IMAO JE SAMO 25 GODINA

VIDEO / NA DANAŠNJI DAN 30. rujna 1955. u automobilskoj nesreći poginuo holivudski glumac James Dean

| Autor: Autoportal.hr
Ilustracija

U 25. godini, nakon samo tri glavne filmske uloge, skončao je u sudaru, jureći Porscheom 550 Spyder na lokalnu utrku, te preranom smrću, u stilu kojeg je promicao, postao jedna od ikona 20. stoljeća...

Prije točno 64 godine 'Istočno od raja' igrao je u kinima diljem SAD-a, a još dva filma u kojima je mladi James Byron Dean (rođen 8. veljače 1931.) igrao glavnu ulogu, 'Buntovnik bez razloga' i 'Div', bila su u postprodukciji i čekala početak prikazivanja. Dean je bio zvijezda u usponu...

Činilo se da je pred njim sjajna filmska karijera, no on je barem jednako kao nju priželjkivao onu trkačku. Već je nekoliko godina honorare trošio za nabavku sportskih automobila i utrkivanje njima, bio mu je to hobi i strast.

Sada se kao nagradu za prvu glavnu ulogu i prelazak u prvu holivudsku ligu počastio tehnološkom poslasticom, pravim trkaćim automobilom, malim no iznimno kompetitivnim i brzim roadsterom Porsche 550 Spyder

Nakon što je dvije godine prethodno preminuli Dean Jeffries, na novi Porsche napisao trkaće brojeve 130 i natpis 'Little Bastard', glumac je krenuo na utrke koje su se tog vikenda održavale u kalifornijskom mjestu Salinas, južno od San Francisca.

Nikada nije stigao onamo. U blizini mjesta Cholame oko 17:45 student Donald Turnupseed počeo je skretati ulijevo, na sporednu cestu. Uz nisko sunce na zalasku nije uočio mali srebrni automobil koji se približavao i njegov se Ford našao ravno u putanji Porschea. 

Dean je u sudaru poginuo, njegov suvozač, Porscheov tvornički mehaničar Rolf Wütherich, zadobio je teške ozlijede, dok je Turnupseed prošao uglavnom neozlijeđen. Nikada nije sa sigurnošću dokazano kojom je brzinom Dean vozio. 

Očevici su tvrdili kako nije bila pretjerana, no nešto više od dva sata prije smrti već je dobio jednu kaznu zbog prebrze vožnje. Legenda o Jamesu Deanu nastavila je rasti te je taj glumac i danas jedna od ikona 20. stoljeća, premda je odigrao samo tri glavne filmske uloge i poginuo u dobi od samo 24,5 godine.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater