestu kao motiv dolaska velikog broja turista. Nakon istarskog pršuta i istarskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja, od danas oznaku izvornosti ima i meso istarskog goveda, a saznajemo kako su u proceduri zaštite i istarski ovčji sir i med.

Direktor Agencije za ruralni razvoj Istre - AZRRI d.o.o. Igor Merlić rekao je pritom da je postupak bio dugotrajan i mučan, dosta zahtjevan, a u sve su ušli sa slovenskim partnerom. U konačnici, mogu, veli, biti ponosni.

S današnje pressice (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)S današnje pressice (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

"Jedan je to od najznačajnih proizvoda koje Istra ima, a najviše čestitke upućujem našim uzgajivačima".

Od sada na dalje, svatko tko stavlja ambalažu u promet, mora zatražiti žig od certifikacijske kuće, koji će se lijepiti na tu ambalažu. Sličan je proces, kroz nekoliko aktivnosti, pokrenut i s istarskom kozom, otkriva Merlić, a koza je na današnji dan duplo više nego prije godinu dana.

Očekuje se da će se za nekoliko godina broj grla povećati na nekoliko tisuća, i s time bi koza izašla iz zone ugroze.

Predsjednik Saveza uzgajivača istarskog goveda Aldo Štifanić zahvalio je županu, agenciji, ali i Ministarstvu poljoprivrede, kroz koje je projekt povukao sredstva, a izvornost je najveća oznaka zaštite na europskom nivou.

"Još 89.-90. gotovo je bio kraj istarskom govedu i mogu reći kako sam vrlo ponosan što smo kroz ovih preko trideset godina napravili i da smo sada došli na nivo da više ne bi trebalo biti problema s uzgojem istarskog goveda. Mislim da smo napravili dobar posao koji bi sutra trebao rezultirati povećanjem broja grla, ali i samog povećanja konzumenata tog mesa. Ovaj projekt ide prema svom nekom kraju; povećali smo brojčano stanje, poboljšali ekonomsku situaciju, a sad krećemo i s bankom gena, kako bi, da se bilo što dogodi s prirodnim uzgojem, mogli to povratiti iz banke gena", zaključuje Štifanić.

Trenutno u Istri ima 1.400 grla boškarina, u državnoj potpori, tj. riječ je o rasplodnim grlima, dok uz 600-tinjak junica izvan potpore ukupno ih je oko 2.000. Riječ je o dvije kategorija grla, a baza uzgoja su, naravno, rasplodna grla.    

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater