GLUMAČKA LEGENDA

James Earl Jones  neće više snimati nove rečenice za lik omiljenog negativca

Umjesto novih replika za lik omiljenog negativca Dartha Vadera iz "Ratova zvijezda" koje je do sada izgovarao legendarni 91-godišnji glumac, Jonesov će glas živjeti umjetno kroz program umjetne inteligencije koji može rekreirati njegov glas

| Autor: Mladen RADIĆ
James Earl Jones (foto: Stuart Crawford)

James Earl Jones (foto: Stuart Crawford)


Glumac James Earl Jones neće više snimati nove replike za lik omiljenog negativca Dartha Vadera iz "Ratova zvijezda". Umjesto toga, Jonesov će glas živjeti umjetno kroz program umjetne inteligencije koji može rekreirati njegov glas, tako da Vader može isporučiti nove linije dijaloga i održati duboki zapovjednički zvuk koji ga je učinio negativcem kojeg su se mnogi bojali, ali i kojeg su fanovi franšize obožavali.

Vijest je ovo koja bi vjerojatno tek tvrdokorne nerdove "Rata zvijezda" mogla natjerati da se zamisle, ali ima tu puno više toga nego što se čini na prvi pogled.

Karizma

James Earl Jones američka je glumačka legenda, danas u 91. godini života. Lako prepoznatljiv po svom glasu i po izgledu i držanju, redovito je dobivao uloge kroz koje je bitno pokazati autoritet i strogost, ali istovremeno i blagost. Nema veze s koliko je zvijezda okružen, primjerice u filmovima "Princ otkriva Ameriku" gdje je u glavnoj ulozi Eddie Murphy, "Polje snova" u kojima nastupaju Kevin Costner pa i jedan Burt Lancaster, "Conan" gdje u naslovnoj ulozi dominira Arnold Schwarzenegger ili pak "Lov na Crveni oktobar" gdje su glavni u kadru Sean Connery i mladi Alec Baldwin. Jer, kada se Jones pojavi u kadru, znači da je njegov lik važan i da na njega treba obratiti pažnju. Ako nekome već nije dovoljna njegova pojava, Jonesovu karizmu pojačava upravo njegov glas, dubok i savršeno čist, kojeg Jones koristi u često ritmički i intonacijski odmjerenim replikama.

"Ratovi zvijezda" - Darth Vader"Ratovi zvijezda" - Darth Vader

Pa ipak taj majstor verbalnog izražavanja kao klinac je toliko mucao da je neko vrijeme prestao govoriti, a jednom je prilikom izjavio da je bio "gotovo nijem". Njegov učitelj engleskog otkrio je da Jones ima dara za pisanje poezije i potaknuo ga je da svoju poeziju čita naglas pred cijelim razredom. Tada ne bi mucao jer se ne bi morao suočavati s drugim osobama. Jones je upisao studij glume, ali njegov prvi nastup na Broadwayu, blago rečeno, nije prošao najbolje. Morao je izgovoriti jednu rečenicu no nije stigao dalje od prvog fonema, zapeo je na M.

Brojne nagrade

Jones nikad nije prestao mucati, no unatoč tome, osvojio je tri nagrade Emmy, dvije nagrade Tony, Grammy i počasnu nagradu Akademije. Osim što je dao glas Darthu Vaderu i bio zaslužan za replike poput "Ne, ja sam tvoj otac", glasovno je oživio i Mufasu u "Kralju lavova".

Inače, fizički je Dartha Vadera u izvornoj trilogiji "Ratova zvijezda" snimanoj od 1977. do 1983. utjelovio David Prowse. On je imao stas, bio je uspješan dizač utega i čak trenirao Christophera Reevea za ulogu u "Supermanu" iz 1978., ali jednostavno nije imao taj duboki zastrašujući Vaderov glas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater